ДРАМА: Доминацията на Хамилтън продължи и в невиждано Гран При на Тоскана

Два червени флага, 12 финиширали и горящ болид в Италия, пилотите на „Ферари“ девети и десети в старт №1000

ДРАМА: Доминацията на Хамилтън продължи и в невиждано Гран При на Тоскана

Дебютното Гран При на Тоскана остави феновете на Формула 1 без дъх. Юбилейното състезание номер 1000 за Ферари на домашната писта „Муджело“ нямаше как да бъде по-драматично.

То предложи куп инциденти, четири рестарта, три от които от място, два червени флага, горящ болид и едва 12 финиширали, но не и изненадващ победител.

Шесткратният световен шампион Люис Хамилтън спечели за осми път в деветте досегашни надпревари, изпреварвайки съотборника си в „Макларън“ Валтери Ботас.

Трети остана Александър Албон от „Ред Бул“, който за първи път стъпи на подиума, докато пилотите на "Ферари" финишираха девети и десети в юбилейния старт.

Още в началото Ботас изпревари тръгналия първи Люис Хамилтън, а на третия завой от надпреварата отпаднаха Пиер Гасли, който спечели Гран При на Италия миналата седмица, както и Макс Ферстапен с „Ред Бул“. Това се случи, след като няколко болида се сблъскаха и състезанието за двамата пилоти приключи.

След 6 обиколки Ботас водеше класирането, Хамилтън беше след него, а трети вървеше Шарл Льоклер с Ферари. Колата за сигурност се прибра и състезанието беше рестартирано.

Веднага след рестарта последва нов сблъсък в задната част на редицата. От този сблъсък отпаднаха Кевин Магнусен, Карлос Сайнс, както и Латифи, също така и Джовинаци.  Джовинаци удари Сайнс, като последва отпадането и част от другите пилоти, а последва и червен флаг. Състезанието ще бъде продължено с 14 пилоти. Предстоят още 50 от общо 59 обиколки.

Рестартът на състезанието беше от място. Надпреварата няма да продължи и Естебан Окон, чийто болид също не успя да продължи след проблеми със спирачките.

След рестарта Хамилтън съумя да изпревари съотборника си Валтери Ботас, а това се случи в 10-ата обиколка на надпреварата. В 18-ата обиколка Ланс Строл съумя да изпревари Шарл Льоклер и зае третото място в класирането. Даниел Рикиардо съумя да изпревари също пилота на Ферари, който се смъкна на петото място, а всичко това в 20-ата обиколка на състезанието.

В следващите обиколки Строл и Рикиардо се захапаха в битка за 3-ото място, като пилотът на Рено уверено притискаше съперника си. Пилотите на Ферари се движеха съответно Фетел - 10-ти, а Льоклер - 13-ти.

След 34 обиколки Рикиардо съумя да се изкачи на 3-ото място и след смяната на гуми, петвърти продължи Строл, а пети - Албън. От 43-ата обиколка Рикиардо беше притискан сериозно от Албън и Строл. Последва тежък удар в предпазните ограждения на Ланс Строл в деветия завой Рабиата 2, след като спука задна гума, което го извади от състезанието, а пилотът на Рейсинг Пойнт вървеше на петата позиция.

Така надпреварата продължиха 12 болида, а в челото Хамилтън и Ботас вървяха на първите две места. Последва и ново спиране на състезанието. След рестарта Рикиардо изпревари Ботас и зае второто място, а Ферари с Льоклер и Фетел се движеха 10-ти и 11-ти, а последен остана Джордж Ръсел. Ботас не се поколеба и изпревари пилота на Рено и си върна втората позиция, а Албън вървеше 4-ти като започна да притиска Рикиардо за място на подиума. Изпреварването стана в 51-ата обиколка на състезанието, а до края оставаха само 8 обиколки.

В крайна сметка доминацията на „Мерцедес“ продължи с двойна победа, а над всички бе устременият към седмата си световна титла Люис Хамилтън.

Волф към Хамилтън: Ще ни гледаш задното крило

Босът на Мерцедес се е пошегувал с британеца

Ферари с подобрения за състезанието в Япония

"Черните кончета" ще използват нови подове на болидите

Астън Мартин няма да обжалва наказанието на Алонсо

Испанецът получи 20 секунди към времето си заради инцидента с Джорд Ръсел

Плашат с уволнение Даниел Рикардо

Вижте подробности

Марко: Макс щеше да спечели, ако не беше повредата

Верстапен е поддържал темпото на Сайнц дори с блокирала спирачка

Босът на Мерцедес разбира въпросите за бъдещето му

"Сребърните стрели" продължават да изпитват трудности и през този сезон

Хамилтън: Никога не съм имал по-лош старт

Той не успя да завърши състезанието в Австралия

Сайнц след победата в Мелбърн: Животът е луд! (ВИДЕО)

Само преди две седмици той беше опериран и не беше ясно дали ще кара в Австралия

Верстапен обясни каква е повредата, която го изхвърли от Австралия

Дефектирала задна спирачка спря нидерландеца към 10-та поредна победа

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки