Само в Левски има баланс между чужденци и българи

Двете „сини" катастрофи през сезона дойдоха в единствените мачове, i в които нашенците бяха повече

Само в Левски има баланс между чужденци и българи
Доста интересен факт се забелязва при Левски по отношение на съотношението между българи и чужденци в отбора. „Сините" са единственият тим в елита, който е намерил пълен баланс между двете групи футболисти и те са 50 на 50.
 
От 24 използвани играчи -12 са българи и също толкова чужденците. Ако за начало кажем две думи по темата, касаещи се за всички отбори в първенството, трябва да отбележим една много ясна зависимост. А именно - колкото по-нагоре в класирането е даден отбор, толкова повече са чужденците в него.
 
Най-слабите тимове са тези с най-много българи. Така че думите, които чуваме често от някои коментатори и анализатори при епизодичните добри прояви на български играчи по нашите терени, че „Това е пътят" и „Трябва да се налагат млади наши момчета", можем да ги определим меко казано като клише, а реално като фалшив бодряшки популизъм.
 
Но нека се върнем при ситуацията на „Герена". Макар да са равни като бройка с българите, чужденците са по-голямата част от стартовия състав. От родните играчи твърди титуляри са четирима - Живко Миланов, Иван Горанов, Мартин Райнов и Станислав Иванов. От тях само за бековете можем да кажем категорично, че силните им мачове са повече от слабите.
 
По отношение на головете - повече от 75% от тях също са дело на чужденците. Българите са отсрамени само от Станислав Иванов, който е с 5 попадения. Другият нашенец с гол е Иван Горанов. Именно неговото попадение бе единственото, изработено изцяло от българи. То бе третото срещу Ботев (Пд) при успеха с 3:1 на „Герена". Асистира му Станислав Костов. Между другото евентуалното завръщане на нападателя след контузията е шансът да се получи още по-голям баланс, равномерност и изравняване при относителната тежест и значимост за отбора на българите и чужденците.
 
В Левски също по безспорен начин се доказва, че с повече чужденци е по-добре. Двата най-слаби мача на тима от началото на сезона бяха и единствените, в които за тима на Хубчев сред титулярите започнаха повече българи. При погрома от АЕК Ларнака на „Герена" с 0:4 те бяха 6, а легионерите бяха 5. Сред стартовите 11 започнаха Деян Иванов, Иван Горанов, Ивайло Найденов, Станислав Иванов, Мартин Райнов и Станислав Костов. Още в петата минута пък Хали Тиам се контузи и влезе Илия Юруков и това допълнително отслаби отбора. По-късно в срещата се включи и седми българин - Здравко Димитров, но нещата не се подобриха.
 
При най-катастрофалния мач в първенството от началото на сезона - домакинската загуба от Берое с 1:3 на „Герена", Хубчев пусна в титулярния състав шестима българи. Освен обичайните - Миланов, Горанов, Райнов и Ст. Иванов, двубоят започнаха още Деян Иванов и Здравко Димитров.
 
Добрата новина за „сините" е, че в сравнение с всички останали тимове от най-силните 4 в България, Левски успява да се държи най-близо до Лудогорец с най-малък процент чужденци в състава си.
 
Генерално в Първа лига най-тежко е положението в отборите с над 80% българи в състава. Витоша Бистрица е безспорно последен, Етър и Ботев (Bp) имаха само по две победи до 11 -я кръг, а Славия живна едва в последните си 3 двубоя. Ботев (Пд) пък, който изживява най-голяма си криза от Христоловото време насам, също е с 70% българи.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки