ИЗВЪНРЕДНО: В Англия очерниха българските фенове

Левски е описан като „един от най-лошите клубове”

ИЗВЪНРЕДНО: В Англия очерниха българските фенове

„Нацистки флагове, фенове със свастики, про-расистки банери: изследване на клубната футболна култура в България”. Така е озаглавен обширен материал в авторитетното английски издание The Telegraph.

Очеркът на английския вестник е по повод предстоящия сблъсък от група А на европейските квалификации между Англия и България в София. Медията хвърля светлина върху поведението на българските фенове и разразилия се „расистки скандал” между двете футболни федерации.

Преди няколко дни от английския национален отбор обявиха, че играчите на „трите лъва” ще напуснат терена, ако от трибуните на стадион „Васил Левски” се чуят расистки обиди по адрес на футболистите от Острова. Няколко дни по-късно последва ответна реакция от БФС и писмо на Борислав Михайлов до генералния секретар на УЕФА Теодор Теодоридис.

„Дете със свастика на голите си гърди, а друго прави нацистки поздрав. Знамена, с които се отбелязва рождения ден на Адолф Хитлер и подигравателни анти-расистки кампании. Банани, хвърлени по черни играчи на своя тим”.

„Ако англичаните са си мислили след последния мач срещу България, че поведението на българските привърженици няма как да бъде по-лошо от маймунските звуци по адрес на играчите, то изминалите осем години за съжаление доказват обратното”.

„Колко сериозен е станал проблемът на ниво национални отбори ще стане ясно в понеделник вечер, когато отборът на Гарет Саутгейт излиза в последната си квалификация за Евро 2020 на частично затворения стадион „Васил Левски”, пишат от The Telegraph.

“Затваряне на един от секторите на стадиона е най-тежката санкция налагана на Българския футболен съюз заради „расистко поведение” от страна на феновете, един от които бе изведен от стадион „Уембли” по време на ответния мач заради обиди към Рахийм Стърлинг”.

„Поведението на феновете е още по-лошо, ако говорим за клубния футбол в страната, а за това можем да съдим от няколкото наистина шокиращи инцидента откакто Англия за последен път гостува в България в европейска квалификация през 2011 година”, продължава материалът.

„Мащабът на проблема е доста сериозен”, споделя пред The Telegraph Павел Клименко, служител на Fare за Източна Европа – организация, която има за цел да се бори срещу неравенството във футбола.

„Един от най-големите виновници за това е Левски София, който Клименко описва като „един от най-лошите клубове”, що се отнася до „нео-нацистка пропаганда”.

„Това обяснява и ужасяващата гледка на финал за Купата на Бълагрия, когато момче се появи с нарисувана свастика на гърдите, а друго правеше нацистки поздрав, за което Левски бе глобен от Българския футболен съюз”.

„Това също обяснява и разпънатото знаме, с което бе честитен рождения ден на Хитлер по време на мач на 20 април, 2013 –който също донесе глоба на Левски, както и расистките скандирания, маймунските звуци и бананите хвърлени по нападателя на тима Базил Де Карвальо по-рано през въпросния сезон”.

В материала също се отбелязват и действията на феновете на Левски, които през 2014 година открито се подиграха с кампанията на УЕФА „Да кажем Не на расизма”. Тогава привържениците на „сините” опънаха знаме с надписа „Кажете Да на расизма”, а това също им донесе солена глоба.

Колегите от Острова отбелязват още, че наложените глоби в последните години не дават никакъв резултат и именно затова е предприета мярката със затваряне на сектори.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки