УЕФА въвежда по-дебели линии, за да бъдат избегнати засади от един сантиметър

От централата ще правят промени в системата ВАР

УЕФА въвежда по-дебели линии, за да бъдат избегнати засади от един сантиметър

 УЕФА ще промени графиките, с които ВАР трябва да разглеждат ситуациите за засада през следващия сезон. Според президента на европейската футболна централа Александър Чеферин вече ще се използват по-дебели линии, за да бъдат избегнати моментите със засади от порядъка на един сантиметър, които могат да съсипят сезона на някой отбор. Това би довело до повече голове, без да бъде променяно сега действащото правило за засадата.

"Засада от един сантиметър не е засада, защото не това е смисълът на самото правило. Освен това трябва да има ясна и очевидна грешка, за да се намеси ВАР. Така че по-дебели линии биха се оказали от съществено значение, защото така или иначе линията се чертае субективно, така че не е точна. При засада от един сантиметър сезонът на един клуб може да бъде съсипан, ако решението е грешно. Играта с ръка също е проблематична, но не знам какво можем да направим в тази посока. Обсъждаме много варианти със съдиите", заяви Чеферин пред "Скай спортс".

Новите линии за определяне на засадите ще бъдат използвани в мачовете от Шампионската лига и Лига Европа през следващия сезон. Това обаче няма да е правило за всички първенства, тъй като ръководните фактори на отделните шампионати имат право сами да определят нивото на точност на съответните ВАР системи.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки