ОФИЦИАЛНО: Падна забраната за спорт в парковете и планините

Маските на открито вече не са задължителни

ОФИЦИАЛНО: Падна забраната за спорт в парковете и планините

Със своя заповед, издадена днес, 1 май, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев възлага на кметовете на общини и на областните управители да създадат необходимата организация за посещения на гражданите във всички национални паркове, природни паркове, планини и други обособени места с паркова среда извън населените места на територията на общините, без да се използва градски транспорт, лифтове и посещения на хижи и туристически обекти, съобщават от Министерство на здравеопазването.

Това означава, че и спортът в градините и парковете вече е позволен.

Заповедта е следствие от среща, проведена по-рано днес, между министър-председателя и членове на правителството с Националния оперативен щаб.

В рамките на срещата бяха дискутирани противоепидемичните мерки във връзка с разпространението на COVID-19.

След нея стана ясно още, че маските на открито вече не са задължителни.

Остава обаче задължението за покриване на устата и носа на закритите обществени – магазини, метрото, банки, държавни и институции и т.н.

В заповедта се посочва, че „всички лица, които се намират на открити обществени места (в т.ч. паркове, улици, автобусни спирки) са длъжни да спазват изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки, като при необходимост от контакт с други лица да носят предпазна маска или друго средство, покриващо носа и устата“.

Задължението за носене на маски беше въведено на 11 април. След това то беше удължено до 13 май, когато е краят на извънредното положение. Председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски се оплака, че хората масово не спазват тази забрана и носят маските си неправилно.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки