КРАЙ НА СПОРОВЕТЕ: Христо Стоичков е най-скъпият български футболист

Вижте подробности

КРАЙ НА СПОРОВЕТЕ: Христо Стоичков е най-скъпият български футболист

 Кой е най-скъпият трансфер на български футболист? Този въпрос отдавна е причина за спорове сред феновете у нас. Специализираният сайт TotallyMoney.com, който се специализира във финансови операции, направи специален индекс на футболната инфлация и така преизчисли всички преминавания във футбола, поне за големите пет първенства.

 
Така отговорът за най-скъпия трансфер в българския футбол е повече от ясен.
 
Единственият, който някога е минавал цената от 100 милиона евро, е Христо Стоичков. Толкова е струвала продажбата му от Барселона в Парма през лятото на 1995 г. Италианците доста са загубили от връщането му, след като това е станало срещу скромните 17 милиона.
 
Общата сума за български играч е, разбира се, на Димитър Бербатов. Той държи следващите две места в класацията с над 98 милиона, които даде Манчестър Юнайтед на Тотнъм за нападателя. Над 54 милиона е трансферът от Байер (Леверкузен) в Тотнъм. Към това се добавят още над 11 милиона за преминаването му от Манчестър Юнайтед във Фулъм и над 6 милиона за трансфера от ЦСКА в Бундеслигата.
 
Стоичков обаче има в резерв сумата, с която преминава от ЦСКА в Барселона, защото 4 милиона долара бяха невероятна сума за онова време. Трансферът обаче бе осъществен преди 1990 г.
 
 
Футболната инфлация обръща наопаки и представите за най-скъпите трансфери в историята.
 
Най-скъпият играч не е Неймар с неговите 200 милиона евро от Барселона в Пари Сен Жермен. В момента сумата е увеличена само с 2 милиона. №1 за всички времена е Джанлука Виали. През 1992 година Ювентус плаща за него 14,7 милиона на Сампдория. Днес тази сума щеше да бъде невероятните 209 милиона евро.
 
Със сигурност обаче в най-скоро време ще бъде подобрен този рекорд, защото още през лятото се очакват няколко сериозни трансфера, които да подобрят рекорда на Неймар.
 
Всъщност пари се дават главно за офанзивни футболисти.
 
В топ 10 на най-скъпите играчи в историята единственият защитник е Рио Фердинанд и той е чак на шесто място за преминаванато му от “Лийдс” в “Манчестър Юнайтед”.
 
Испанските клубове също така държат палмата на първенството по пари. Извън Виали и Рио Фердинанд само още два трансфера в десетката не са с тяхно участие. И то на последните две места. Става въпрос за Ален Бокшич от “Олимпик” (Марсилия) в “Лацио” през 1993 година и за преминаването на Жан-Пиер Папен отново от “Олимпик” (Марсилия) в “Милан” година преди това.
 
След Виали и Неймар на трето място е Кристиано Роналдо от “Манчестър Юнайтед” в “Реал” (Мадрид). Това е и последният със стойност над 200 милиона евро.
Четвърти е Ромарио за преминаването си от ПСВ “Айндховен” в “Барселона”, като днес той щеше да струва 167 милиона евро.
 
По-малко от бразилеца струва Гарет Бейл, който обаче също премина в “Реал” (Мадрид).
 
100 трансфера оформят футболната инфлация
 
100 топтрансфера в петте големи първенства от 1990 година оформят индекса на футболната инфлация, по която се преизчисляват сумите.
 
Всъщност футболната инфлация е доста по-различна от реалната в икономиката. Тя расте с доста по-бързи темпове, отколкото нормалната. Особено се ускорява през последните няколко сезона, когато започнаха да се плащат огромни суми.
 
БФС поздрави Етър за вековния юбилей

Ето какво написаха от централата

Билетите за ЦСКА - Левски вече са в продажба

Пропуските за Сектор "Б" и "Г" са по 10 лева

Етър е вековен!

Легендарния клуб на Велико Търново днес празнува 100 години

Левски и ЦСКА в дерби и на трансферния пазар

Чинонсо Офор от Арда е привлякъл вниманието на двата отбора

Лудогорец е на 90 минути от нов финал за Купата на България

Разградчани изковаха солиден аванс от 3:0 срещу Хебър в първия мач и реваншът изглежда протоколен

Бабич даде почивка на Полонски, за да го съхрани за следващите мачове

Не контузия е причината за смяната на халфа срещу Черно море

Емил Велев: Левски трябва да иска много повече победата

Бившият наставник на "сините" коментира предстоящото последно Вечно Дерби за сезона

Левски U14 разби конкуренцията и стана шампион 3 кръга преди края

Отборът на Георги Коруджиев свърши отлична работа

Етър съобщи имената на още звезди за юбилея

Вижте кои ще участват в празника по случай 100 години футбол във Велико Търново

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки