Светльо Тодоров оптимист за родния футбол, иска повече млади българи в елита

Бившият голаджия във Висшата лига е доволен от треньорската си кариера до момента

Светльо Тодоров оптимист за родния футбол, иска повече млади българи в елита

Бившият национал Светослав Тодоров, играл девет сезона в Англия, от няколко месеца е в съвсем нова роля. Той е старши треньор на отбора от родния си град Добрич - Добруджа, който е на 3 точки от 2-ото място в "Б" група и директна промоция в елита. Преминал през най-високото ниво у нас и в чужбина, с 41 мача и 7 гола за националния отбор на България, малко хора биха си представили, че за Светльо Тодоров е интересно да работи в нашата втора дивизия. За него обаче тренировките с младия отбор на Добрич са истинско удоволствие и той се радва на всяка минута, в която играчите попиват съветите му. Със сигурност момчетата, които са под негово ръководство могат да научат много от голмайстора на Чемпиъншип за сезон 2002/2003, който класира България на Евро 2004 с точното изпълнение на дузпа в домакинския мач с Белгия за 2:2 в София.

"При нас всичко е нормално, доволен съм от старанието на момчетата. За момента това е отборът на Добруджа, всичко 24 човека. Четири от тях са от школата, а трима са на проби. При мене има много талантливи момчета, с които някъде не се е работило както трябва, а на други пък просто не е било обърнато нужното внимание. Твърдя, че всички футболисти, които в момента са в Добруджа, работят с желание и имат амбиции да растат в кариерата. Разбира се, имаме и нашите си проблеми, но то къде няма? И голяма част от отборите в А група имат проблеми, бяха първите думи на Тодоров в интервюто си за БТА.

"Малко са отборите без проблеми. В този ред на мисли искам да благодаря на Община Добрич, която помага да се развива нашия клуб и да се случват нещата в нашия град".

Предстоят и контролите, като на 1-и февруари добруджанци срещат Дунав Русе 2010. На 8-и и на 14-и февруари тимът ще премери сили с отбори от А група - първо с Черноморец (Бургас) и след това с Черно море (Варна). На 18-и има насрочена проверка със Суворово от В група и на 22-и със Септември (Тервел). До пролетта на 2013-а година той все още играеше професионално за украинския Говерла-Закарпатия, но няколко месеца по-късно е в съвсем различна роля - на старши треньор.

"Няма странно усещане в мен. От тази страна на тъчлинията ми харесва повече. Защото мога да наложа моите виждания за футбола, моята тактика и мога да си направя моите тренировки. Докато когато си футболист, няма как да се спори с треньора, дори и да не си съгласен, разказва първите си впечатления от треньорската работа бившият нападател на английските Уест Хaм, Портсмут, Уигън и Чарлтън. "Няма от какво да се ядосваме и да се изнервяме. Първо искам да кажа, че в сравнение с всичко останало в страната ни, със стандарта на живот, футболът е на по-високо ниво. Мен лично младите футболисти, които се стараят да се развиват, ме правят щастлив. И после, когато нещата, които сме замислили на тренировките, се получат - съм доволен. Първото нещо, което ние трябва да направим, е да изградим колектив, да има добра атмосфера. После да изстискаме максимума от техните качества и след това ще дойдат победите, казва Светльо Тодоров и от думите му лъха оптимизъм за бъдещето на българския футбол.

Много от треньорите в Б група се оплакват от правилото за четирима играчи до 21 години, които трябва да започват мачовете. Те смятат, че така се ограничават опциите за всеки отбор, но Светослав е на коренно противоположното мнение.
"Аз съм дори да има повече млади момчета на терена. Ако искаме да се развиваме като ниво на футбола, трябва да се налагат повече и повече таланти. Преди години имаше голямо текучество, сега не е така, но пак има добри юноши с качества. Б група е чудесна възможност за тези момчета да се докоснат до професионалния футбол. Тук в Б група могат да трупат опит, защото в А група не им се дава шанс. Може би единствено Литекс залага на младостта, а сега отскоро и Левски. То всеки иска готови играчи, които да влязат и да започнат да носят резултати. Който иска да работи така, да отива в чужбина - там има повече завършени играчи. Но май нашите треньори не ги искат там. Така че трябва да работим с младите, за да им помогнем да се развият".


Три отбора в подножието на върха на Б група са с равни точки - по 20 имат Банско, Калиакра и Добруджа. Пред тях е Хасково с 23, а на върха е Марек 2010 с 33. Само три точки изоставане логично създава възможност на жълто-зелените от Североизтока да атакуват промоция в елита. "На мене целта ми е тази година да дам на нашите играчи каквото мога от моите знания, от моите умения, от моя опит. А точките и местата, ще си дойдат, ако сме по-добри от останалите. Дали имаме или нямаме шанс за влизане в А група, със 100-процентова сигурност не мога да кажа. Но ще се борим за победа във всеки мач и ще видим какво ще стане. Пожелавам си само да нямаме контузии", завърши Светослав Тодоров.

Павлин Николов обяви бъдещето на Росен Кирилов

Треньорът на отбора ще продължи да бъде на поста си и следващия сезон

Официално: ЦСКА 1948 представи Иван Иванов

Той ще води дубъла, а Алвеша се връща начело на третия отбор

Ясни са съдиите за кръгa във Втора лига

Вижте кой ще свири Марек – Септември (София)

Митов се завръща в Септември

Опитният специалист сменя Иван Гешев

Монтана има нов треньор

Петър Колев смени Митов на "Огоста"

Дунав повали Септември Сф с 2:1 след греди и червен картон (ВИДЕО)

Русенци се изкачиха до десетото място в класирането на Втора лига

Треньорът на „соколите“ ги похвали след успеха

„Поздравявам момчетата, тъй като изпълниха задачите”, заяви Росен Кирилов

Изненада: Монтана се раздели с треньора

Николай Митов напусна „Огоста“

Треньорът на Струмска слава за съдийството срещу Спартак (Вн): Пълно безумие!

„Вината е в нас, защото не сме подготвени физически да играем 10 срещу 14“

ЕФБЕТ ЛИГА
Трета Лига
Футзал

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки