Йешич: Щом в „синия” лагер ме мразят, всичко е наред

„Изгониха ме от ЦСКА заради Бандаловски. Осъдих ги, но те обжалват”, оплака се треньорът на Литекс

Йешич: Щом в „синия” лагер ме мразят, всичко е наред

Треньорът на Литекс Миодраг Йешич постигна първата си победа при повторния престой начело на ловчанлии след успеха с 3:0 над Локомотив (Пловдив) и сега е отправил поглед към гостуването на тима му на „Герена“ срещу Левски. Специално за „Меридиан Мач“ сръбският специалист подробно обясни ситуацията в клуба и разкри отношенията си с ЦСКА.

- Г-н Иешич, в досегашната си кариера сте побеждавали Левски с 3 различни отбора, но нито веднъж не сте дублирали успеха си. Ще го направите ли в събота с Литекс?
- Истината е, че в новия си формат в българското първенство няма лесни мачове. За мен всяка една среща е трудна и важна и предполагам такава ще бъде настройката и в „синия“ лагер.

- Очаквате ли „горещо“ посрещане от феновете на Левски?
- Очаквам да ме посрещнат с много хубави думи (смее се). За мен това е нормално. Ако те не ме обичат, значи си върша работата добре и всичко е наред. Бих се притеснил само тогава, когато те се отнасят нормално с мен.

- Предполагам сте запознати с нещата, които се случиха там през сезона. Вашият сънародник Славиша Йоканович бе треньор през есента, а заместникът му Ивайло Петев бе съблечен от феновете при официалното му представяне...
- Познавам Йоканович много добре, тъй като по време на втория ми престой в Партизан през сезон 1990-91 деляхме една стая. Той беше качествен играч и сега е добър треньор, но в случая няма вина за случващото се в „синия“ лагер. Те имат проблеми с организацията, но не бих искал да ги задълбавам, тъй като в Литекс аз имам достатъчно.

- И с какво са свързани те?
- По време на първия ми престой в клуба дебютирах с равенство срещу Черно море и веднага след това дойде пауза за националните отбори, при която можех да коригирам нещата, които не ми харесват. Сега имаме мачове през 4-5 дни и всичко е много по-труд-но. В първите 2 мача липсваха контузените Армандо Ваюши и Симеон Славчев, а се вижда, че с тях играта ни е съвсем друга. Ймахме проблеми с Бодуров и Божиков и именно затова загубихме гостуването на Ботев Пловдив. Освен това отборът бе изпаднал в една психологическа дупка, от която трябваше да го извадя. Мисля, че се нуждаем от малко време и нещата ще стават все подобри.

- При идването ви в клуба имахте ли поставена цел от Гриша Ганчев?
- Когато г-н Ганчев ми се обади и ми предложи да стана треньор на Литекс, нямах никакви колебания. Казах му, че ще се опитам да направя всичко възможно, за да вдигна отбора, но не сме говорили за конкретно класиране. Спечелването на Купата пък практически не бе възможно след резултата от първия мач с Лудогорец, но въпреки това дадохме всичко от себе си на реванша в Разград.

- На какви играчи ще залага Миодраг Йешич в Литекс - на млади като Христо Стоичков или на чужденците като Златомир Загорчич?
- Аз не деля играчите на млади и стари, а на можещи и неможещи. Всички играчи в Литекс са можещи, щом са в този клуб, но има повече и по-малко можещи. Стартовият състав определям на базата на моментната форма на играчите.

- Преди 1 година се завърнахте в ЦСКА, но се задържахте само 2 мача. Това срина по някакъв начин авторитета ви в очите на феновете на този отбор?
По време на първия ми престой в клуба имаше сериозна организация и един изключителен човек в лицето на президента Васил Божков. Причината да ме изгонят във втория кръг след мача с Черноморец бе, че извадих от групата Иван Бандаловски. Освен това при назначаването ми говорихме едни неща, а след това реалността се оказа съвсем различна.

- Имате ли финансови претенции към ЦСКА?
- Имам, и сега за тях се грижат моите адвокати. Успях да ги осъдя, но те обжалват и сега се чака решението на втора инстанция.

- За каква сума става въпрос?
- Няма значение, по-важен е принципът. Когато подпишеш договор за 2,5 години, обикновено не те освобождават още на втория мач.

- По време на вашата кариера всичките ви успехи са в България. На какво се дължи това?
- Информацията ви не е вярна. Имам Суперкупа на Либия с Ал Итихад, а със същия клуб стигнахме до полуфинал в Северноафриканската Шампионска лига и четвъртфинал в континенталната Шампионска лига. В Иран попаднах в малък отбор като Шахрадари Табриз, който бе в елита само от 2 години, докато в Саудитска Арабия напуснах преждевременно Наджран заради ЦСКА.

- През миналата година се заговори, че може да станете национален селекционер на Сан Марино. Доколко бяха верни тези слухове?
- Това е абсолютна истина. Бяхме договорили всички детайли с местната федерация и аз бях готов да работя там. Оказа се обаче, че местните трудно ще приемат чуждестранен треньор и назначиха селекционера на младежкия национален тим Пиеранджело Мандзароли.

- Как ви се струва конкуренцията в „А“ група?
- Новата плейофна система направи шампионата оспорван както в първата седмица, така и в зоната на изпадащите. Сега вече всеки мач може да се окаже решаващ.

- Как бихте коментирали ситуацията с Люпко Петрович, който бе освободен от ФК Сараево няколко дни след назначението си заради снимка с Желко Ражнятович-Аркан, на която стреля с пушка?
- Всеки един човек трябва да знае, че това, което прави в момента, в някой момент може да се използва по позитивен или негативен начин срещу него. По своите убеждения аз съм югославянин, тъй като съм играл за репрезентацията на тази страна, но съм далеч от политиката. Аз съм спортист от глава до пети и искам да се занимавам само с това.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки