Етър би Академик (Свищов) в последната си контрола

Трябва ни търпение, а младите играчи да разберат, че получават голям шанс, казва Сашо Ангелов

Етър би Академик (Свищов) в последната си контрола
Отлична победа постигна великотърновският „Етър” в последната си контролна среща преди началото на първенството. „Виолетовите” отново гостуваха, този път в Свищов на втородивизионния „Академик” и спечелиха с 1:0.
 
Единственият гол падна в 85-ата минута, когато младият нападател Николай Иванов, син на бившия голмайстор на „виолетовите” Румен Иванов, получи топката, обработи я и я прати в мрежата на домакините. Повече подробности за мача очаквайте утре.


Така „Етър” завършва победно контролите, като събра пет победи и допусна две загуби. Първият официален мач е в неделя в Дебелец срещу „Левски-2007”.

 

В неделя новият “Етър В. Търново” стартира в своя първи сезон във “В” група. Стартът е на 18 август от 18:00 ч. в Дебелец, където тимът ще играе мачовете си до завършването на ремонта на стадион “Ивайло”. Клубът бе учреден на 17 юли т.г., а работата на треньорския екип с играчите започна още по-рано, за да има време за подготовка и сглобяване на отбор.
За подготовката, за проблемите и за очакванията за новия сезон "Велико Търново Спорт" разговаря със старши треньора на “виолетовите” Сашо Ангелов.
 
- Дни преди старта на първенството доколко е готов “Етър В. Търново” за него?
- Този отбор ще се гради в продължение на една година. Аз мисля, че сме готови да стартираме, но отборът като такъв според моите изисквания не е изграден. След потоп всичко се започва отново. Ако някой си мисли, че В. Търново не заслужава такъв отбор, аз бих казал, че заслужава. Защото дотам е докарано, че трябва да започне сега с млади момчета.
 
- Водихте подготовка месец и половина, имахте ли необходимите условия?
- Като условия за тренировки, спортно-технически, да, за другото – не.

- Какво липсваше?
- Нормалните неща за един спортист, възстановяване. Но като терен и база в Дебелец – имаше ги.

- Какво те накара да се захванеш с тази много трудна задача?
- Да работиш с млади момчета е труден процес. Трябва всички да имат търпение. Както търпим водния проект две години и прескачаме кал и локви в името на това после нещата да са добре, така трябва хората да изтърпят и нашия проект. След година ще е съвсем друго като отбор, футболисти и качество.
 
- Да не очакват кой знае какви резултати – това ли да разбираме под търпение?
- Не искам да правя застраховки, но нека го имат предвид, защото това са деца. Взел съм и двама-трима опитни играчи, от които децата да виждат елементите на футболната игра. Пътят е да залагаме на млади футболисти, и то от Велико Търново. Дори и да дойде някой от друг град, ние нямаме къде да го настаним.

- Започна ли клубът да се развива като такъв, усещате ли някаква грижа?
- Засега единствено от Сашо Нанков, който е и президент на клуба. Очаквам и другите хора да се включат, защото това са децата на нашия град, минали през школата на “Етър”. Другото важно нещо е, че тези деца са ограбени, имат много пропуснати игрови похвати. Затова ще е трудно, защото не са научени. А и преминават тепърва от юношески в мъжки футбол.
 
- Искаш да кажеш, че не е работено достатъчно качествено с тях?
- Да, убеден съм в това и стоя зад думите си. Който иска да се сърди, но това е действителността. Затова ще направя някои промени в треньорите в школата. Не да търсим работа за човека, а за работата подходящия човек. Другото е губене на време.

- Говорено ли е вече в тази посока? Колко деца ще има в школата, кои ще работят с тях?
- Да, до края на седмицата всеки ще си поеме групата, която трябва да води.

- Как стоят нещата по финансирането?
- Този въпрос не е към мен.

- По време на подготовката видя ли поне наченки на нещата, за да има какво да развивате?
- Първото беше да направим добра физическа подготовка, защото ако я няма – не може де видим и футболните им качества. До този момент го направихме, сега ще развиваме и качествата им, а това става с тренировки и мачове. Но има и психологически проблем, че тепърва влизат в мъжкия футбол. Но с опитните играчи като Росен Ванков, Венци Димитров, Мариян Иванов те трябва да влязат по-бързо.
 
- В групата има и момчета, които играха в мъжки отбори…
- Кои например?

- Байдаков, Николаев, Ангелов…
- Те са били просто картотекирани. И за тях това ще е прощъпулник в мъжкия футбол.

- Групата оформи ли се?
- Имаме право на девет юноши, с тях и с тримата вратари групата е от 26 човека. Но един-двама ще преотстъпим. Така че остава група от 14 по-големи играчи и девет юноши. Ако малките покажат качества в тренировките и мачовете, ще влизат в отбора. Но бъдете сигурни, че с времето средната възраст на отбора ще намалява, а няма да расте.
 
- Избистри ли се в контролите някакъв основен състав?
- Проблемът е, че даден играч в един мач е той, а в друг – все едно че не е той… Така и аз се лутам в преценката, но в юношеската възраст е така, няма постоянство. Тук играем с отбори, чиито юноши бием с по 15:0 и няма конкуренция. Те трябва да имат конкуренция.

- Това означава ли, че пред “Етър ВТ” ще стои задача момчетата му да пробият за националните групи, за да се обиграват на по-високо ниво?
- Една от важните ни задачи ще бъде старшата възраст да влезе в U19 елитната група.

- Как преживяха настоящите юноши, че няма да играят там?
- Заслужаваха го момчетата, но в момента няма финансов ресурс да се издържа този отбор в елита.

- Какво да очакваме от първенството?
- Аз казах целта каква е, но ще се борим и за челните места. По този начин момчетата ще израстват.

- С какви чувства ще излезеш на стадион “Локомотив” на 25 август в дербито?
- В Горна Оряховица изкарах десет хубави години, аз мога да кажа същото и за “Ботев” (Пд), бях и във Враца. Играем, за да победим, това е.

- В тези дербита обаче се гони победата на всяка цена и един успех дава и спокойствие и картбланш за работа, а загуба…
- Затова започнах с думите, че трябва търпение. И да победим, и да загубим, това е само един мач. Важното е да има търпение от феновете, да гледат дългосрочно. Ето, “Етър 1924″ като база и школа не беше готов за влизане в “А” група. Един отбор с израстването си показва кога е готов за по-горна група. А не да се прави всеки сезон нов отбор.

- Разузна ли съперниците във “В” група, кои са най-опасни?
- Доколкото знам, “Локо” (Мездра) е с опитни футболисти, минали през “А” и “Б” група. “Спартак” (Плевен) също, “Локо” (ГО) също прави добър отбор. Но за мен перспективата е в това, което правим ние и е много по-правилното нещо. А и юношите трябва да разберат, че за пръв път им се дава такава голяма възможност да се реализират. Не трябва да изпускат шанса си през тези една-две години.
Дани Моралес пое Беласица Петрич

Основната му цел е да помогне на отбора да не изпадне

Първо в NS: Моралес пое Беласица

Нанков се разминал с тима от Петрич

КОЛЕКТИВ! В Спартак Вн подкрепиха съотборник

Джейми Емпие пострада срещу Добруджа

Съдийските наряди във Втора лига

Димитър Димитров свири Монтана - Беласица

Оперират играч на Спартак (Варна)

Треньорът Росен Кирилов има и още един кадрови проблем

Беласица победи Струмска слава с 2:0 на „Цар Самуил“

Домакините от Петрич запазиха шансовете си за оцеляване в групата

Янтра бесни след съдийството срещу Литекс

Габровци пуснаха видео с дузпа, която беше отсъдена срещу тях и такава, каквато не са получили

Спортист запази шансове за спасение, Монтана пък за промоция в елита

И двата тима постигнаха победи в днешните си мачове от Втора лига

Септември (София) надви с лекота Марица и е все по-близо до класиране в елита

Столичани стигнаха до успех с 2:0 като гости

ЕФБЕТ ЛИГА
Трета Лига
Футзал

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки