Защо в елита да не играят 18 отбора?

Разширяването на формата е положителна крачка при очертаващата се тежка финансова криза в българския футбол

Защо в елита да не играят 18 отбора?

В последните седмици футбол и спорт в България няма. Няма и по света, играят само симпатягите от Беларус, които в момента са гледани повече и от звездите във Висшата лига и Серия А взети заедно, при нормални обстоятелства. Големият въпрос, който си задават всички е кога или дали ще бъдат подновени футболните първенства в Европа, кога ще завършат, какъв ще бъде форматът за следващия сезон и т.н.

На този фон в централна тема за България се превръща едно интервю от сряда вечер, което бе на път да бъде подминато от широката публика, макар, че в него се родиха две изключително важни новини за бъдещето на футбола ни. Генералният секретар на ПФЛ Атанас Караиванов каза, че ако ФИФА не направи сериозна промяна в календара и не отпусне месеците юли и август за доиграване, то повечето първенства така и няма да бъдат подновени. А що се отнася до България той лансира една наистина сензационна, революционна и в същото време прагматична идея. А именно - през следващия сезон в елита да играят 18 отбора, ако и тук първенството не се поднови!

Какъв е планът за действие? Сегашните 14 отбора от Efbet лига запазват местата си, а към тях се прибавят първите четири във временното класиране на Втора лига - ЦСКА 1948, Септември, Монтана и Локо (Сф). Тези 18 тима играят два пъти всеки срещу всеки в 34 кръга, без никакви плейофи. Съответно по веригата надолу от Втора лига изпадат само прекратилите участие Верея и Поморие, а на тяхно място влизат четирите водачи в Трета лига към момента - Миньор (Пк), Янтра, Добруджа и Созопол. По този начин във втора дивизия ще играят 16 отбора, а мястото си запазват фундаментални за българския футбол имена като Спартак (Вн) и Спартак (Пл), които получавт нов шанс да "възкръснат" на картата.

Какво показват сметките при така предложената нова структура на първенствата, ако се стигне до нейното приемане от Изпълкома на БФС? Като сухи цифри мачовете се увеличават - от 245 за целия сезон на 306 (плюс 49 за Купата на България). В същото време това не води до увеличаване на разходите на клубовете, защото те ще играят по 34 срещи, вместо сегашните 36. Облекчава се и календарът, защото вече трябва да се намерят дати за два кръга по-малко.

В този ред на мисли трябва да отчетем и почти пълното фиаско на сегашната система за провеждане на първенството с плейофи. Идеолозите й твърдяха, че тя позволява до края да има интрига кой ще изпадне, кой ще отиде на плейофи и кой ще стигне до бараж за Лига Европа. Това трябваше да повиши значително интереса и да напълни трибуните с фенове. Нищо подобно не се случи на практика, дори на директните баражи за оставане/влизане в Първа лига нямаше по повече от 500 зрители.....Така че системата с плейофи така и не проработи в България и на всички им е ясно, че по-добре да се върнем към класическата схема, както играят повечето водещи първенства на Стария континент.

Не на последно място лансираната от г-н Караиванов идея напълно покрива критериите за справедливост и морал и спортно-технически резултат, получен на терена. Да, Витоша (Бистрица) запазва мястото си в елита, което иначе на 99 процента няма да се случи, ако се доиграе сезонът. Но на практика отборът все още не е изпаднал и на теория и има своя шанс. Затова морално ли е да бъде "обезглавен" и пратен във второто ниво на футбола на базата на получените до този момент резултати?

Що се отнася до влизащите отбори, то там положението е подобно. Лидерът ЦСКА 1948 и Септември на 99 процента са си гарантирали място в тройката и не могат да бъдат изместени. Морално ли е единият от тях да не влезе в елита, като не му се даде шанс да играе поне на бараж, което право вече си го е извоювал? А справедливо ли е легендата Локо (Сф) да бъде "отрязан" за завръщане в елита, след като е само на 3 точки от третия Монтана, а и по програма предстои директен мач между двата отбора? Нима не е добре за българския футбол да бъде запазено мястото на Спартак (Вн) и Спартак (Пл) сред професионалистите и им се даде нов шанс?

Разбира се, ще се появят и критици на предложението, като основните им доводи биха могли лесно да се предвидят. Като например, че ще има много отбори в "златната среда", които няма да играят за нищо далеч преди края на сезона, че един или два изпадащи отбора може много рано се очертаят и това ще доведе до много мачове без значение.

На тези критици, обаче можем да зададем следния въпрос: А сега по-добре ли ви е като няма НИКАКВИ мачове? Защото точно сега разбираме смисъла от футбола - да отидеш на стадиона, да заведеш семейството и приятелите, да гледате любимия отбор и да се радвате.....Да се радвате на ФУТБОЛА.....Нещо, което така болезнено ни липсва в момента.

Да, и в най-големите първенства в Европа (които играят във формат 18 или 20 отбора) има много отбори "пълнеж", които не са атрактивни за гледане от широкия кръг любители. Да, и там има много безмислени и безинтересни мачове, но никой не се притеснява от това. Защото всеки един от тези отбори си има свои верни фенове, които също като тези на Реал, Барса, Юве, Ливърпул, Байерн искат да гледат отбора си, независимо от крайния резултат.

Освен всичко друго, може да се окаже, че коронавирусът е донесъл така нужната промяна и разместването на пластовете в българския футбол. Едва ли има наивник, който да смята, че имаме готовност за 18 отбора в елита с бюджет от по 4-5 милиона лева. Парите ще паднат драстично и това е повече от ясно, нивото също. Но точно това ще даде уникална възможност за изява на младите български футболисти да играят на елитно ниво, вместо да бъдат пращани по отбори от Втора и Трета лига. Представяте ли си 18 отбора със средно поне по 15-16 българи в състава си? Нещо, което бе немислимо само до преди 2-3 седмици...

И кой знае - може би точно този прилив на млади таланти ще върне повече хора по трибуните, ще повиши интереса към играта и ще доведе до по-добро бъдеще за българския футбол...Защото е ясно, че няма как да продължим с иначе отлични играчи като Ейолфсон, който за престоя си в нашето първенство прибира по 360 000 евро годишно...

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки