Любителски тенис: Безапелационен Радо Владимиров подчини всички в Мастърс турнира на „Диана“

Завърши зимният сезон на най-силния турнир в София

Любителски тенис: Безапелационен Радо Владимиров подчини всички в Мастърс турнира на „Диана“

Зимният сезон на „Диана“ завърши по подобаващ начин с дългоочаквания „Тavex Мастърс“. С изключително качествени мачове и четирима претенденти вкопчени за първото място в ранглистата, нямаше и как да е по-интересно, особено след изключително равностойните групи, събрали най-добрите 16 за през зимата. 

Победител в голямата борба се оказа топ фаворитът за „Мастърс“ титлата Радослав Владимиров, съобщиха за Novsport.com организаторите.

На финала той овладя много по-добре нервите си и победи добре познатия си съперник Милен Германов с категоричното 6-2. Така Радо си върна за отпадането на полуфинал именно от него миналата зима.

По този начин обаче той не само, че взе мастърс титлата на „Диана“, но и стана победител в ранглистата, след като изпревари драматично със само шест точки излезлия начело по време на заключителния турнир Германов.

Лидерът през по-голямата част от сезона Георги Христов загуби на четвъртфинал и така не можа да задържи преднината си от 70-80 точки пред следващите го плътно Германов и Владимиров.

Макар че в балона на „Диана“ слънцето напече силно, това ни най-малко не спря много любители да посетят турнира, за да погледат малко от най-качествения турнирен тенис за любители в София. Докато вътре се вихреха тежки мачове, отвън имаше много настроение и разговори в прекрасното пролетно време.

В най-изравнената като сили група „А“ Жоро Лифта този път наложи себе си с три победи и успя да спре черната серия срещу Цветан Цветанов, побеждавайки го в тайбрек. Самия Цецо пък се класира втори в групата, а Латин Латинчев и Васко Пенчев приключиха в тази фаза надпреварата.

В група “В“ Емо Велчев също показа защо цяла зима е в четворката и плътно дебне всяка грешка на фаворитите. Известният като кенийския бегач на дълги разстояния бивш футболист показа безответната си сила, когато термометърът мине 30-те градуса. Емо спечели своята група, като победи с 6-2 своя голям съперник - тактика Пепи Котев.  Пепи обаче не допусна никакви компромиси със Тихомир Попов и Станислав Ангелов и двамата влетяха устремно в битките на директните елиминации.

В група “C” победителят от последния Мастърс Милен Германов отново загатна, че дойде ли момент за голям залог, той показва максимума си без компромиси.  Германов надмогна бомбения сервис на основния си противник в групата Дидо Йонов и с един пробив затвори с 6-3 мача, след което се справи и със Сашо Захариев и Хари Балканджиев. Както и в другите групи и тук изненади липсваха. Йонов бе вторият класирал се след две победи.

В последната група „D”, която бе и определено най-силна Радо Владимиров още веднъж показа невероятната форма, в която се намира. Той надигра първо Иван Златков, след това свой неудобен опонент – Христофор Минев, и накрая в зрелищен мач 6-4 Габор Такач, който преди това бе отнесъл Хрис 6-2.

Четвъртфиналите предложиха два много агресивни мача и два драматични сценария. Владимиров и Германов нямаха спирка. Люлинската томахавка не влезе в коварния стил на Цецо и наложи своето виждане за мача – 6-2. Германеца пък за трети пореден път спря Пепи Котев на четвъртфинал на Мастърс – 6-1.

Лидерът в ранглистата Георги Христов трябваше да търси задължителна победа над Габор Такач, само че и този път Жоро не можа да направи необходимото, за да победи. След доста пропуснати шансове и още веднъж показаната солидна психика от австро-унгареца, последният измъкна не лекият мач с 6-4.

Последната четвъртфинална среща противопостави два абсолютно различни стила на игра. Агресивният сервис и системно налитане към мрежата на Данаил Йонов срещу защитната игра без грешки на Емо Велчев. Йонов бе по-силният в тази битка. Емо игра сърцато, спаси дузина мачболи, но в крайна сметка вдигна бялото знаме - 3-6.

Следваха полуфиналите. Един от мачовете беше много интересен, вторият без никаква интрига. След изключителната игра, която показваше до този момент, Милен Германов нямаше намерение да падне победен от Габор Такач, който вече на два пъти пъти го беше отстранявал в изключително завързани двубои. Германов дръпна с 2-0 още в началото и до края на мача не спря да сервира перфектно. Единственият шанс за Габор да се върне в мача дойде при 3-4, когато получи брейкпойнт, който бе отразен безответно отново с помощта на сервиса от Милен. В следващия гейм всичко бе ясно – и Такач вдигна бялото знаме след нов пробив в неговия сервис.



Радо бе още по-безкомпромисен в неговия полуфинал. Той не даде и гейм на Дидо Йонов, за който форматът на турнира представлява непреодолимо препятствие – 6-0.

Така се стигна и до закономерния финал на база на показаното от самото начало, а и на база на изключително завързаните мачове между Владимиров и Германов в последните месеци.  И този път обаче Радо показа непреодолимата си класа към този момент. За 15 минути топ фаворитът поведе с огромна преднина след хубави точки, които тотално разбиха играта на Германеца и той напълно изгуби солидността, с която респектираше от дъното на корта. Имащият пет титли на „Диана“ тази година усети това много бързо и взе максималното от хендикапа, който получи – 5-0 за 15 минути. Последваха два гейма и за Германеца, но вече беше почти ясно, че път за връщане назад нямаше.

Така абсолютно заслужено Радо вдигна и титлата за краен победител в сезона и Мастърс титлата. Освен купите получени от Жоро Марин, който пък в този ден положи успешни изпити за съдия и не можа да вземе участие в турнира, Владимиров бе награден и със сребърна монета от веригата бюра за валутна търговия TAVEX.


Български успехи на тенис турнир в Скопие

Вижте подробности

Надал не знае дали ще играе на "Ролан Гарос"

"Ще участвам, само ако усещам, че мога да постигна нещо значимо"

Стаматова с успехи на сингъл и на двойки в Анталия

Вчера успех на сингъл постигна и Росица Денчева

Жалко: Вики Томова отпадна драматично в Мадрид

Най-добрата българска тенисистка загуби след обрат със 7:5, 5:7, 4:6 от китайка

БФТенис с програма за развитие на спорта за хора в неравностойно положение

Вижте подробности

Загуба за Кузманов в Острава

Българинът отпадна от турнира от сериите "Чаланджър"

Джокович: Надявам се в Париж да играя най-добрия си тенис

Вижте какво каза сърбинът

Джокович спечели спортния оскар

За пети път в кариерата си

Григор Димитров почива на старта в Мадрид

Гришо ще срещне победителя от мача между Яник Ханфман и Якуб Меншик

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки