Ивет Лалова: В спорта всички ще се съгласят, че не трябва да се спираме пред нищо

"Изглежда, че има време до Олимпиадата, но не е така"

Ивет Лалова: В спорта всички ще се съгласят, че не трябва да се спираме пред нищо

Най-добрата българска лекоатлетка Ивет Лалова призна как прекарва времето на изолация по време на пандемията от COVID-19. Българката коментира, че си е в София от четири месеца и каза как се подготвя, докато спортът из целия свят е блокиран.

Ивет акцентира за нещата, които прави, как е прекарала Великден заедно със съпруга си – Симоне.


„За нещата, които правя в живота, би трябвало да не съществува нещо, което да ме спре да спортувам. Ако има нещо, няма да мога да стигна до Олимпиада. Разбира се, че се случва да ме мързи, това е човешко, така че ми се случвало много пъти, дори дни наред. Тогава влиза дисциплината, тъй като не можем да правим нещата, когато искаме само, а трябва и когато не ни е моментът. Боли ни, лошо ни е. В спорта всички ще се съгласят, че не трябва да се спираме пред нищо”, каза Ивет пред бТВ.

„Моята манджа на Великден бе съобразена отново с дисциплината и режимът ми на хранене. С това, че се опитвам да тренирам и да поддържам максимално една добра форма, дори далеч от нормалните натоварвания. Менюто за Великден бе семпло и опростено. Изпращат ни храна, така че не съм се потила много да готвя, но направих яйца. Бях се заканила да направя козунак без захар. Не ям захар, тъй като не обичам и искам да намаля до минимум, така че хапнах много малко обикновен козунак. Със съпруга ми празнувахме и двата Великдена. В София съм четири месеца и повечето време съм си тук, така че … Не бих казал, че беше празнуване, защото за мен тези празници са прекрасен повод за семейството, с приятели, близки, но тази година, според факторите, че не може да се събираме хора на много място, беше по-различно”, допълни Лалова.

„През цялото време Симоне беше с мен. Не бих се обърнала „по български” към него. Хващам го, че разбира все повече, но понякога не го показва. Става опасен. Неговите близки в Италия са добре, но при тях е много по-тежко. Особено в Ломбардия, близо до Милано, където живеят те. Мисля, че са изморени и се надяват тази промяна, която се задава, да дойде все по-бързо. В такъв момент, в какъвто сме сега, на първо място ние сме хора, и когато има наложени извънредни правила за всички – те са за всички. Нека изчакаме още малко. Следя изкъсо ситуацията в леката атлетика и знам, че само в три страни се тренира почти нормално, като едната е Австрия от началото на тази седмица. Планът засега да се промени леко нещо е началото на май. За професионалистите тази почивка, прекъсване, е пагубно и ще има тежки последствия. Говорих с мои колеги, които са контузени вече, така че се надявам до 3 седмици положението да се промени и да почнем да водим нормална подготовка”.

„Любовта е сляпа и не виждам защо лекоатлет не може да се влюби в по-пълен човек. За бирата ме поставяте в неудобно положение. Има много неща, с които спортистите се съобразяваме, тъй като деца ни гледат. Не мога да кажа, че пия бира. В доста големи периоди от моята подготовка не правя коремни преси. Те се поддържат от спринта и начинът на бягане. Трябва да имаш развита мускулатура. Имам колеги, които преди време, искаха да ги оберат не летището и след два метра са настигнали човека, потупали са го по рамото и са го питали какво прави”, каза с усмивка Ивет.

„Сега, през последните седмици, всичко става чрез видео. В един момент осъзнах, че вкъщи е много тъмно, тъй като видях, че при мен е много голям мрак. Потърсих осветление, но не е професионално. Надявам се да намирам все по-често мотивация да правя странични неща и да се чувствам вдъхновена да се развивам още. Някой път, за да развиваш неща в себе си, не е само до желание. Обичам да пиша и сега го правя, тъй като имам мисли и споделяния. Преди години опитах да направя стихосбирка, но трудно, а по-скоро е някакъв разказ. Аз не съм инфлуенсър, аз не я харесвам тази дума. Предпочитам да променя живота на някой, да помогна с нещо, неговият път към кариера да е по-лек, така че, да. Аз съм жена на първо място и не съм инфлуенсър”, допълни Ивет Лалова.

"Никой не знае какво ще стане след месец-два. Сега само се гадае, но не знам дали ще има скоро рекорди. Важно е да се върнем към тренировки, тъй като е неизбежно. Изглежда, че има време до Олимпиадата, но не е така. Трябва постепенно да се възстановим от тази невероятно дълбока криза, която преживяваме. Не мога да не мисля за Токио. Когато обявиха, че променят датата, моето решение беше - добре, продължаваме, защото много малко хора спират година преди игрите без причина. Аз съм един от малкото атлети, които има не една, а две квоти", завърши българският лекоатлет.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки