Дарко Тасевски: Народът показа, че обича Левски!

"Благодарен съм на Славия за уважението, което показаха към мен"

Дарко Тасевски: Народът показа, че обича Левски!

Опитният полузащитник на Славия Дарко Тасевски разкри, че не мисли за отказване и има силното желание да се отблагодари на ръководството на "белите" за гласуваното доверие. През зимната подготовка на столичани Тасевски получи тежка контузия в една от контролите на тима - скъсана предна кръстна връзка, но въпреки това 35-годишният халф има амбицията да се завърна на терена. Бившият футболист на Левски и любимец на Сектор "Б" коментира случващото се в "синия" клуб и показа, че още милее за тима от стадион "Георги Аспарухов". Дарко коментира пред Спортал и най-актуалната тема в момента - коронавируса.

Здравей, Дарко! Как преминава един твой ден в момента? В България е обявено извънредно положение и опциите за развлечения са крайно ограничени.

- Спазвам ограниченията, които са наложени в момента. Стоя си вкъщи и от време на време излизам с децата в двора да ритаме с топката, играем Fifa, готвим. Просто прекарваме повече време с децата. Понякога забравяме всичко това заради забързания начин на живот.

Плаши ли те това, което се случва по света и в България?
- Естествено, че ме плаши. Родителите ми в Македония вече са на възраст и за мен е трудно, че не съм до тях и няма да мога да им помогна, ако, не дай боже, имат нужда от нещо, след като вече са затворени границите. Имам и три малки деца. Затова спазваме и взимаме всички необходими мерки.

Каква е ситуацията в Северна Македония, а и в Тайланд, където игра за последно?
- Навсякъде е същото, както в България. Хората стоят по домовете си, ограничават социалните контакти и се молят всичко да мине по-бързо и с по-малко жертви.

През зимната подготовка на Славия получи тежка контузия. Как протича възстановяването ти?
- Всичко вървеше много добре. За един месец бях напреднал доста с възстановяването. Ходех на рехабилитация по два пъти на ден, но трябваше да спра заради вируса. Доста неприятна контузия за мен и то в края на моята кариера. Исках да доиграя последните 2-3 години и да изпитам удоволствието от играта, да помагам на младите момчета, колкото мога. Надявам се да се върна и да поиграя още поне една година.

Много футболисти на твоята възраст щяха да сложат край на своята кариера, но ти показваш силен дух. Откъде намираш сили да продължиш?
- Чувствах се добре, нямах проблеми с контузии и килограми. Имах още желание за игра, а и просто не си представям края на моята кариера по този начин.

В този ред на мисли - продължаваш ли със Славия?
- Имам договор със Славия за още една година. Имах и разговор с господин Стефанов след контузията, в който ми каза да не мисля да се отказвам и че искат да остана при тях още няколко години, за да помагам на младите момчета с моя опит. Тук е моментът и да кажа, че съм благодарен и изненадан от тяхното отношение към мен, защото не съм в Славия от дълго време и не съм дал кой знае какво. Те показаха голямо уважение към мен. Може би и това е една от причините, които също така ме карат да играя още и да им се отблагодаря.

Според теб как ще повлияе пандемията в бъдеще на футбола у нас? В Испания, Италия и Франция вече се заговори за намаляване на заплати на футболисти.
- Според мен ще има големи промени във футболния свят след коронавируса. Намаляването на заплатите ще е най-малкото и най-нормалното нещо, което ще се случи. Сигурен съм, че повече няма да виждаме такива космически трансферни суми. Просто футболът полудя... Не е хубаво, че това ще се промени заради такъв повод, но това трябваше да спре.

Принудителното спиране на първенството спря устрема на Славия. На какво дължиш отличното представяне на тима след зимната пауза?

- Да, за съжаление добрата серия на Славия спря, но се надявам и съм сигурен, че ще продължи, защото наистина имаме страхотен колектив от млади и опитни футболисти. Нека не забравяме и работата на Загорчич. Лесно е да кажеш, че има колектив, но ако нямаш точния човек (треньор), няма да има колектив.

В началото на март Славия се изправи срещу друг твой тим - Левски. Какво е мнението ти за мача?
- Славия направи страхотен мач. Просто момчетата показаха целия свой потенциал, докато при Левски имаше отпускане. Те мислеха, че ще спечелят мача на ходом. Хубавото е, че спечелиха мача за Купата срещу Лудогорец и това напрежение се забрави.

Левски изпитва сериозни финансови трудности, а преди време ти, както и други бивши футболисти на тима направихте дарение, за да подпомогнете клуба. Какво мислиш за създалата се ситуация?

- Това, което правят феновете и всички бивши и настоящи футболисти на Левски, е страхотно. Те показват и доказват обичта си към отбора. Левски е в трудно положение, но ще продължи да го има и ще се справи с тези трудности. Народът показа, че обича Левски!

Какво е Левски за теб и как виждаш бъдещето на клуба?

- В Левски минаха най-хубавите години от моята футболна кариера. Винаги ще говоря само хубави неща. Имам прекрасни спомени от престоя там.

Кой е най-яркият ти спомен със "синята" фланелка?
- Разбира се, винаги ще помня шампионската титла с Левски, която, за съжаление, се оказа и последна за отбора. И, разбира се, мачовете в европейските турнири пред препълнения "Герена".

Мислил ли си с какво ще се занимаваш след края на футболната ти кариера? Може би треньорство?
- Записах треньорски курсове в Македония за месец април, но сигурно ще бъдат отложени за по-късно заради пандемията. А и със сигурност ще е нещо свързано с футбола. Това правя през целия си живот и смятам да продължа.

Искаш ли да кажеш нещо за финал?
- Останете си вкъщи, гответе вкусна храна и спазвайте всички наложени указания! Заедно ще преминем през това изпитание!

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки