Пената: В ЦСКА чакаме наградата с нетърпение

В последно време има подобрение в играта ни, чат-пат виждаме някой проблясък

Пената: В ЦСКА чакаме наградата с нетърпение

Почетният президент на ЦСКА Димитър Пе­нев даде интервю за "Тема Спорт" в навечерие­то на финала за купата с Локо Пловдив. Стра­тега предвиди успех на армейците и посочи коя е рецептата за победа в такъв двубой. Пенев е специалист във финалите, като има цели 11 спе­челени купи като футболист и треньор - 9 на­ционални и 2 суперкупи.

Г-н Пенев, дойде ли време и червена България да се зарад­ва поне малко?
- А, чакайте, ние говорим за футбол, не за партията, не сме в Народното събрание. Ние колко пъти сме вдигали ку­пата и титлата... Свикнали сме вече, защо да е дошло вре­ме.

Вие сте приятели с Крушарски, сигурно сте хванали някой бас за финала?
- Виждали сме се, ще се поз­дравим, но това нищо не зна­чи. От доста години се позна­ваме с него. И той като Ган­чев е спортен човек. Те не са типични шефове на клубовете, а наистина си горят за от­борите. Но ние няма да играем на терена. В Англия да сте ви­дели президентите да тичат и да загряват по трибуните? Това само едно време в Бълга­рия ставаше. Някои президен­ти, за да покажат, че много разбират футбола, слизаха на терена и ритаха. После палците ги боляха по една седмица (смее се). Те трябва да сти­скат торбата с мъни-мъни, другото да го оставят на из­пълнителите.

Каква е прогнозата ви за финала?
- Един финал, който е до­стоен за българската купа. Не е албанска, не е сръбска, не е кубинска - наша си е. Сериозен мач. И Локо Пловдив е имал фи­нали, знаем какви играчи са би­ли там - Бонев, Гочо Василев... Но сега сме в такава ситуация, че се надяваме футболът ни да не е вдигнал температура покрай вируса. Ще бъде инте­ресно. Аз винаги ще съм от ЦСКА. Да не забравяме обаче, че във футбола стават много изненади, много грешки. Дано да видим хубав мач, но все пак давам предимство на нашия отбор. Тези двубои също така трябва да облекчават нацио­налния селекционер. Във фина­лите се раждат нови национа­ли, а старите си затвърждават мястото. На мача в сряда ще се съберат доста селекцио­нери - Бонев, Пенев, Марков, сегашният Дерменджиев и той ще е там. Да се надяваме, че нашите играчи няма да се запилеят, а ще покажат поне 80 процента от себе си. Тре­ньорът и той трябва да даде поне толкова. Но предимството е за ЦСКА. Все пак имаме домакинство в София е мачът, не е в Плов­див. А и публиката чака с нетърпение да си получи награ­дата, тоест купата. Но знаем и старата истина, че като ня­маш късмет да вкараш половин гол повече от съперника, не се получават нещата. Ще видим какво ще стане. Обаче мачът няма да е примирие, като онзи в Стара Загора. Много кротки бяха онази вечер... Както и да е. В последните двубои има по­добрение в играта на ЦСКА, ко­ето е действие и на треньора, и на футболистите. Времето ще е приятно, финал е. Няма никакво значение преди колко дни си играл. Такива обяснения не ги обичам - събрали се много мачове. Ние не играем с 8-9 футболисти, затова имаме 15-18. Значи рецептата трябва да я измислят треньорите и да нагласят нещата вътре. Надя­вам се, че няма да слушаме след финала и от двамата треньо­ри, че са се събрали много сре­щи.

По-малкото публика със си­гурност е в ущърб за ЦСКА...
- Виждаме какво е по цяла Ев­ропа и цял свят. Това са реше­ния на правителството, на ми­нистъра на медицината, има си и президент на БФС. Това е положението. Това са много се­риозни неща и трябва да вни­маваме със здравето.

На база последните мачове, трябва ли ЦСКА да подобри представянето си в защита?

- Има си треньор, той си но­си отговорността. Аз мога след мача да коментирам. Тога­ва ще имам някакво впечатле­ние от отделните състезатели и като цяло. Предварително не мога да коментирам дали ще си изпълнят задачите. Ясно е, че ако някой вкара гол, ще го целуваме цяла нощ и ден. Всеки трябва да се съсредоточи вър­ху това по какъв начин ще се отбележи попадение на съпер­ника.

Загубата с 1:6 в Разград как ще повлияе на Локо?
- Имат си треньори, ръко­водство - те да му мислят. Локото от рано започнаха с при­казки: "Купата е при нас". Коя купа? Сигурно си правят някоя нова, може да е Панаирна. При­казват си, и ние си приказваме, но важното е на финала да ви­дим как ЦСКА печели.

Вие имате 9 спечелени купи - 5 като играч и 4 като тре­ньор, включително 4:1 над Левски през 1988-а. Каква е ре­цептата в тези мачове?
- Рецептата е указанията на треньорите да бъдат номер едно. После и на ръководството - г-н Ганчев си има своите задачи и искане. Ние, които сме минали през треньорската професия, винаги има какво да подскажем. Иначе нашият колега, ако свър­ши работа - продължава, взима изпитите успешно и това е. Ко­гото и да питате - Бонев, Пе­нев, Марков, все това ще ви отговори. Защото сме минали през ЦСКА, били сме и треньори на националния отбор и знаем. Имали сме успехи и класирания. Иначе в играта на ЦСКА се виж­да, че не вкарваме много, но и допускаме рядко. Вечното дер­би беше мач изключение този сезон. В някои линии сега се виж­да чат-пат по някой проблясък. Има материал, но нещо ни куца­ше вътрешно. Може би състе­зателите са си говорили на "Вие", а не на "Ти".

Али Coy се отпуши, той ли ще е решителната фигура за ЦСКА?

-Дай Боже, да има пак шанса да вкара. Зависи и от него, и от охраната му в мача. Да видим дали ще му отнемат чисто топката или с нарушения. Тук вече играят индивидуалните качества. Coy трябва сам да си поеме своята отговорност. Но с един нападател е трудно, за­щото е двойно охраняван. Оба­че във футбола всичко се случва. Може да падне гол и след рико-шет или пък защитниците да го забравят и да вкара. Coy си е важна фигура, това е ясно. Виж­даме в последно време, че и британчето (б.р. - Кери) е полезно, може да я центрира, да я ритне отдалеч... И в двата отбора има добри изпълнители. Знаем играч номер едно за годината Димитър Илиев. Ясни са неща­та. Няма с кой знае какво да се изненадаме двата отбора.

Скоро навършвате 75 годи­ни...
- На 12 юли по паспорт, ни­що, че съм роден на 10-ти. Това го напишете - ще търся разре­шение от премиера, с когото се познаваме, по този повод да ми осигури един самолет и да ме прати да литна нанякъде. От­сега ми е ясно, че ще ми спукат тъпанчетата от поздрави, ця­ла седмица ще ми гърми глава­та. Та така - ако може малко да литна донякъде ще е хубаво (смее се).

Шестима национали на Ботев отново при "канарчетата"

На "Колежа" се готвят за Черно море

ЦСКА плати над 3 млн. лева на НАП

Левски вече не фигурира след длъжниците

Община Пазарджик отпуска пари за заплати на Хебър

Очаква се 105 хиляди лева да бъдат преведени на клуба

Стоичков: Оптимист съм за България

Камата смята, че скоро отборът ни ще се класира за голям футболен форум

Черно море се намира в добра серия срещу Ботев в Пловдив

В последните си девет мача, "канарчетата" имат само две победи

Гонзо избра кой да го наследи в БФС

Кирил Котев ще заеме поста технически директор

Локо Пловдив връща Медвед на Пирин

В момента той е под наем на "Лаута"

Трима национали вече тренират с Левски

Пламен Андреев, Марин Петков и Хосе Кордоба са на линия за Николай Костов

ЦСКА изгуби Де Нойер до края на сезона

Защитникът продължава да се възстановява от контузията в коляното

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки