Нов казус с прехвърлянето на Левски

Наско Сираков очаква днес джиросване на свое име

Нов казус с прехвърлянето на Левски

Ще дължи ли Наско Сираков данък след очакваното днес джиросване на негово име на мажоритарния пакет акции на футболния клуб “Левски”, е новата интрига, която се завъртя в общественото пространство.

В понеделник собственикът на 86,6% от собствеността на “синия” клуб Георги Попов обяви, че вероятно в четвъртък ще джироса всичко на Наско Сираков, след като е получил т.нар. отказ от премиера Бойко Борисов.

Именно на министър-председателя бяха първоначално дарени ценните книги, като за куриер бе избран известният телевизионен журналист Сашо Диков.

Борисов обаче не прие джирото, като първо изпрати спортния министър Красен Кралев да откаже от негово име, а след това и сам няколко пъти обясни, че не му е работа да ги взема.

След това и номиналният собственик на акциите Георги Попов, и фактическият - Васил Божков, заявиха, че пакетът ще отиде у Наско Сираков, който бе припознат и от мнозинството левскари като човека, който би могъл да се заеме със спасяването на “Левски”.

Сираков ще дължи данък, дори акциите на “Левски” да му бъдат прехвърлени безвъзмездно, категорични са една част от юристите.

Всичко е уредено в Закона за местните данъци и такси. Налогът варира между 3,6 и 6,5 на сто от придобитото имущество.

След вписването му като собственик в акционерната книга Наско има 2 месеца за деклариране на имуществото, защото не е в родствена връзка по права линия с Георги Попов.

Номиналът на прехвърлените акции е 26 383 777 лева, което прави данъка доста сериозна сума. Ако се приеме, че за София той е 5%, излизат 1,17 млн. лв., изчислява "24 часа". 

Ако се приеме, че не става дума за ценни книжа, а за временни удостоверения, се отива към Търговския закон, където има точно определяне на прехвърлянето на акционерни участия в ООД. В случая на АД, каквото се явява “Левски”, се взема предвид последният счетоводен баланс. Според финансовия отчет, вписан в Търговския регистър миналия месец, той е положителен за повече от 2 милиона лева.

Така приемането на акциите от Сираков, ако липсва договор за някаква, дори минимална цена от 1 лев, ще трябва да се мине и през оценка на активите, за да се изчисли данъкът за прехвърлянето.

Заради това в предни джиросвания на акциите е използван точно такъв подход, като е сключван и договор между страните за сумата от 1 лев, защото освен активите се приемат и пасивите на дружеството.

Други юристи обаче смятат, че когато в едно търговско дружество пасивите са много повече от активите, то пазарната цена на акциите следва да е равна на нула лева (в случая е 1лв.). Пазарната цена може да се определи от лицензиран оценител, който ще съпостави стойността на активите и стойността на пасивите, а оттам и стойността на самите акции. Съгласно чл.33, ал.1, т.3 от ЗМДТ данъчната основа при дарение на ценни книжа е пазарна цена, която в този случай може да се определи като 1 лв. именно поради факта, че пасивите са много повече от активите. Тогава данъкът би трябвало да е 5% от въпросния лев, или 5 стотинки.

Кризата в “Левски” стартира с атаките срещу фактическия собственик Васил Божков през януари. Тогава по предложение на зам.-шефа на Народното събрание Валери Симеонов беше забранено частни фирми да организират талонни игри, а бе всеизвестно, че именно свързаните с Божков фирми имат практически монопол върху тях. Той се срещна с феновете и им обяви, че ако това стане, няма как да продължи да издържа “Левски”. След това на бизнесмена бяха повдигнати общо 11 обвинения, между които неплащане на 700 млн. лв. такси към хазната. Божков излетя с личния си самолет в Дубай, където е и в момента.

Община Пазарджик отпуска пари за заплати на Хебър

Очаква се 105 хиляди лева да бъдат преведени на клуба

Стоичков: Оптимист съм за България

Камата смята, че скоро отборът ни ще се класира за голям футболен форум

Черно море се намира в добра серия срещу Ботев в Пловдив

В последните си девет мача, "канарчетата" имат само две победи

Гонзо избра кой да го наследи в БФС

Кирил Котев ще заеме поста технически директор

Локо Пловдив връща Медвед на Пирин

В момента той е под наем на "Лаута"

Трима национали вече тренират с Левски

Пламен Андреев, Марин Петков и Хосе Кордоба са на линия за Николай Костов

ЦСКА изгуби Де Нойер до края на сезона

Защитникът продължава да се възстановява от контузията в коляното

Интерес от чужбина към Пламен Андреев

Стражът на Левски може да потегли към Западна Европа след края на сезона

Лудогорец към Неделев: Не се предавай!

Вижте посланието към футболиста

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки