Ангел Грънчов: 5 години без титла е трагедия за ЦСКА

Ако бяхме били Левски, Лудогорец и Литекс в преките мачове, щяхме да сме шампиони, смята бранителят

Ангел Грънчов: 5 години без титла е трагедия за ЦСКА
Бранителят на ЦСКА Ангел Грънчов дaдe ин­тервю за "Тема Спорт". В него той говори за изми­налия сезон и бъдещето, което очаква клуба. Ето какво каза юношата на червените.

Ангеле, изпращаш труден сезон с ЦСКА, отборът мина през доста тежки моменти. Как оценяваш изминалата кампания като цяло?
- Наистина минахме през доста трудности, глупости, предвидени и непредвидени обстоятелства... Щом сме на третото място, значи се­зонът меко казано не е добър. Отпаднахме нещастно от турнира за Купата на Бълга­рия, което според мен беше най-голямата ни цел през сезо­на. Може би оттам нататък нещата се сринаха. След това не успяхме да побе­дим Левски и Лудогорец и не­щата приключиха по най-ло­шия начин и в първенството. За отпадането от Мура е из­лишно да говорим. Това ще ни тежи дълго.

А каква оценка поставяш на представянето си през сезона?
- Давам си средна оценка. Има неща, от които съм до­волен, и такива, от които не съм. Все пак при мен се стеко­ха лошо обстоятелствата, защото играех един-два мача и тъкмо влизах в кондиция, когато в следващия двубой не вземах участие. Това оказа влияние като цяло. Беше ми трудно най-вече от психичес­ка гледна точка. Но не съм крайно разочарован от представянето си.

Смяташ ли, че през след­ващия сезон ще играеш пове­че?
- Доколкото зависи от мен, ще дам всичко от себе си. Всеки се надява да играе пове­че, особено в ЦСКА. Вече треньорът и ръководството ще решат дали ще играя. Аз имам тази амбиция - да се на­ложа и да стана основен фут­болист в отбора. Дано да ус­пея.

Какъв е приносът на Радуканов към отбора?
- Отстрани нещата не изг­леждаха кой знае колко добре, но видяхте, че ние спечелих­ме най-много точки през про­летта, наравно с Лудогорец и Левски. Това малко или много е успех за треньора, още по­вече че Радуканов дойде след втория пролетен кръг, кога­то вече имахме една загуба. Има принос, но не съм аз този, който трябва да го комен­тира. Но да го кажа така -
щом не сме станали шампиони, значи всеки има вина.

Твърди се, че чужденец ще поеме отбора, ти смя­таш ли, че такъв би се спра­вил начело на ЦСКА?
- Постоянно се спекулира за това кой ще е треньор и кои. футболисти ще бъдат изгонени. От много фактори зависи дали чужденец ще се справи. Лично за мен няма ни­какво значение, тъй като за периода, в който съм в от­бора, се смениха много треньори.

Смяташ ли, че отборът ще изглежда по-добре след лятото?
- Нека да видим какъв ще бъде съставът и кой ще бъде треньор. Не искам да стре­лям на сляпо и да прогнозирам отсега дали ще се подоб­рим. В момента нещата хич не са добре. Виждате, че и феновете не идват на ста­диона, което е много жалко. Надявам се, че отборът ще се вдигне. Вече пета година няма титла, това е истинс­ка трагедия. Аз лично мога да гарантирам, че ще дам всичко от себе си, за да може следващата година да бъде по-добра.

Неразбориите в клуба повлияха ли върху играта на отбора, а и лично върху теб?
- Върху моята игра не осо­бено, а и аз не взех участие в кой знае колко мачове. Но аз съм свикнал на почти всичко, видял съм всичко и нещата не ми правят чак такова го­лямо впечатление. Просто не им обръщам внимание. Но може би на някои момчета това им влияе. Видяхте, че някои в дадени мачове бяха силни, а в други не. факт е, че дори дребните детайли оказват влияние. Но не мис­ля, че това е най-големият фактор за слабия сезон.

Кой е той тогава? Какво не стигна на ЦСКА за тит­лата?
- Не стигна това, че не победихме в директните двубои. Загубихме от Литекс и Левски, направихме и ра­вен с Лудогорец у дома. Това са си осем точки, които ни правеха първи, но ние не ги спечелихме. Тези точки щяха да променят коренно класи­рането. Ако бяхме взели те­зи мачове, нещата щяха да са различни. Но да не се връ­щаме назад. А и не се знае дали, ако бяхме победили в онези три срещи, нямаше да загубим В други. Цялостното ни представяне беше колеб­ливо и това ни костваше титлата.

Какво ще успее да постигне отборът в Лига Ев­ропа?
- Не мога да дам обеща­ние, защото  виждате колко неясни са нещата в момента. Но мога да кажа, че ще се готвим по най-добрия възмо­жен начин и ще даваме всичко от себе си. Ще впрегнем всич­ки наши способности, но не се знае дали ще е достатъч­но. Не знаем и какви ще са на­шите съперници. Всичко е доста неясно на този етап.

Левски загуби по доста неприятен начин титлата в последния момент. Радва ли те техният провал?
- Видяхте какви коментари имаше след мача и какви изво­ди от различни страни. Пред­почитам да се радвам за себе си и за моя отбор ЦСКА, от­колкото да се радвам за не­щастието на другите. Аз гле­дам себе си. Когато ние не се представяме добре, няма как­во да ни радва. Както на нас ни се случи миналата година да загубим титлата, така и на тях. Не мога да кажа, че се радвам на тяхната загуба, по-скоро съм тъжен от нашето положение.

А заслужено ли Лудогорец стана шампион при стекли­те се обстоятелства?
- Мисля, че да. Този сезон им беше малко по-слаб от миналия като цялостно представяне и облик на отбора. В доста ма­чове бяха колебливи, но успяха да ги спечелят. Като ияло организацията при тях е на много високо ниво, но в крайна смет­ка заслужено успяха да станат шампиони. Това мога да го ка­жас ръка на сърцето. Няма не­що, което да им отива повече от това да са крайни победи­тели през този сезон.

Как желаеш да се развие кариерата ти оттук насет­не? Сигурно имаш желание­то да играеш в чужбина?!
- Най-вече искам да играя редовно и да изпитвам удово­лствие от това. Всеки футбо­лист мечтае да играе в чужби­на, но това не ми е фикс идея на този етап. Най-високото признание за един играч е да играе за националния отбор. Искам да ме радва футболът, пък каквото стане.

Кой е най-удачният фор­мат на първенството дого­дина?
- Не съм много сигурен. Из­води ще могат да се напра­вят, след като новият фор­мат стане факт. Хубавото е, че ще се играят повече мачо­ве. Ако ще и 40 мача да има­ме, няма проблем.

Какво е физическото ти състояние в момента, пре­бори ли се с контузиите?

- Бях на лагер с младежкия национален отбор и за моя жалост отново почувствах болки и се прибрах у дома. Просто нямаше да съм поле­зен и да окажа подкрепа на момчетата в мачовете. Все още се възстановявам. Сигу­рен съм, че за началото на подготовката ще съм напъл­но готов. Съжалявам, че няма да мога да взема участие в мачовете на младежкия от­бор, но съм сигурен, че момче­тата ще се справят. 

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки