Джарета: Сега трябва да бъдат защитени клубовете, особено малките

"В момента бе избрано по-малкото зло - да се измести европейското първенство за догодина"

Джарета: Сега трябва да бъдат защитени клубовете, особено малките

Спортният директор на ЦСКА Кристиано Джарета сподели своите виждания за тежките времена, в които изпадна футболът заради вихрещата се пандемия от коронавирус. Той го стори пред медия в родината си, преди да стане ясно, че част от отборите ни ще искат първенствто да бъде прекратено. Джарета заяви, че ще е хубаво шампинатите на Стария континент да завършат. В противен случай по-малките клубове образно казано ще "обърнат коремите", тоест, ще фалират.

"В момента съм в България. Тук почти всичко веднага бе затворено, още с първите признаци, действаше се бързо", обясни Джарета в интервю за италианския Messaggero Veneto. - Трябва да се каже, че футболистите са преди всичко хора и се нуждаят от чисти глави, за да играят. В този момент не виждам как футболистите ще се съберат и ще тренират заедно. Не виждам кой ще е спокоен да говори с другия от близко разстояние, камо ли пък да стои в кръг със съотборниците и да слуша наставленията на треньора преди занимание", посочи той.

Според Джарета първенствата навсякъде трябва да бъдат доиграни. "Важно бе да се спре. В момента бе избрано по-малкото зло - да се измести европейското първенство за догодина. Но какво друго ще се случи? Сега трябва да се направи така, че да бъдат защитени клубовете, особено малките. Ще дам пример - в Серия "А" има за доиграване 124 мача. Което кореспондира на 316 млн. евро от тв права. Ако първенството не завърши, то е напълно правдоподобен сценарият, при който Sky и Dazn (б.р. - фирмите, държащи правата за излъчване на мачовете) да поискат да не платят тази сума. Ясно е, че клубовете ще се затруднят в такава ситуация. Защото те очакват разпределението на тези пари. Не трябва да се допуска по-малките да обърнат коремите", каза Джарета.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки