Йовов: Най-силният коз на националите на "Уембли" е това, че са абсолютен аутсайдер

Много са колебливи мислите ми около ефекта „Хубчев" в Левски, отсече Бижутера

Йовов: Най-силният коз на националите на "Уембли" е това, че са абсолютен аутсайдер
Емблематичният футболист от близкото минало Христо Йовов се съгласи да отговори на въпросите на „Меридиан мач" преди гостуването на националния отбор на България на Англия. Бижутера е реалист преди двубоя на „Уембли" и не очаква някакво чудо от избраниците на Красимир Балъков. Той все пак се облегна на „чара на футбола", който може да донесе чудото. Христо коментира и случващото се в Левски, където игра за последно и впоследствие беше назначен за спортен директор. Ето какво каза Йовов, който в момента е в предизборна кампания, защото е кандидат за кмет на родното му Своге.
 
- Г-н Йовов, има ли сили България да направи нещо достойно на „Уембли"?
 
- Ще бъда честен и ще погледна реалистично - не смятам, че някой очаква някакво чудо на „Уембли". Все пак надявам това да стане, а именно това е чарът на футбола - във всеки един момент и във всеки един мач може да се случи нещо. С оглед на качествата на двата отбора победата на Англия не буди съмнения. 
 
- Всъщност какво ще е успех за националния отбор при гостуването на Англия?
 
- И аз не знам. Дори и равенството ще е някакво чутовно постижение. Сякаш ще е най-добре в този мач да се наблегне на играта на отбора, а не толкова на резултата. С други думи - ние да се представим добре, а другото да остане на по-заден план. Футболистите не трябва да забравят, че ще излязат на една огромна сцена, на която могат да бъдат видени, оценени и евентуално привлечени в силни клубове, а после да станат още по-ценни за националния отбор.
 
- С какво най-много трябва да внимава селекцията на Балъков в Лондон?
 
- Със сигурност трябва да внимава за много неща. Потенциалът на Англия е огромен, ще бъде много трудно на терена. Момчетата ни трябва да играят спокойно и да се опитат по някакъв начин да надхитрят съперника. Това ще е много трудно, но е и единственият шанс да измъкнем нещо от „Уембли". Надявам се да издържим без гол в началото, а това да изнерви съперника.
 
- България спечели 2 точки от 4 мача - имаме ли дори и минимални шансове за класиране?
 
- Реално националният отбор няма точки. Рано или късно футболните хора в България трябва да оценят реалната картинка и да не се надяваме на нещо голямо с оглед на това, с което разполагаме. Може би е дошъл моментът да се обърне по-голямо внимание на юношите, които са бъдещето. Трябва да се тръгне от тях, за да се оправят нещата. Вече доста години движим по инерция. Радваме се на някакви частични успехи, а не мислим достатъчно за цялостното развитие на футбола в България.
 
- Къде е силата на националния ни отбор?
 
- В момента най-силният му коз е това, че е абсолютен аутсайдер. Англия може да ни подцени, макар че това изглежда малко вероятно. Все пак играем срещу голям отбор, който не може да си позволи провал. И все пак това, че сме аутсайдери е някакъв плюс, единственият плюс.
 
- Какво помните от мача с Англия през 1999 година на стадион „Българска армия"? Вие бяхте титуляр, а срещата завърши 1:1.
 
- Дори се забави с този въпрос (смее се). Помня това, което всички помнят - пропуска ми пред вратата на Англия. Тогава показахме някаква добра стойност и разликата в класите не беше толкова очевидна. Направихме равен, а дори имахме шанс да победим. Сега, 20 години по-късно, ситуацията е доста по-различна. Някак нищожни ми изглеждат надеждите за нещо стойностно на „Уембли". Не казвам, че хиксът е изключен, но ще е супер успех, ако селекцията на Краси Балъков го постигне.
 
- По-силни или по-слаби са англичаните сега?
 
- Англия е притежавала уникални футболисти винаги. И преди, и сега отборът им е страхотен. Трудно може да се съпоставят онзи тим и този. През 1999 година срещу нас бяха Алън Шиърър и Теди Шерингам, а сега за Англия играят Стърлинг и Кейн... Със сигурност футболът се е променил много от тогава досега. За съжаление съперникът продължава да си е класа, а при нас е спад.
 
- Колко българи според вас ще има на „Уембли" в събота?
 
- Доколкото чувам, има много желаещи нашенци да бъдат на стадиона. Въпросът е колко от тях ще бъдат на стадиона заради България и колко, за да гледат Англия и да видят отвътре „Уембли"... Със сигурност ще има доста сериозно българско присъствие на стадиона. Дано футболистите да не ги разочароват. Надявам се агитката ни да подкрепя докрай отбора, защото това помага и то много.
 
- Според вас има ли положителен ефект назначението на Петър Хубчев в Левски?
 
- Много са колебливи мислите ми около това нещо. Веднага казвам защо. Има периоди, в които Левски прави добро впечатление, а после идва разочарование. Заради това така разсъждавам. Хубчев е доказан специалист и от доста години се занимава със сериозни отбори. Той има принос Левски да изглежда по-добре от преди - построен и организиран. Но докато гледам мачовете като фен, именно едни колебливи мисли се пораждат в главата ми.
 
- Коментар за дербито?
 
- То е отличен пример за двете крайности - през първо полувреме Левски игра добре и превъзхождаше съперника. Бях сигурен, че „сините" ще спечелят. Тогава дойде второто полувреме, през което отборът показа друго лице. Трябва да се търсят при чините за това. Обикновено е най-лесно те да се търсят в треньора.
 
- Хубчев, който твърдо отрича да е дефанзивен треньор, обяви след мача, че не е инструктирал футболистите му да се приберат толкова дълбоко в половината си през второто полувреме.
 
- То не е достатъчно само с думи да организираш отбора. Смените също оказват влияние. Те променят стила на игра. Не знам причината за въпросните промени в състава. Дали са били продиктувани от контузии или не. Фактът е, Левски показа две лица в дербито.
 
- Какво е мнението ви за селекцията на Левски?
 
- Бяха привлечени 8 нови футболисти. Очакванията са големи, но не може да са правят генерални изводи дали взимането на някой от новите е било грешка през първите 2-3 месеца. Лесно е да се прецени правилния избор, когато той блесне още в първите минути или мачове. Ясно е, че на всеки му трябва период за адаптация. Нужно е време. Но то ще изтече в даден момент. Може най-много до края на годината да има колебания при новите, а след това те трябва да покажат качествата, заради които са били привлечени на „Герена". Не трябва да забравяме, че голяма част от тях бяха взети късно.

 

Левски обяви програмата си до дербито

Вижте какво съобщиха „сините“

Двама основни футболисти се връщат в строя на Локо (Сф)

Валентин Николов и Мики Орачев подновиха тренировки

Официално: Кабаков ще свири Вечното дерби

Вижте всички съдийски назначения за първия плейофен кръг

Официално: Глобиха Пирин и Хебър с по 2 бона

Вижте всички решения на Дисципа

Крумовград с контрапозиция: До персоната с изявен статут...

"Недоумяваме каква е тази драма заради желанието ни да играем по-близо“

Митков в Левски до 2027 година

"Сините" се обвързаха с големия си талант

Капитанът на футзалния Черно море: Мислим за титлата

Пламен Стойков се цели и в Шампионска лига

България U16 стартира с успех участието си на Турнира за развитие на УЕФА

Тимът на Симов удари Молдова

Арда отговори на Крумовград: Имате да решавате много проблеми

Двата тима разменят хапливи коментари

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки