КРАЙ НА СПОРОВЕТЕ: Христо Стоичков е най-скъпият български футболист

Вижте подробности

КРАЙ НА СПОРОВЕТЕ: Христо Стоичков е най-скъпият български футболист

 Кой е най-скъпият трансфер на български футболист? Този въпрос отдавна е причина за спорове сред феновете у нас. Специализираният сайт TotallyMoney.com, който се специализира във финансови операции, направи специален индекс на футболната инфлация и така преизчисли всички преминавания във футбола, поне за големите пет първенства.

 
Така отговорът за най-скъпия трансфер в българския футбол е повече от ясен.
 
Единственият, който някога е минавал цената от 100 милиона евро, е Христо Стоичков. Толкова е струвала продажбата му от Барселона в Парма през лятото на 1995 г. Италианците доста са загубили от връщането му, след като това е станало срещу скромните 17 милиона.
 
Общата сума за български играч е, разбира се, на Димитър Бербатов. Той държи следващите две места в класацията с над 98 милиона, които даде Манчестър Юнайтед на Тотнъм за нападателя. Над 54 милиона е трансферът от Байер (Леверкузен) в Тотнъм. Към това се добавят още над 11 милиона за преминаването му от Манчестър Юнайтед във Фулъм и над 6 милиона за трансфера от ЦСКА в Бундеслигата.
 
Стоичков обаче има в резерв сумата, с която преминава от ЦСКА в Барселона, защото 4 милиона долара бяха невероятна сума за онова време. Трансферът обаче бе осъществен преди 1990 г.
 
 
Футболната инфлация обръща наопаки и представите за най-скъпите трансфери в историята.
 
Най-скъпият играч не е Неймар с неговите 200 милиона евро от Барселона в Пари Сен Жермен. В момента сумата е увеличена само с 2 милиона. №1 за всички времена е Джанлука Виали. През 1992 година Ювентус плаща за него 14,7 милиона на Сампдория. Днес тази сума щеше да бъде невероятните 209 милиона евро.
 
Със сигурност обаче в най-скоро време ще бъде подобрен този рекорд, защото още през лятото се очакват няколко сериозни трансфера, които да подобрят рекорда на Неймар.
 
Всъщност пари се дават главно за офанзивни футболисти.
 
В топ 10 на най-скъпите играчи в историята единственият защитник е Рио Фердинанд и той е чак на шесто място за преминаванато му от “Лийдс” в “Манчестър Юнайтед”.
 
Испанските клубове също така държат палмата на първенството по пари. Извън Виали и Рио Фердинанд само още два трансфера в десетката не са с тяхно участие. И то на последните две места. Става въпрос за Ален Бокшич от “Олимпик” (Марсилия) в “Лацио” през 1993 година и за преминаването на Жан-Пиер Папен отново от “Олимпик” (Марсилия) в “Милан” година преди това.
 
След Виали и Неймар на трето място е Кристиано Роналдо от “Манчестър Юнайтед” в “Реал” (Мадрид). Това е и последният със стойност над 200 милиона евро.
Четвърти е Ромарио за преминаването си от ПСВ “Айндховен” в “Барселона”, като днес той щеше да струва 167 милиона евро.
 
По-малко от бразилеца струва Гарет Бейл, който обаче също премина в “Реал” (Мадрид).
 
100 трансфера оформят футболната инфлация
 
100 топтрансфера в петте големи първенства от 1990 година оформят индекса на футболната инфлация, по която се преизчисляват сумите.
 
Всъщност футболната инфлация е доста по-различна от реалната в икономиката. Тя расте с доста по-бързи темпове, отколкото нормалната. Особено се ускорява през последните няколко сезона, когато започнаха да се плащат огромни суми.
 
Стоичков: Оптимист съм за България

Камата смята, че скоро отборът ни ще се класира за голям футболен форум

Черно море се намира в добра серия срещу Ботев в Пловдив

В последните си девет мача, "канарчетата" имат само две победи

Гонзо избра кой да го наследи в БФС

Кирил Котев ще заеме поста технически директор

Локо Пловдив връща Медвед на Пирин

В момента той е под наем на "Лаута"

Трима национали вече тренират с Левски

Пламен Андреев, Марин Петков и Хосе Кордоба са на линия за Николай Костов

ЦСКА изгуби Де Нойер до края на сезона

Защитникът продължава да се възстановява от контузията в коляното

Интерес от чужбина към Пламен Андреев

Стражът на Левски може да потегли към Западна Европа след края на сезона

Лудогорец към Неделев: Не се предавай!

Вижте посланието към футболиста

Александър Димитров: Илиан Илиев е много голяма личност

"Момчетата работиха много за тази победа", каза селекционерът на младежкия национален отбор

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки