Плевенският футбол тръгва по стъпките на благоевградския с мотото "Обединението прави силата"

Двата плевенски клуба в "Б" група – Спартак и Белите орли тръгват по стъпките на обединението, подобно на това, което направиха преди седмица Пирин, предаде кореспондент на Novsport.com. Днес ръководителите на двата клуба – Пламен Николов на Спартак и Веселин Ванев на Белите орли се срещнаха с ръководството на града в лицето на кмета Найден Зеленогорски, неговите заместници Валентин Матеев и Цветан Костов, председателя на Общинския съвет Георг Спартански. На срещата присъстваха и ветерани на плевенския футбол, сред които и бащата на Лъчезар Танев – Георги Лазаров.

Плевенският футбол тръгва по стъпките на благоевградския с мотото "Обединението прави силата"

Двата плевенски клуба в "Б" група – Спартак и Белите орли тръгват по стъпките на обединението, подобно на това, което направиха преди седмица двата Пирина, предаде кореспондентът на Novsport.com в Плевен. Днес ръководителите на двата клуба – Пламен Николов на Спартак и Веселин Ванев на Белите орли се срещнаха с ръководството на града в лицето на кмета Найден Зеленогорски, неговите заместници Валентин Матеев и Цветан Костов, председателя на Общинския съвет Георги Спартански. На срещата присъстваха и ветерани на плевенския футбол, сред които и бащата на Лъчезар Танев – Георги Лазаров.

Преди около два месеца също имаше инициатива от страна на ветераните за подобна среща, но двамата президенти не се появиха на нея. Този път обаче и Николов, и Ванев изразиха готовност да пристъпят към обединение на двата отбора. Инициативата се подкрепя от общинското ръководство, което постави срок на ръководствата на двата клуба - до месец февруари следващата година, в който те трябва да решат въпроса и да се пристъпи към юридическото оформление на
обединението.

Един от проблемите за момента е, че Белите орли да Акционерно търговско дружество, докато Спартак е сдружение с нестопанска цел.

Белите орли нямат никакви дългове в момента, докато Спартак има задължения в размер на 30 000 лева. Голяма част от дълга, който е имал един от именитите български клубове е погасена. Пламен Николов уточни, че в момента, когато е поел управлението на Спартак дълговете са били 51 000 лева.

Общината няма възможност да закупи пълен пакет акции в евентуалния нов футболен клуб, но е готова да инвестира в начинанието. Ако подробностите около обединението бъдат уточнени и се стигне до него, може да се осигури бюджет от около 500 000 лева, като целта ще бъде завръщане в елита на българския футбол и достойно представяне в „А” група, по-конкретно – класиране сред първите 8 отбора, имайки предвид, че Спартак (Плевен) е след първите 10 отбора във вечната ранглиста на българския клубен футбол.

Отборите на Спартак (Плевен) и Белите орли заемат съответно 11-о и 15-о място в Западна „Б” група.

Обединението е шансът на футбола в Плевен, коментираха и двамата ръководители, които оценяват реално настоящата ситуация.

„От два селски отбора - толкова”, така президентът на Белите орли коментира дербито на Плевен през този сезон, което завърши 1:0 за Спартак.

„Сега топката е в полето на двата клуба, общината ще съдейства с каквото може, но те трябва да си решат нещата”, коментира кметът Найден Зеленогорски.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки