Янко Русев получи "Златен знак" за своята 50-годишнина

Днес един от най-именитите ни спортисти за всички времена – щангистът Янко Русев празнува своя юбилей. Олимпийският шампион, роден на 1 декември 1958 година в Шумен ,празнува своята 50-годишнина. По този повод той получи „Златен знак” от пресклуб „България”, предаде репортер на Novsport.com. Русев влиза в големия спорт едва 16 годишен. На тази възраст той става член на националния отбор под ръководството на Иван Абаджиев. На 19 години печели първия си медал от голям форум – сребро от Световното първенство в Щутгарт през 1977 година, през 1980 година печели и златен медал от Олимпийските игри в Москва. Освен олимпийски, той е и петкратен световен и петкратен европейски първенец в периода 1977 г. до 1983 г., като за това време прави 36 поправки на световния рекорд в своята категория.

Янко Русев получи "Златен знак" за своята 50-годишнина

Днес  един от най-именитите ни спортисти за всички времена – щангистът Янко Русев празнува своя юбилей. Олимпийският шампион, роден на 1 декември 1958 година в Шумен ,празнува своята 50-годишнина. По този повод той получи „Златен знак” от пресклуб „България”, предаде репортер на Novsport.com. Русев влиза в големия спорт едва 16 годишен. На тази възраст той става член на националния отбор под ръководството на Иван Абаджиев. На 19 години печели първия си медал от голям форум – сребро от Световното първенство в Щутгарт през 1977 година, през 1980 година печели и златен медал от Олимпийските игри в Москва. Освен олимпийски, той е и петкратен световен и петкратен европейски първенец в периода 1977 г. до 1983 г., като за това време прави 36 поправки на световния рекорд в своята категория. След като се оттегля от подиума,  завършва ВИФ /НСА/ и се посвещава на треньорската професия. Бил е треньор в школата на „Левски“ и помощник-треньор на националния отбор, както и старши треньор на националния отбор на Япония. В момента работи като изпълнителен директор в клуба по щанги на „Левски“.

„Титлите и постиженията ми са плод не само на моя труд , а и на подкрепата на българския народ, защото когато съм изпадал в трудни моменти, всички са ме подкрепяли”, заяви Янко Русев на днешната си пресконференция.

„Всичко, което съм постигнал, е плод на къртовски труд, многочасови тренировки и голяма амбиция да постигна поставените си цели. Тогава, за да имаше всичките тези успехи, Иван Абаджиев ни караше да бъдем в залата над 8 часа. По-рано действително държавата много помагаше, но и състезателите бяха по-дисциплинирани и жадни да се докажат на световния подиум”, казва Янко Русев в свое интервю преди време. Днес специалистът е на същото мнение.

„В момента няма подпомагане за щангите, няма и качествени попълнения, които да дойдат от юношеската гарнитура, правят се състезания, на които се покриват нормативите, само, за да се получи финансиране от ДАМС”, коментира Янко Русев.

Според Янко Русев, при едно добро ръководство и правилна политика от страна на федерацията българската тежка атлетика може да върне позициите си до пет години, но ако парите, които дължим на Световната федерация не бъдат изплатени в срок и щангите ни бъдат изхвърлени от състезания, този период ще продължи повече от десет години.

„На клубовете им писна от общи събрания и нови ръководства, това е причината да няма реакция за смяна на ръководството сега. Все пак обаче има достатъчно кадърни хора, които могат да оглавят федерацията”, допълни Русев. Той посочи имената на Стефан Ботев и Асен Златев като евентуални ръководители, но поясни, че това е лично негово виждане.

Шампионът си припомни и моментите от времето, когато е печелил медали за България .  „Най-голямото натоварване бе на Олимпийските игри в Москва, когато трябваше да докажа, че нашата методика на подготовка е най-правилната. Тогава го направихме и всички започнаха да работят по методите на Иван Абаджиев”, върна се назад във времето Русев.

Янко Русев ще празнува в ресторант „Ел Падрино” в столицата като на тържеството по случай 50-годишнината на един от членовете на световната „Зала на славата” са поканени множество спортни и държавни ръководители. Председателят на ДАМС Весела Лечева, която в момента е в чужбина, е обещала да се прибере специално за приема.

Ети Стефанова започна с победа на Европейското по шахмат

Българките записаха 4 победи

В Париж изпробват видеонаблюдение с изкуствения интелект за Олимпиадата

Вижте подробности

Отбори от 20 държави се впускат в турнир по петанк край Варна

Звездата-инфлуенсър Танги Пенин ще покаже техниките на любимата игра на терените в курорта „Св.Св.Константин и Елена“

Валентина Георгиева 15-а в квалификациите на греда

Вижте подробности

Ризов се размина с финала на пушка от 3 положения на СК в Рио

Българинът не успя да вземе олимпийска квота

Шефът на европейския хандбал: С нетърпение гледаме към България и Варна

Българите научиха съперниците си за предстоящите у нас две първенства по плажен хандбал

Нургюл Салимова с четвърто поражение в Торонто

Тя отстъпи с черните фигури на индийката Хумпи Конеру

Френски министър разкри дали откриването на Олимпиадата ще е на "Стад дьо Франс"

Вижте подробности

Изписаха от болница двукратен шампион на Тура

Вингегор под въпрос за обиколката на Франция

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки