Антони Здравков: Аз ще нося отговорността

Сега ще е по-трудно, отколкото през 2009-та, признава Сухия

Антони Здравков: Аз ще нося отговорността

Антони Здравков в поне­делник ще встъпи офи­циално в длъжността старши треньор на Левски. Здравков за трети път ще поеме сините. Първият път бе през есента на 2009, когато заедно с Георги Иванов наследи Ратко Достанич (водиха тима в 26 мача -15 победи, 4 равенства, 7 загу­би във всички турнири). След това през сезон 2011/2012 за­мени именно Гонзо, но само за един мач - успеха с 3:2 над Доко Пд, за да предаде щафетата на Николай Костов.


Г-н Здравков, готов ли сте за пре­дизвикателството Левски?

- Работата не ми е чужда, преди това два пъти съм поемал тима. Пър­вия път пак станах треньор някъде в този период на годината, когато Лев­ски се раздели с Ратко Достанич (б.р. -Достанич бе уволнен на 19 октомври 2009 година, а за треньор бе назначен Антони Здравков, който води тима в дует с Георги Иванов - Гонзо). Тогава беше по-тежко. Левски изоставаше със страшно много точки и от Локо­мотив София, и от ЦСКА, и от Литекс. Ако не се лъжа, бяхме на 10-о мя­сто в класирането. В крайна сметка на финала успяхме да завършим трети - изпреварихме Локо София и се класирахме в евротурнирите. Надявам се пак да имаме успех. Ситуацията в мо­мента от психологическа гледна точ­ка обаче е доста по-тежка. Оттам идват най-вече проблемите в играта. Надявам се максимално бързо да вдъ­хнем доверие във футболистите. И те да усетят, че хората, които ще работим с тях, мислят изцяло за тях­ното добро. И представянето им на терена да бъде полезно за всички. Са­мо така ще се измъкнем нагоре - ще дойдат и победи.

А най-доброто хапче се казва "ЦСКА". Задава се вечното дерби...


- Най-доброто хапче за самочув­ствието са успехите. В момента именно то липсва на играчите. Нямат необходимото самочувствие на тере­на.

Взимате отбора преди вечното дерби? Не се ли притеснявате?

- Така дебютирах в Левски и като помощник-треньор (б.а. - на Велислав Вуцов, а мачът през пролетта на 2008-а година на "Армията" завърши 1:1). Надявам се и сега да постигнем добър резултат за Левски. А това е победата.

Защо няма да седите на пейката срещу Пирин Гоце Делчев?

- В четвъртък подписахме кон­тракта, който ще влезе в сила в по­неделник. Хората, които трябва да го подпишат и заверят в БФС, в мо­мента са в Армения. Надявам се след понеделник всичко да е нормално, за да мога да водя тренировъчния про­цес и всичко останало, което влиза в ангажиментите ми на старши тренъор.

А за какъв срок е договорът ви?

- Той не може да е за два месеца, та­ка че ще е до края на първенството.

Водихте сините в дует с Георги Иванов-Гонзо. А сега се очертава да бъдете трио с Мариан Христов и Елин Топузаков...

- Ще е по-различно. Ние сме трима футболни треньори, но отговор­ността за състоянието на отбора и игровия облик няма да падне върху тримата, а само върху мен. Аз съм старши треньор. Отговорността не може да се размива и един тре­ньор трябва да я поеме. А аз нямам проблем да го направя. Имам възмож­ност и сили да нося тази отговор­ност. Много е тежко, много е труд­но, но всичко зависи от това как ще се подходи.

Разчиташ ли на подкрепа на феновете, защото обстановката в клуба е, меко казано, взривоопасна?


-Случилото се тези дни бе много неприятно. Аз обаче разчитам безре­зервно на публиката за всеки мач.

Как стоят нещата с школата? Ще продължите ли да се занимава­те и с нея?

- Няма да я оставя без наблюдение. Така ще направим нещата, че ще има достатъчен контрол. И изисква­нията, които са поставени пред треньорите, ще се спазват и ще се работи по тях. Със сигурност ще има и нов шеф на школата, който ще бъде обявен до няколко дни.

Янаки Димитров, "Тема Спорт"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки