Жалко! Сърбия спря "лъвиците" на 1/4-финала на Евроволей

Националките загубиха с 0:3 двубоя в Анкара

Жалко! Сърбия спря "лъвиците" на 1/4-финала на Евроволей

Волейболистките от националния отбор на България отпаднаха на 1/4-финалите на Европейското първенство. Момичетата на селекционера Иван Петков се бориха, но нямаха особени шансове и отстъпиха на настоящия европейски и световен шампион Сърбия с 0:3 (19:25, 19:25, 26:28) в първия мач от 1/4-финалите на Евроволей 2019, игран тази вечер пред малко над 500 зрители в зала "Ататюрк" в турската столица Анкара.

Въпреки загубата и отпадането, това е най-доброто класиране за "лъвиците" от 2009 година насам. Сърбия пък продължава защитата на титлата си. Шампионките очакват на полуфиналите победителя от 1/4-финалния сблъсък между Италия и Русия, които играят по-късно тази вечер в Лодз (Полша). Полуфиналната среща ще бъде в събота (7 септември) от 17,00 часа българско време в Анкара.

Началото на първия гейм беше по-добро за българките, които поведоха с 4:2 след грешка при мрежата на сръбските волейболистки и ас на Гергана Димитрова. Сърбия съумя да изравни при 6:6, а след това дори и дръпна с 8:7 след директна точка от сервис на звездата на тима Тияна Бошкович. Последваха контри на разпределителката Лора Китипова и Гери Димитрова - 10:8 за България и таймаут за треньора на световните шампионки Зоран Терзич. Грешка при мрежата на "трикольорките" последвана от силна контра и отлична блокада на Бранкица Михайлович и 11:10 за Сърбия. Блок на Стефана Великович и 12:10. Разликата нарасна до 14:11 след грешка на Мира Тодорова, а след това до 16:12 след ас на сръбската разпределителка Мая Огниенович. Въпреки второто прекъсване за Иван Петков, предимството на сръбкините продължи да расте до 19:13 след нови силни изяви на Бошкович. В крайна сметка Сърбия спокойно спечели гейма с 25:19 след нова успешна блокада на Великович.

Втората част започна отлично за сръбкините, които бързо дръпнаха с 5:1 след силни изяви на разпределителката Мая Огниенович и на Бранкица Михайлович в атака. Постепенно България успя да намали пасива си до 9:8 след атака от втора линия на Елица Василева и контра на Мира Тодорова. Световните шампионки си върнаха преднината при 14:11 след спорна атака в аут на Ели Василева. Разликата набъбна до 17:12 след ас на Тияна Бошкович и атака в аут на Нася Димитров, което накара наставникът на България Иван Петков да вземе таймаут. Преднината на "репрезентацията" стана 19:13 след пореден успешен блок на Стефана Великович. Резултатът стана 22:16 след нов ас на Огниенович, след което Сърбия затвори и втория гейм в своя полза при 25:18 след блокада на Великович.

И третия гейм стартира добре за сръбските волейболистки, които поведоха с 2:0 след успешни атаки на Тияна Бошкович и Бранкица Михайлович. Разликата стана 6:2 след атака през центъра на Мина Попович. Преднината на Сърбия стана 10:5 след ас на Бошкович, което принуди Иван Петков отново да поиска таймаут. "Лъвиците" реагираха и намалиха до 11:9 благодарение на завърналата в игра Гери Димитрова, което пък накара Зоран Терзич да използва прекъсване. Атака на Стефана Великович последвана от две контри на Мина Попович и 14:9 за сръбкините. България отново стопи изоставането си до 15:13 при сервис на Гери Димитрова. Сръбкините веднага си върнаха предимството си при 19:13. Българките намалиха до 21:20 след силна атака на Елица Василева и аут на Бошкович, а след това дори стигнаха до равенство при 23:23 след нови две страхотни атаки на Ели Василева. Последваха нови две равенства, след което България стигна до геймбол при 26:25 след поредна атака на Супер Ели. Две грешки на българките и трети мачбол за Сърбия при 27:26. В крайна сметка шампионките измъкнаха гейма с 28:26 след атака в аут на "лъвиците, с което Сърбия спечели мача с 3:0 и се класира за полуфиналите.

Българин след лекторите на уебинарна серия на CEV

Вижте подробности

Нефтохимик 2010 се класира за 1/2-финалите във волейболното първенство

Шампионите надвиха с 3:1 Берое

Любо Ганев: Целта за националния отбор е Ел Ей 2028

"Всеки гейм е важен", заяви президентът на БФВ

Волейболисти представят гордостите на Левски

Вижте подробности

Волейболът прие бюджета си за 2024 г.

Вижте подробности

ЦСКА е първият полуфиналист във волейболното първенство

"Червените" чакат победителя от Дея спорт и Черно море

Черно море се спаси от елиминация в НВЛ

Варненци ще играят решителен трети плейоф с Дея спорт

ОФИЦИАЛНО: Италия е последният домакин на Евро 2026

България, Румъния и Финалндия са останалите страни, които ще приемат шампионата

Страхотен Алекс Николов остави Лубе в битката за титлата в Италия (ВИДЕО)

Българинът бе избран за MVP

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки