Петрович: ЦСКА има потенциал, но не и постоянство

В Левски няма организация, само лоши хора, а Лудогорец няма фенове и никога няма да има, убеден е спецът

Петрович: ЦСКА има потенциал, но не и постоянство
Консултантът в ЦСКА Люпко Петрович даде интервю за "Тема спорт" непосредствено преди старта на зимната подготовката. Той засегна теми както за ЦСКА, така и за Левски, на който бе начело през есента на 2016 г.
 
- Г-н Петрович, какво е чувството да се завърнете на работа в България?
 
- Чувствам се добре. Аз съм от Сърбия, но обичам българското и България ми е като втора родина.
 
- Какви са впечатленията ви от ЦСКА? Гледахте няколко мача на живо, с други сте се запознали на запис...
 
- ЦСКА има добри футболисти. Проблемът е, че играят силно само в отделни мачове. Примерно номер осем - Джеси. В един двубой се вижда, че има класа и потенциал, но в друга среща не ги показва. В третата среща пак е на ниво, после отново не е и така нататък. Като цяло на отбора някак му липсва постоянство, няма константни изяви на високо ниво. А потенциалът е налице!
 
- Много ли са 6 точки изоставане от върха? Има ли реални шансове ЦСКА за титлата, след като вече близо 11 години не е ставал шампион?
 
- През последните 7 години шампион е бил само Лудогорец. В Разград правят добра селекция, има стабилна организация и привличат най-скъпите футболисти. Може би те притежават и най-качествените играчи. И като организация са на най-високо ниво. Отделен въпрос е, че този клуб няма фенове като ЦСКА и Левски. И никога няма да има. Това не може да го постигне. Няма как отборът да придобие такова значение за България. Защото ЦСКА и Левски имат история и огромни традиции - като Звезда и Партизан. Лудогорец е спечелил 7 поредни титли, но няма фенове, публиката не се увеличава, дори намалява с времето, градът е малък, липсва харизма на клуба. Дълъг процес е да изградиш традиции. Без значение от своите титли Лудогорец няма как да стане клуб, който да има голяма подкрепа.
 
- Какви са впечатленията ви от Нестор Ел Маестро?
 
- Преподавал съм му в треньорската школа в Белград за ПРО лиценз. 5-6 пъти съм имал лекции - и теория, и практика. Не го познавах лично, но съм запознат с него. Мисля, че е талантлив треньор, вече гледах как води мачове и какви решения взима. Трябва да има търпение към него. Във футбола обаче никой не иска да чака. Такова е положението навсякъде.
 
- А вие приключихте ли с треньорството? Поне така обявихте преди Нова година...
 
- Искам да си почина от пейката. През последните две години бях във Виетнам и Руанда и работех нонстоп. Изморих се и имам нужда малко да си почина.
 
- Защо работихте в тези две държави, които нямат никакви футболни традиции?
 
- Защото е удоволствие да направиш шампион отбор, който никога не е печелил титлата. Във Виетнам с Тан Хоа разделихме първото място с равен брой точки с друг отбор и играхме в Шампионската лига на Азия. В Руанда поех АПР на 9 точки от върха, беше на 5-а позиция, но после записахме силна серия и стигнахме до титлата. Това си е удоволствие, без значение коя държава работиш.
 
- Имаше ли вариант да откажете на Гриша Ганчев?
 
- Не може, няма как. Той е коректен човек. В Ловеч бях при него 4-5 пъти. Сега, като ми позвъни, нямаше как да откажа.
 
- Проблем ли е за вас, че преди бяхте в Левски, а сега отидохте в ЦСКА?
 
- Мен в Левски последния път ме доведе Гонзо, който ми беше футболист по време на първия ми период като треньор в България. След като ме доведе обаче, избяга след колко време - месец ли беше? И аз го питах: "Гонзо, какво става, къде отиваш, нали ти ме доведе?". Ако всичко е било както трябва да бъде в Левски, тогава защо си е отишъл? Питайте го. Сега, като гледам отстрани организацията, едно-друго, виждам, че там няма добри хора. Няма атмосфера. Няма вече такива хора, каквито бяха едно време. Владо Грашнов, светла му памет, за мен е един от най-добрите хора, които познавам в целия си живот. Организацията в Левски не е както трябва. Хората в клуба са лоши като човеци. Аз, като бях за последно в Левски, знаех че мога да разчитам само на двама-трима. Останалите бяха против мен. Не работихме добре и със Станислав Ангелов. Той имаше една идея, аз имах друга.
 
- Сигурно сте на мнение, че на Левски му е нужен човек като Наско Сираков?
 
- Това е ясно на сто процента. Сираков за мен трябва да се върне в Левски. Не знам за какво става въпрос и защо не е там. Но е нужен. Обаче като си спомня какво беше по мое време... Девет мача бях без загуба, но всички бяха против мен. Ама защо не сме играели офанзивно, ама защо само с 1:0 сме побеждавали и така нататък. Моята философия като треньор е, че играя с такава тактика, каквато е съобразена с качеството в състава и с футболистите. А не да играем офанзивно, пък да губим с 0:3. Един треньор трябва да прецени добре състава си. Какъв отбор има, какви хора и на база на това да реши с каква тактика да играе. Аз все пак съм от сутрин до вечер с отбора, нали така, аз най-добре го познавам. И друго нещо - аз два пъти подавах оставка пред Спас Русев. Той не искаше да ме пусне. "Няма да си тръгваш, недей". След тези два разговора обаче нищо не се случваше и не се променяше. Аз се отчаях и в един момент просто избягах. Още малко и щях да полудея. Три пъти бях треньор на Левски. От първите два престоя нося хубави спомени. Но от третия - много лоши. Кой напуска и бяга от един отбор, ако е щастлив? Никой. А Гонзо защо си е отишъл? И защо дава някакво изявление, че не трябвало да ходя в ЦСКА и така съм си плюел на авторитета? Защо прави такива изказвания? А той самият си тръгна от Левски! Питайте го защо. Иначе после критикува мен... 
 
- Явно нещо в Левски не е наред, щом и Славиша Стоянович искаше да си тръгне...
 
- Очевидно е, че сега не е добре, а и преди - по мое време, пак не беше. 
 
- Можеше ли треньорът на Цървена звезда Владан Милоевич да дойде в ЦСКА през лятото? Препоръчвали ли сте го на клуба?
 
- В интерес на истината, още когато бях треньор на Левски, Ганчев ме попита за Милоевич. Аз му казах хубави неща. Той тогава работеше в Гърция, беше в Паниониос. Нещо се беше случило там в клуба му и напусна. После отишъл директно в Звезда. А нали знаете, че ако Звезда предложи на някого - ти отиваш. Нямаш право на отказ, без значение дали си играч или треньор. Имам добро мнение за Милоевич и той го затвърди, като постигна добри резултати. Сигурно не е можел да си тръгне или да откаже на Звезда.
 
- Способен ли е Десподов да играе в голям отбор? И сега ли му е времето да бъде продаден?
 
- Десподов може да играе в голям отбор. Той умее да подава, има добър удар и бързина. Какво повече му трябва? Мисля, че е способен. А за продажбата - идва му времето, защото е млад. И през лятото да отиде, няма да е проблем и няма да е късно.
 
- А реалистична цена за него ли е 4-5 милиона евро?
 
-Да, реалистично е да бъде продаден за толкова.
 
- Какво е мнението ви за Тодор Неделев? Той би ли играл на ниво в ЦСКА? Може ли да се развие в клуба?
 
- Не знам какво би се случило с него, ако премине в ЦСКА. Той е свикнал в Ботев Пловдив. Това е добър отбор. Но ЦСКА е далеч по-голям клуб. Че е качествен футболист - това е очевидно. Но не всеки може да се наложи в ЦСКА. Той е класен състезател, но не знам доколко може да играе колективно в името на отбора.
 
- Казахте, че сте гледали вечното дерби на запис по време на зимната пауза. Какво не му стига на ЦСКА в големите мачове - с Левски, с Лудогорец, а не успя да спечели също гостуванията си на Берое и Ботев Пловдив?
 
-Ако побеждаваш малките, а големите не, пак можеш да станеш шампион. Не знам и аз какво да кажа за големите срещи. Аз повече се страхувам от малките мачове - там да не губим точки. Докато за големите срещи не съм толкова притеснен. Важна е подготовката за по-скромните отбори, да намериш подход към футболистите, да ги мотивираш, да ги настроиш за тях. Ясно е, че без големите срещи трудно се става шампион. Но първенството винаги се основава върху двубоите с малките тимове. Ти имаш дербита с два отбора - Левски и Лудогорец. Ако биеш всички останали, ти си шампион.

 

Левски обяви кога пуска билетите за ЦСКА

Двата тима играят на 7 април

Шестима национали на Ботев отново при "канарчетата"

На "Колежа" се готвят за Черно море

ЦСКА плати над 3 млн. лева на НАП

Левски вече не фигурира след длъжниците

Община Пазарджик отпуска пари за заплати на Хебър

Очаква се 105 хиляди лева да бъдат преведени на клуба

Стоичков: Оптимист съм за България

Камата смята, че скоро отборът ни ще се класира за голям футболен форум

Черно море се намира в добра серия срещу Ботев в Пловдив

В последните си девет мача, "канарчетата" имат само две победи

Гонзо избра кой да го наследи в БФС

Кирил Котев ще заеме поста технически директор

Локо Пловдив връща Медвед на Пирин

В момента той е под наем на "Лаута"

Трима национали вече тренират с Левски

Пламен Андреев, Марин Петков и Хосе Кордоба са на линия за Николай Костов

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки