С пет приказни стадиона Катар атакува Мондиал 2022

Емирството строи първия стадион с нулев въглероден отпечатък

С пет приказни стадиона Катар атакува Мондиал 2022

Арабското емирство Катар има амбициите да спечели домакинството за световното първенство по футбол през 2022 г. Правителството на шейх Мохамед бин Хамад бин Халифа Ал Тани вече даде зелена светлина на амбициозния проект. В Катар не оставят нищо на случайността и ще разчитат на услугите на световноизвестния архитект и проектант на стадиони професор Алберт Шпеер от Германия и неговото дизайнерско студио.

 
ФИФА ще определи домакина на Мондиал 2022 този месец декември, а в Катар вече е започнала работа по проектиране, изграждане и реконструирането на част от настоящите стадиони на територията на емирството.
 
Какво следва.
(Проектът за стадион "Ал Шамал")
 
Катар няма да изневери на младите традиции в региона на Близкия Изток, където всичко е по-голямо, по-умопомрачително и по-луксозно. За да бъдат оправдани очакванията за целта в Катар ще бъде построен първият в света футболен стадион с практически нулев въглероден отпечатък. Това означава, че съоръжението само ще се „захранва” и функционира с енергия, добивана по начини съобразени максимално с опазването на околната среда. Страната вече е готова с пет проекта за изграждането на нови и основно обновяване на вече съществуващи стадиони. От съществуващите това са „Ал Гарафа” в Доха, чиито капацитет ще бъде увеличен до 44 740 зрители. Разположеният в северозападната част на Доха „Ал Раян”. Съоръжението ще разполага с удвоен капацитет от 44 740.
 
Новите стадиони ще бъдат: „Ал Шамал” с 45 120. Той ще бъде разположен на брега на Персийския залив, а ъгловата му форма ще наподобява носа на кораб. „Ал Кор” ще впечатлява с екстравагантна подвижна покривна конструкция и капацитет за 45 330 души. „Ал Вакра”, който ще бъде построен в южната част на емирството и ще помещава 45 хиляди души.
("Ал Раян")
 
Почти всички стадиони ще функционират с помощта на слънчевата енергия. Във всички конструкции ще бъдат вплетени традиционни елементи, символизиращи местни особености, но в контекста на ултрамодерния заобикалящ свят.
 
Цена.
 
Всяко хубаво нещо идва на съответната цена. По предварителни сметки организацията на световното първенство ще струва на Катар над 4 милиарда щатски долара. Високата стойност обаче бледнее пред удобствата и лукса, които емирството ще предложи на почитателите на футбола.
("Ал Гарафа")
 
50 градуса по Целзий насред пустинята.
 
Тук на помощ идват модерните технологии. Футболистите и зрителите ще имат шанса да се наслаждават на „добре охладени” стадиони, на които температурите няма да надвишават повече от гарантираните 27 градуса по Целзий.
„Футболистите достигат оптимална форма при температури на околната среда между 24 и 29 градуса. Ние гарантираме 27”, похвали се шейх Ал Тани.
 
Проблем.
 
Невероятните съоръжения, конструкции, проекти и условия обаче едва ли биха могли да компенсират един основен недостатък. Това може да се окаже един от „най-сухите” мондиали в историята. На стадионите в емирството почти сигурно няма да бъде продаване бира, съдържаща алкохол. В Катар продажбата на алкохолни напитки подлежи на сериозен контрол и се осъществява от определени хотели и лицензирани заведения. Личният внос на алкохол е строго забранен и е контролиран от митниците. 
 
("Ал Вакра")
Уеб доволен от съдийството си на финала

Англичанинът Хауърд Уеб е доволен от своето съдийство на финалния мач на Мондиал 2010 между Испания и Холандия.

Ериксон остава начело на Кот д'Ивоар

Футболната федерация на Кот д'Ивоар ще предложи нов договор на селекционера на националния тим Свен-Йоран Ериксон, въпреки провала на световното първенство в Република Южна Африка

Вече сме 43-и в света, зад „световните сили” Габон, Перу, Япония

Националният отбор на България падна с още 4 позиции в месечната класация на ФИФА

Интересни факти за Мондиал 2010 - в цифри

Феновете са инжектирали общо 5 млрд. долара в икономиката на Южна Африка

Дел Боске никога не провесва мустак

Синът на железничаря донесе най-голямата радост на Испания

Иниеста: За момент помислих, че съм в засада

"Да направиш милиони хора щастливи е наистина безценно чувство", смята испанският национал

Пуйол се отказа от "Ла Фурия" на върха

Испанският бранител изигра за страната си 90 мача

Уругвайците бяха посрещнати от "синьо" море в Монтевидео

Около 150 хиляди души посрещнаха националния отбор по футбол на Уругвай, който се прибра в родината си след изненадващото класиране на четвърто място на световното първенство в Република Южна Африка

Хауърд Уеб: Това бяха най-тежките два часа в живота ми

„Изтощих се физически и емоционално. Всъщност, ФИФА ме подкрепи след мача”, сподели Уеб.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки