Не всеки велик играч става велик треньор

От всяко дърво свирка не става...

Не всеки велик играч става велик треньор
Рой Кийн стана поредният велик играч, който се провали като мениджър в английската Висша лига. Бившият капитан на Манчестър Юнайтед напусна безславно тима на Съндърланд и показа, че не от всеки голям играч става добър ръководител. Това не е първият такъв случай, който помни Висшата лига. Редица големи имена преди него са се проваляли на резервната скамейка. „Горе главата Рой, ти си в добра компания на провалилите се мениджъри”, пише в материала си коментаторът на „Евроспорт” Алекс Чик.

Първият в списъка е друг бивш капитан на Манчестър Юнайтед – Браян Робсън. Сърцатият халф е първият от възпитаниците на Сър Алекс, който се пробва като мениджър. Робсън изкара 7 години в Мидълзбо, през които тимът не стигна до нищо запомнящо се, освен два загубени финала за „Карлинг Къп”, а това е най-сериозният успех на Робсън. Престоите му в Братфорд, Уест Бромич и Шефилд Юнайтед не донесоха нищо добро на клубовете, като Брадфорд и Уест Бромич дори изпаднаха в по-долни дивизии.

Подобен е и случаят с Рууд Гулит. Легендарната 10-ка на Милан изведе с капитанската лента националния отбор на Холандия до единствената титла на „лалетата” на европейското през 1988 година и остана в историята като един от най-великите футболисти. Кариерата му като мениджър обаче е напълно противоположна. Гулит стана първият чуждестранен мениджър в историята на Челси, но не успя да направи нищо съществено и се изпокара с борда на директорите. Последва същия неуспешен период в Нюкасъл, където пък влезе в конфликт с иконата на „свраките” Алън Шиърър и моментално бе уволнен. Най-големият му провал обаче остават 9-те месеца начело на американския ЛА Галакси. Гулит успя да докара отбора до дъното на таблицата, въпреки звездите, с които разполага като Дейвид Бекъм и Лендън Донован.



Какво да кажем за Глен Ходъл? Англия показа колко лоша е идеята да назначиш за национален селекционер неопитен треньор. Все пак престоите му в Суиндън и Челси дадоха искрица надежда, че от него може да стане добър мениджър, докато не дойде фиаското в Тотнъм, което показа що за стока наистина е Ходъл на резервната скамейка.

Оуси Ардилес пое отбора на Тотнъм в началото на сезон 1994-1995 и наложи екстремната система 5-0-5, като използва заедно Теди Шерингам, Юрген Клинсман, Илие Думитреско, Дарън Андертън и Ник Бармби. Това естествено не донесе успех на „шпорите” и Ардилес бе уволнен в средата на октомври, само 2 месеца, след като пое клуба.

Сър Боби Чарлтън – представянето му като футболист е напълно излишно. Световен шампион с Англия през 1966 година и една от легендите на Манчестър Юнайтед. Още по време на активната си спортна кариера, Чарлтън се пробва като играещ треньор в Престън. Нещата въобще не се развиха добре и Сър Боби се отказа и от футбола и от мениджърството преди края на сезона. „Добър ход, Боби”.
 
Все пак има и някои велики играчи, които станаха и велики треньори.



След като стана световен шампион с Германия като играч, Кайзер Франц Бекенбауер изведе Бундестима до световната титла през 1990 година като треньор, спечели титлата във Франция като наставник на Марсилия, след което завоюва титлата в Бундеслигата и Купата на УЕФА начело на Байерн (Мюнхен).

„Летящият Холандец” Йохан Кройф остана в историята на футбола, като един от най-великите играчи. Треньорската му кариера обаче е не по-малко успешна. Кройф създаде така наречения „Дрийм Тийм” в Барселона в началото на 90-те години и спечели първата Купа на европейските шампиони в историята на Барса. Кройф нямаше проблеми да ръководи звезди от ранга на Ромарио, Хаджи, Стоичков, Лаудруп, Куман, Бакеро и още много други. 
 
Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки