ИЗВЪНРЕДНО: Въвеждат ВАР в България още този сезон

Вижте кога се очаква да заработи системата в нашето първенство

ИЗВЪНРЕДНО: Въвеждат ВАР в България още този сезон

ВАР системата в България ще бъде въведа на за плейофите на настоящото първенство и първоначално ще обхване мачовете от първата шестица.

Проектът за въвеждане на ВАР се рестартира и дори вече има конкретна оферта, която трябва да бъде приета от Изпълкома на БФС.

По неофициална информация се очаква да бъде подписан договор за следващите 4 години с една от водещите фирми за техническо оборудване. В България ще бъдат осигурени 4 ВАР системи, които ще обхванат различни географски райони, в които се играят мачове от efbet Лига.

По план ВАР официално трябва да заработи за целия шампионат от следващия сезон, като освен това ще обхване и мачовете след 1/4 финалите от турнира за Купата на България.

Според плановете ще се използва класическа система, при която главния съдия ще взема решения, след като прегледа положенията на монитора, а няма да се разчита на крайно решение от ВАР арбитъра, както е в Англия.

Очаква се проектът да стартира на 14 октомври, когато ще започне обучението на 18 главни съдии и 18 асистенти, които трябва да получат сертификат. В момента в България има само един съдия с ВАР сертификат и това е Георги Кабаков. От ръководещите рефери няма да се обучават Николай Йорданов, чиято кариера приключва и Станислав Тодоров, който също е в края на кариерата си.

Всеки един съдия трябва да има минимум 2 симулативни мача. Това означава, че ще се използват деца от школите, които трябва да симулират дузпи, засади, удари за червен картон и т.н.

Националната футболна база в Бояна ще бъде оборудвана за обучението на реферите. Очаква се в края на февруари да бъде организиран приятелски ВАР турнир с юношески отбори U15, U17 и U19, което да бъде и генералната репетиция преди началото на плейофите.

Официално би трябвало от 24 април 2021 година ВАР да заработи в българското първенство. Дотогава трябва да бъдат направени следните стъпки - обучение и сертифициране на рефери и сертифициране на всички стадиони на отборите в efbet Лига.

В България ще бъдат обучени и 8 ВАР инструктори.

Относно сертифицирането на стадионите те трябва да изпълнят минимални изисквания, а ако не получат сертификат на ВАР отборите няма да могат да домакинстват на своите съоръжения и ще трябва да използват такова, на което ВАР системата може да работи. Едно от най-важните изисквания е място за разположение на монитора, на който реферите гледат спорните ситуации. По предписание това трябва да се случи на място на централната линия, което обаче не е в близост то феновете. Ако това не е възможно може да се наложи разполагането на два монитора в двата края на терена.

Според информация на dsport въвеждането на ВАР няма да ощети клубовете, защото всички средства ще бъдат отпуснати от ФИФА. БФС обаче ще трябва да направи съответните разходи за обучението на съдиите.
Община Пазарджик отпуска пари за заплати на Хебър

Очаква се 105 хиляди лева да бъдат преведени на клуба

Стоичков: Оптимист съм за България

Камата смята, че скоро отборът ни ще се класира за голям футболен форум

Черно море се намира в добра серия срещу Ботев в Пловдив

В последните си девет мача, "канарчетата" имат само две победи

Гонзо избра кой да го наследи в БФС

Кирил Котев ще заеме поста технически директор

Локо Пловдив връща Медвед на Пирин

В момента той е под наем на "Лаута"

Трима национали вече тренират с Левски

Пламен Андреев, Марин Петков и Хосе Кордоба са на линия за Николай Костов

ЦСКА изгуби Де Нойер до края на сезона

Защитникът продължава да се възстановява от контузията в коляното

Интерес от чужбина към Пламен Андреев

Стражът на Левски може да потегли към Западна Европа след края на сезона

Лудогорец към Неделев: Не се предавай!

Вижте посланието към футболиста

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки