Мъри обвини Иван Вуцов за упадъка на Левски и целия български футбол (+ВИДЕО)

Левски изпусна 100 млн. от евротурнирите, защото Батков послуша Вуцов и уволни мен и Сираков, намекна треньорът на Ботев

Мъри обвини Иван Вуцов за упадъка на Левски и целия български футбол (+ВИДЕО)
Треньорът на Ботев (Пд) Станимир Стоилов продължи с нова сила конфликта между себе си и бившия ръководител на българския футбол Иван Вуцов. В Студио „Дерби” Мъри обвини Вуцов за краха на Левски след страхотния европоход през 2006 година и разпада на традиционни футболни центрове като Благоевград и Дупница.

Мъри обяви, че именно Вуцов е посъветвал Тодор Батков да уволни него и Наско Сираков през 2008 година и това е повлякло „сините” надолу, предаде репортер на Novsport.com.

„Аз бях наясно, че в деня, в който кажа моето мнение за г-н Вуцов, срещу мен ще последват отговорите на цялата негова кохорта. Последните години, в които беше в управата на българския футбол, той беше с химикала и решаваше кой ще се качи на самолета с националите и кой не. Чух го да казва „Аз съм пенсионер”, но като си пенсионер, дръж се на ниво като Васил Методиев. Вие него видели ли сте го (Васил Методиев) да говори за футбол, след като каза, че е пенсионер. Г-н Вуцов беше ръководител на българския футбол в най-добрия период от 1995 година до 2000 и някоя. Той редовно пита защо се развалили центрове на футбола като Марек (Дупница), където и Байерн имаше страх, и Благоевград. Ами развалиха се, защото се решаваше кой да е треньор в тези школи от офиса на „Кърниградска”. От такива съветници като него полза няма. Левски щеше да спечели 100 милиона от участия в евротурнирите и нямаше да има проблеми сега с построяване на новия сектор „А”, ако се развиваше. А той пак се върна като съветник, което беше върхът. Аз ще продължавам да му казвам истината на Вуцов. Пенсионерите си гледат спокойствието, а не дават съвети за футбол. Никога в моите критики не съм обиждал някой и не съм слагал епитети. Да, когато Илиан Илиев беше треньор, аз казах, че трябва Левски да подобри играта си. Нищо друго не съм казал. Няма нищо лошо да говориш, ако не ти харесва нещо”, нападна Мъри.

Стоилов няма намерение да се връща скоро като треньор в Левски и бе категоричен, че дори не е водил преговори с шефовете на „сините”.

„С Йовов се видяхме само на мача на „Герена” (Левски – Ботев (Пд) 1:0). Никакви други разговори не сме имали. И двамата сне достатъчно сериозни, за да се държим както подобава. Аз имам договорка с Ботев и със собственика на клуба. Моята задача е да изведа Ботев до евротурнирите. Други разговори не съм си и помислял да водя. В България договорите не са толкова сигурни, защото нашето законодателство не защитава треньорите. Аз ако трябва да бъда честен, мога във всеки момент да бъда уволнен или да си тръгна. Има си неустойка записана в договора – или трябва да ми платят, или аз да я платя”.

За неговия Левски, който се разправи с отбори като Марсилия, Удинезе и Киево, специалистът коментира:

„На отборите с голяма фенска маса им е по-лесно на стадиона. Искам Ботев да гради в Европа, но тепърва трупаме коефициент. Левски и Литекс имаха добри коефициенти, Лудогорец вече трета поредна година се опитва да трупа коефициент. Лудогорец имаха и шанс да влязат като отпаднал в Лига Европа. Сега се надявам българският шампион да бъде поставен и да влезе в Шампионска лига. Колкото до европохода на Левски, ние имахме много силен отбор. Тогава не ни беше страх да играем с всеки средноевропейски отбор и да го надиграем. Играчите искаха всекидневно да се развиват, нищо че бяха на по 28 години и повече. Онези футболисти бяха много интелигентни и искаха да се развиват. Много български отбори ще претърпят разочарование в първи и втори кръг, но не защото са по-слаби, а защото им куцат други неща - организация в играта, дисциплина”.
Според него Левски си е спечелил честно титлата през 2002 година и не е разчитал на помощта на други клубове. „Кои пък са били толкова сателити”, попита той в прав текст.

Мъри е имал покана за „Синята Коледа”, но не я е уважил заради ангажиментите си към Ботев. Той призова да се спре с опитите за класации сред бившите играчи на Левски и засегна и станалия пословичен календар с легенди на клуба.

„Синята Коледа не е моя идея, а на Сираков. Имах покана за „Синята Коледа”, за което благодаря на феновете и ръководството. По обясними причини не съм присъствал. Колкото до календара, тази дискусия трябва да се спре. Или трябва да се направи 100-листен календар, за да има снимки на всички. Но хората, които ръководят клуба, решават как да се постъпи. Не се чувствам засегнат или обиден, възприемам всяка идея. Трябва да се спре и с класациите във всеки клуб. Не може да кажеш кой е най-добър. Примерно кой е най-добър ляв бек – Стефан Аладжов, Петър Петров, Цанко Цветанов или Лусио Вагнер? Няма как да се каже, всеки е бил най-добър, когато е играл. Ръководители трябва да вземат решение как ще се случи 100-годипнината и ние трябва да го приемем”.

ЕТО И ВИДЕО ОТ ГОСТУВАНЕТО НА СТАНИМИР СТОИЛОВ В АКТУАЛНО СТУДИО "ДЕРБИ"
Тържествата за юбилея започнаха с поднасяне на цветя пред паметната плоча на Етър

Бончо Генчев припомни, че "виолетовата" школа е дала на България много големи футболисти

Ники Михайлов и Живко Миланов минаха изпити на "Герена"

На двамата им предстои дипломиране в Национална спортна академия "Васил Левски"

"Герена" все по-близо до реконструкция, общината става собственик

Архитектурната комисия взе решение за прехвърлянето на стадиона Областната управа към общината

БФС поздрави Етър за вековния юбилей

Ето какво написаха от централата

OФИЦИАЛНО: Големи буферни зони за ЦСКА - Левски

Вижте подробности

Билетите за ЦСКА - Левски вече са в продажба

Пропуските за Сектор "Б" и "Г" са по 10 лева

Етър е вековен!

Легендарния клуб на Велико Търново днес празнува 100 години

Левски и ЦСКА в дерби и на трансферния пазар

Чинонсо Офор от Арда е привлякъл вниманието на двата отбора

Лудогорец е на 90 минути от нов финал за Купата на България

Разградчани изковаха солиден аванс от 3:0 срещу Хебър в първия мач и реваншът изглежда протоколен

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки