IAAF ще изисква четриригодишно лишаване от състезателни права за седемте руски лекоатлетки

Международната федерация по лека атлетика – IAAF изисква периода за дисквалификация на седемте руски лекоатлетки, уличени в употреба на допинг, да бъде увеличен от две на четири години, съобщи официалният сайт на Спортно арбитражния съд в Лозана (CAS)

IAAF ще изисква четриригодишно лишаване от състезателни права за седемте руски лекоатлетки
Международната федерация по лека атлетика IAAF изисква периода за дисквалификация на седемте руски лекоатлетки, уличени в употреба на допинг, да бъде увеличен от две на четири години, съобщи официалният сайт на Спортно арбитражния съд в Лозана (CAS).

В съответствие с публикуваното съобщение, IAAF е подала апелация в CAS спрямо решението на Руската федерация по лека атлетика (ВФЛА) да отстрани Юлия Фоменко, Дария Пишалникова, Елена Соболева, Светлана Черкасова, Гулфия Ханафеева, Татяна Томашова и Олга Егорова. ВФЛА лиши всяка от състезателките от състезателни права за две години непосредствено след регистрирането на положителните им допинг проби в периода април-май 2007 г.

От IAAF смятат, че приложените санкции трябва да придобият по-суров вид с увеличаването срока на дисквалификация от две на четири години.
Ако CAS се съгласи с доводите на ВФЛА, то лекоатлетките ще могат да се завърна в професионалния спорт още следващата година. В противен случай те най-вероятно ще пропуснат летните Олимпийски игри в Лондон през 2012 г.

Решението на трибунала ще бъде взето в съответствие с Кодекса на спортния арбитраж. По правило съдът ще се нуждае от четири месеца да вземе решението си от момента подаване на възражението от страна  на IAAF – 27 ноември.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки