НА ФИНАЛИ ЗА КУПАТА: София – Пловдив 15:0

ЦСКА и Локомотив се изправят за първи път един срещу друг в спора за трофея

НА ФИНАЛИ ЗА КУПАТА: София – Пловдив 15:0

За първи път от четвърт век насам финалът за Купата на България ще изправи съперници от София и Пловдив - ЦСКА и Локомотив.

Точно 25 години изминаха от онзи двубой между столичния Локомотив Сф и Ботев (Пд), спечелен от „червено-черните“ с 4:2, и оказал се за дълго време последен финал между тимове от двата най-големи български града.

Може би е логично между тях и хората в тях да няма голяма любов и вечен стремеж за съперничество и превъзходство в него.

Особено от страна на пловдивчани неприязънта към столичани често е надхвърляла границите на обикновеното противопоставяне.

И преди 25, и преди 50 и преди 80 години обаче, за съжаление на феновете от Града под тепетата сблъсъците със София на финали за националната купа завършват все по един и същи начин - с триумф за столицата.

Досега 15 пъти е имало спор за Купата между тези два града. А резултатът е 15:0 за София.

До тази катастрофа за Пловдив се е стигнало от 10 различни двойки на финали. Най-много пъти се играе двубоят Левски - Ботев. „Сини“ и „канарчета“ имат 4 сблъсъка помежду си, като всеки път са ликували играчите на тима от София. ,,Жълто-черните“ са губили още два пъти от Славия, а по веднъж и от ЦСКА и Локо (Сф).

Никак не се представя добре срещу софийски тимове и Локомотив (Пд). Именно с участието на „черно-белите“ е и първият сблъсък между тимове от двата града на финал. През 1940 година Спортклуб (Пд), чийто наследник е сегашният Локомотив, губи от несъществуващия в момента, но силен някогашен софийски тим ФК 13 с 1:2, пише „Меридиан мач“.

След това „смърфовете“ имат две загуби от Левски с по 0:3 - служебна през 1942 (мачът е прекратен при 3:1 за Левски) и през 1971 година. По едно минимално поражение „черно-белите“ имат и от Локомотив (Сф) с 0:1 през 1948-а и от Септември с драматичното 3:4 след продължения през 1960-а.

По онова време Септември играе в „А“ група и е с Димитър Якимов в състава си, докато Локо е в „Б“ група. Тогава обаче Пловдив е бил най-близо до успех над София. Победното попадение за тима от Красна поляна влиза в 120-ата минута. Спартак (Пд), който в началото на 60-те в един момент е най-силният пловдивски тим, също на два пъти е губил спора за Купата от съперници от София. През 1955-а пада от ЦСКА с 2:5, а 4 години по-късно и от Левски с 0:1.

Специално ЦСКА и Локо (Пд) се изправят за първи път един срещу друг в решаващия двубой.

Остава да видим, ще успее ли Пловдив от 16-ия си опит да бие София във финала за Купата, както и дали конкретно ЦСКА ще се окаже по-възможен противник за Локо, какъвто не бяха 4 други столични клуба.

Вальо Илиев: Целта пред ЦСКА 1948 е Европа

"Не искаме да се задоволяваме с малкото, а напротив - да бъдем гладни за повече"

Ботев (Пловдив) продаде 15 000 билета за реванша с ЦСКА

Вижте какво съобщиха "жълто-черните"

Лудогорец пусна билетите за Крумовград

Вижте какво съобщиха от Разград

Изтеглиха жребиите за полуфиналите при ветераните и купата на АФЛ

Витоша (Бистрица) ще спори с Ботев (Враца) за място на финала

Официално: Локо (Пд) разтрогна с Хоркаш

Вижте какво съобщиха от „Лаута“

Тръпката е в efbet Лига – шампионатът се разделя на 3 групи, интригата е на макс!

Бонусът за елита на платформата за онлайн спортни залози efbet.com важи до края на сезона

Лудогорец публикува речта на Антон Недялков преди Хебър

Вижте какво казва на съотборниците си капитанът, завърнал се в игра след 6 месеца

Бусато: Дербито е приоритет

Вижте какво каза вратарят на ЦСКА

Стамен Белчев с дилеми в "червената" защита за Левски

Вижте какви

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки