"Вълците" се събудиха

След голямата криза в началото на сезона, Рома отново е отборът, който всички познават. Спалети, Тоти и компания ще вървят само нагоре. Да му мислят останалите...

"Вълците" се събудиха
Това лято нещата в един от водещите отбори в Серия "А" не се развиха както обикновенно. Всички свързани по един или друг начин с отбора на Рома трябваше да преживеят една истинска трагедия. На 17 август тази година почина дългогодишният президент на клуба Франко Сенси на възраст от 82 години. Изминаха точно 15 години откакто той застана начело на Рома и това няма как да не остави следа върху всички свързани с този тим. Въпреки, че той бе наследен на поста президент от своята дъщеря Росела Сенси, отсъствието му си оказа своето влияние още по време на летния трансферен прозорец.

Клубът отправи няколко плахи оферти към футболистите, които представляваха приоритет за селекцията на клуба, но все пак успя да си осигури услугите на някои от тях. Първият трансфер бе доста противоречив. Очевидно преживяващият спад в кариерата си Джон Арне Рийзе се оказа ненужен в състава на Ливърпул и незнайно как се озова на "Олимпико". Заедно с него в клуба дойде и друг защитник - Симоне Лория от Сиена. Феновете не приеха много добре сделката за Лория, която прати в обратната посока обещаващия млад вратар Джанлука Курчи. Все пак Спалети малко или много успя да подсили своята отбрана, след което се насочи към нападението. От много време насам Рома играе без чист нападател и всички милеещи за този отбор бяха наясно, че в състава на "вълците" има нужда от типичен таран. Много именна като Ето'о, Амаури и Бориело бяха спрягани за трансфер на "Олимпико", но в крайна сметка там се озова нежеланият от Реал (Мадрид) бразилец Жулио Баптища. Преговорите за него се проточиха доста дълго и това не остави време на ръководството на Рома да осъществи други наложителни сделки. Напускането на Мансини, който премина в Интер, остави празното на лявото крило на атаката на столичани. За негови заместници бяха гласени Флоран Малуда от Челси и Адриан Муту от Фиорентина, като за втория бе почти сигурно, че ще облече екипа на римския клуб. Уви, нито един от двамата не склони да напусне своя клуб и за Рома дойде тежката задача да си осигури футболист на този пост само седмица преди затварянето на летния трансферен прозорец. Така изненадващо на "Олимпико" акустира една от големите надежди на френския футбол - Жереми Менес. Рома плати на Монако цели 12 милиона евро за услугите на младока и това донякъде вдигна очакванията към него.

Все още несработени по между си, футболистите на Рома трябваше да започнат сезона в Серия "А" и Шампионската лига. В първите си няколко мача Рома бе много далеч от футбола, който показваше в предишните два сезона и започна да губи точки у дома, а в първите си 5 гостувания записа 5 загуби. Междувременно капитанът и символ на "вълците" Франческо Тоти се контузи сериозно и това допълнително затрудни отбора на Рома. Дойде и първият мач от Шампионската лига. На "Олимпико" гостуваше дебютантът в турнира - Клуж. Всички очакваха лесна победа за Рома, която да повдигне самочувствието в състава и да се отрази положително върху формата на отбора в мачовете за първенство. За голяма изненада на всички, Рома отстъпи на Клуж с 1:2 и това задълбочи допълнително кризата в клуба. "Вълците" играеха много слабо и даряваха точки наляво и надясно. Дори дербито с Интер, където Рома по прицип играе много силно, бе загубено катастрофално с 0:4. Започнаха и освиркванията от страна на иначе верните фенове на тима. Първоначално за виновници се смятаха новите в отбора. Рийзе правеше кошмарни грешки в отбрана и дори освиркванията по негов адрес се превърнаха в иронични аплодисменти. Лория не пипаше терен, а тези, от които се очакваше най-много, се представяха повече от трагично. Головете на Баптища се брояха на пръстите на едната ръка, а Менес бе на светлинни години от формата си в Монако и сравненията с играч като Зидан изглеждаха повече от смехотворни. По всичко личеше, че за Рома няма спасение и дори се заговори за уволняването треньора на тима и любимец на феновете Лучано Спалети. Нещо напълно немислимо в началото на сезона, но за Спалети остана един последен шанс да запази своя пост. Предстоеше дербито на Рим срещу Лацио. Мач, за който живеят хиляди привърженици и на двата отбора. Мач, за който се знае, че победителят малко или много "спасява сезона", а точно от това се нуждаеше тимът на Рома. "Вълците" нямаха победа вече повече от 2 месеца и успехът срещу Лацио бе повече от наложителен. Не се виждаше обаче как Рома може да сломи "орлите". Лацио записа един от най-силните си стартове в Серия "А" и се намираше в челото на таблицата, а нападателите на тима не спираха да бележат. Положението за Рома бе коренно различно - място в зоната на изпадащите и уникално слаба резултатност. Тогава дойде и един малък светъл лъч за всички, които обичат Рома. Капитанът Франческо Тоти направи всичко възможно да се завърне за дербито и да помогне на своя отбор да излезе от кризата.

Така настъпи и часът на въпросното дерби, часът на истината за Лучано Спалети и неговите момчета. Победа нямаше от много време, головете падаха много трудно, но "Принцът на Рим" Франческо Тоти бе отново тук и това донесе необходимата мотивация на отбора. Рома успя да постигне макар и минимална победа в този мач - 1:0, като автор на гола бе Жулио Баптища. По този начин бразилецът се реваншира пред феновете на тима, спечели тяхното уважение и започна да прилича все повече на себе си и да оправдава прякора си "звяра". Като, че ли всичко за Рома се промени след този мач. Играчи, ръководство и фенове празнуваха така, всякаш лошото начало на сезона не го е имало. Логично победата в дербито бе посветена на покойния президент Франко Сенси, а всички грехове на футболистите бяха опростени от вярната публика на "вълците". Самочувствието се върна у играчите на Рома, играта потръгна, а Вучинич, Тоти и Баптища започнаха да се превръщат в убийствено трио.

Рома все още нямаше победа като гост през сезона, а на тима предстоеше визита на "Виа Дел Маре" на Лече, който пък от своя страна нямаше загуба у дома. Евентуална победа за Рома в този мач щеше да даде яснота около това дали тимът е излязал от кризата и момчетата на Лучано Спалети дадоха красноречив отговор - класическа победа с 3:0. Първи успех за тима навън и първи гол за Тоти от повече от 3 месеца. Определено Рома вече приличаше на себе си и показваше футбола, който всички са свикнали да наблюдават от Тоти и компания.

Вече стабилизирали представянето си в Серия "А", момчетата на Спалети трябваше да гостуват в Румъния на Клуж в един изключително важен мач за отбора. Евентуална победа в този мач почти сигурно класира тима за следващата фаза на турнира. От друга страна Рома търсеше реванш от Клуж за срамната загуба на "Олимпико" и го получи. Победа с 3:1 като гост и прекрасен футбол от страна на играчите върнаха изцяло усмивките по лицата на феновете на Рома.

"Вълците" определено се събудиха и показаха, че няма лесно да се предадат. Настроението е на лице, Тоти е здрав, а отборът започна да предлага добър футбол и да вкарва много голове. Кризата вече отмина и сега идва ред на победите. Спалети свърши своята работа и показа, че един от най-добрите треньори в Италия. Проблемите вече се пренесоха в съблекалнята на предстоящите съперници на Рома. "Вълците" отново освирепяха и са готови да разкъсат всеки един противник, а Франко Сенси най-вероятно гледа с усмивка от небето.

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки