Български таланти зад граница

Българската футболна общественост е позабравила някой от най-големите родния таланти, които в най-скоро време ще имат бляскаво бъдеще зад граница.

Български таланти зад граница
Българската футболна общественост е позабравила някой от най-големите родния таланти, които в най-скоро време ще имат бляскаво бъдеще зад граница.
 
Такива момчета не трябва да бъдат пренебрегвани и жив пример за това е Валери Божинов, който тръгна от скромното малтийско първенство и никой не бе чувал за него, а в последствие премина през грандове като Ювентус и Фиорентина, за да акустира на Острова в тима на Манчестър Сити. Засега кариерата на Валери бе съпътствана от две много тежки контузии, но той е силен характер и ще се справи с всичко, което се изпречи на пътя му. Мениджъри като Свен-Йоран Ериксон, Клаудио Раниери, а дори и Карло Анчелоти са се изказвали много ласкаво за нашия национал, което не може да не ни накара да се чувстваме горди, защото футболистите, които имат бъдеще в България не са никак много.
 
Може би малко от вас са чували за Илиян Мицански. След като стана голмайстор на Пирин 1922 с 21 попадения през 2005 година, младокът бе трансфериран в Амика (Вронки). Той се справяше сравнително добре в своя клуб. Като се има в предвид, че бе още много млад и игра малко, той наниза 6 попадения за 18 срещи, в половината от които влизаше като резерва. По ирония на съдбата Амика се обедини с Лех и общото име на тима стана Лех, където обаче Илиян не успя да се наложи и бе пратен под наем в Корона (Киелце). Лятото Мицански бе трансфериран в изхвърления за корупция във Втора полска лига Заглебие (Любин). В момента Илиян е голмайстор на първенството и се представя феноменално за тима си, като има 16 вкарани гола от 16 мача в първенството и е само въпрос на време да привлече вниманието на големи отбори. 23-годишният нападател се превърна бързо в лидер на тима и любимец на публиката, като нищо чудно още през зимата да го видим в някой добър европейски отбор с повече амбиции от Заглебие.
 
Друг много талантлив българин е 24-годишният Димитър Макриев. През 2002 г. Димитър Макриев премина от Левски във вечния съперник ЦСКА. Около този трансфер се вдигна много шум. Нападателят се задържа малко на „Българска армия” и записа само 1 мач и 33 минути за Купата на България. После Макриев бе закупен от Интер. Заради наредбите на местната федерация, той не успя да остане в Милано и обиколи клубове от три държави, преди да подсили Марибор, където се превърна в звезда и кариерата му тръгна нагоре. Дими се задържа два сезона в словенския клуб, като след първия от ръководството на клуба отхвърлиха оферта на италианския Наполи за него. Причината бе, че Макриев бе дал честната си дума на Златко Захович да остане поне още един сезон и да помогне на клуба. Макриев изигра общо 54 мача за словенския гранд, в които отбеляза 28 гола. През лятото на 2007 година той премина в израелския МС Ашдод за сумата от 1,5 милиона евро. През първия си сезон Макриев наниза 12 гола за 18 изиграни мача и неговите попадения помогнаха на отбора да запази мястото си в местната лига, а на капак на всичко, нашето момче бе избрано за най-добър нападател в първенството. През новия сезон Макриев постепенно набра инерция и отбеляза 4 попадения в последните три срещи, с което показа, че се намира в суперформа. През първите 8 мача той не бе вкарвал попадения, но е съвсем нормално след летния сезон изпълнен с ваканции, да не се намира в оптимална спортна форма.
 
Друг перспективен българин е синът на Петър Курдов - Атанас, който в момента играе като преотстъпен на немския Фрайбург от Байер (Леверкузен). Курдов е продукт на школата на Левски. Преди да премине при "аспирините" изкарва проби в клубове като Селтик и Тотнъм, но не успява да подпише договор с нито един от двата, заради проблеми с издаването на работна виза. На крачка е от преминаване в Монако, но решава да се присъедини към немския Леверкузен. Във втория отбор под ръководството на Улф Кирстен, Наско показва много добра форма, но шансовете му в този момент да се наложи в първия отбор са малки.
 
Това са част от младите и перспективни българи, които не се подвизават в родната „А” група. На тях трябва да се обръща повече внимание, тъй като с техните имена са свързани надеждите ни за успехи в бъдеще. А имат ли място те в националния ни тим, може да каже само Пламен Марков или може би някое друго име, което ще стане ясно в близките дни.
Стоилов: И двата гола бяха плод на късмет (ВИДЕО)

Треньорът на Гьозтепе недоволен от тима си

Бивш национал с асистенция в Белгия

Витонов спомогна за успех на Беверен

Равенство за Гьозтепе в Турция (ВИДЕО)

Тимът на Стоилов на две победи от елита

Ковачев вкара за Ахмат при разгромна загуба от Балтика

Бившият играч на Черно море Алекс Фернандес заби хеттрик за победителите

Ради Цонев с гол за Тобол при класическа победа

Българинът вкара своето първо попадение за тима от Казахстан

Лийдс и Груев се отдалечиха от промоция във Висшата лига (ВИДЕО)

Отборът на българина допусна изненадващо домакинско поражение

Десподов с голямо признание в Гърция

Наредиха го сред най-добрите крила в първенството

Официално: Петев вече не е треньор на Университатя

Двете страни се разделиха по взаимно съгласие, с българина си тръгват още трима треньори

"Специален футболист е този български халф"

Хвалят Филип Кръстев в Нидерландия

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки