ИЗВЪНРЕДНО: Отпада забраната за продажба на билети в деня на големи футболни дербита

Това решиха депутатите в Народното събрание

ИЗВЪНРЕДНО: Отпада забраната за продажба на билети в деня на големи футболни дербита

Отпада забраната за продажба на билети в деня на големи футболни дербита. Това решиха депутатите от ресорната комисия в парламента.

До това се стигна след предложение на министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Беше постигнато единодушно съгласие да отпаднат алинеи 3 и 5 от член 11 в Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия. Двете алинеи засягат продажбата на билети за спортни събития.

При най-рисковите мачове, които са и най-посещавани, организаторите на големите футболни дербита нямаха право да продават билети в деня на мачовете. Няколко футболни клуба сезираха Министерство на младежта и спорта и Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта относно затрудненията, които се създават за футболните фенове.



Във връзка с писмата от клубовете председателят на ресорната парламентарна Комисия Славчо Атанасов инициира дискусия. В срещата днес участваха министър Красен Кралев, зам.-министърът на вътрешните работи Милко Бернер, народните представители Иван Ченчев, Боряна Георгиева, Маноил Манев, Йордан Йорданов и Севим Али, както и съветникът на министър Кралев Гошо Гинчев. От страна на БФС присъстваха изпълнителният директор на футболния съюз Борислав Попов и неговият заместник Антон Попов. В дискусията участваха и представители на Национална спортна база.



В началото на срещата министър Кралев направи предложение въпросните текстове от Закона, които имат нужда от по-широк дебат и прецизиране, да отпаднат. Освен забраната на продажба на билети в деня на големи футболни дербита спортният министър направи предложение да се отмени и изискването за персонализиране на входните талони.

Двете предложения бяха обсъдени и приети от всички парламентарно представени политически партии, от представителите на МВР и на БФС. Славчо Атанасов и присъстващите депутати поеха ангажимент да внесат в Народното събрание законопроект, с който да бъдат отменени тези изисквания в кратък срок.



“Забраната за продажба на билети в деня на мачовете среща огромно недоволство у феновете и по наблюдения до момента има по-скоро обратен ефект. За пътувания в други градове привържениците се организират предварително, закупуват много билети, които препродават в деня на мача. По този начин не се избягва струпване на фенове извън стадионите, а напротив”, заяви Кралев.



Присъстващите народни представители са и членове на Работната група, която изработва нов Закон за безопасността и сигурността по време на спортни мероприятия. В тази връзка депутатите изтъкнаха, че отмяната на двата текста не означава отстъпление от по-строгите мерки за сигурност на спортни събития. Те ще бъдат заложени в новия закон след прецизиране. Освен това основа на закона ще бъде Конвенцията на Съвета на Европа за интегриран подход за безопасност, сигурност и начин на обслужване по време на футболни мачове и други спортни мероприятия, която обединява европейския опит. Предстои Конвенцията да бъде ратифицирана в пленарна зала.

Гонзо избра кой да го наследи в БФС

Кирил Котев ще заеме поста технически директор

Локо Пловдив връща Медвед на Пирин

В момента той е под наем на "Лаута"

Трима национали вече тренират с Левски

Пламен Андреев, Марин Петков и Хосе Кордоба са на линия за Николай Костов

ЦСКА изгуби Де Нойер до края на сезона

Защитникът продължава да се възстановява от контузията в коляното

Интерес от чужбина към Пламен Андреев

Стражът на Левски може да потегли към Западна Европа след края на сезона

Лудогорец към Неделев: Не се предавай!

Вижте посланието към футболиста

Александър Димитров: Илиан Илиев е много голяма личност

"Момчетата работиха много за тази победа", каза селекционерът на младежкия национален отбор

Oксер продължава да следи Марин Петков

Младежкият национал показва отлична форма през 2024 година

Левски ще разчита на Охене за Славия

Митков и Фабио Лима се очакват да са на линия за мача с Черно море

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки