Инфантино: Солидните финансови резерви на ФИФА не са само наши, а са на целия футболен свят

"Ще бъде безотговорно да форсираме подновяването на турнирите, здравето е на първо място"

Инфантино: Солидните финансови резерви на ФИФА не са само наши, а са на целия футболен свят

Президентът на ФИФА Джани Инфантино още веднъж изрази намерението си да използва големите финансови резерви на организацията, за да подпомогне футбола по целия свят по време на кризата с коронавируса и след нейния край.

Още в края на март Инфантино обяви, че световната футболна централа ще посегне към запасите си от 2,7 милиарда евро във времената на криза, а днес той потвърди това намерение. "ФИФА се радва на добра репутация на финансовите пазари. Това ни помогна да изградим солидна фондация с големи резерви. Но тези резерви не са пари на ФИФА, те са на целия футболен свят. Така че когато футболът е в нужда, трябва да помислим как можем да помогнем. Това е наша отговорност и наш дълг", каза Инфантино.

Президентът на ФИФА изтъкна, че вече са започнали консултантските процеси за оценка на финансовия отпечатък на пандемията върху футбола по света, като идеята е след това да се изгради финансов фонд, който ще се управлява като независима структура. "Трябва да знаете, че ние ще бъдем там, където имат нужда от нас. Ще намерим решенията заедно. Няма да останете сами. Светът ще знае къде отиват парите и защо те отиват там", коментира Инфантино.

"Основен приоритет е здравето на хората. Нито един мач, турнир, първенство не си струва риска дори и за един човешки живот. Ще бъде безотговорно да форсираме подновяването на турнирите. Здравето е на първо място. Ако се налага да чакаме повече отколкото ни се иска, ще го направим. По-добре да изчакаме малко повече, отколкото да рискуваме", каза Инфантино във видеообръщение.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки