ОФИЦИАЛНО: Левски подписа с Валери Божинов

Договорът на нападателя е за една година

ОФИЦИАЛНО: Левски подписа с Валери Божинов

 

 
Валери Божинов официално се завърна в Левски за трети път. Нападателят парафира за една година със "сините". 
 
Опитният футболист идва на "Герена" след неуспешен престой в италианския Пескара. Божинов беше получил за задача да свали определени килограми от боса на Левски Наско Сираков. Той парафира личния си договор, след като това стана факт. 
 
"ПФК Левски подписа договор с нападателя Валери Божинов. Опитният футболист парафира днес своя контракт, като продължителността му ще е една година.
 
Роден в Горна Оряховица, Валери първоначално тренира футбол в България, като преминава през детско-юношеските школи на Марица (Пловдив) и Локомотив (София). На 12-годишна възраст се мести в Малта. На 14 годишна възраст е открит от спортния директор на Лече Панталео Корвино, докато се състезава с екипа на Пиета Хотспърс. Дебютира за Лече на 22 януари 2002 на 15-годишна възраст, което го прави най-младия състезател появил се в игра в калчото.
 
Божинов загатва за таланта си под ръководството на треньора Зденек Земан, вкарвайки 16 гола. На 18 години преминава във Фиорентина.
 
През юли 2006 играе под наем в италианския гранд Ювентус, след което е върнат на Фиорентина, от където е продаден на Манчестър Сити за 4.1 милиона паунда.
 
През август 2007 по време на мач с Манчестър Юнайтед получава тежка контузия, която го изважда от игра до края на февруари 2008 и той пропуска остатъка от сезона. При завръщането си в първия мач от следващия сезон срещу Астън Вила, той получава втора тежка контузия и пропуска повече от половината сезон. През юли 2009 преминава в италианския Парма. Играе до края на сезон 2010-11, през който отбелязва 3 гола в 31 шампионатни мача.
 
През лятото на 2011 г. преминава в редиците на Спортинг (Лисабон), а през пролетта на 2012 година играе под наем в "Лече". След това играе във "Верона".
 
На 18 януари 2013 г. подписва с Виченца. Следва период в Тернана, "Партизан", Мейджоу Хака, Лозана, Риека, Ботев (Вр) и Пескара.
 
За отбора на Левски записва мачове през сезоните 2013/2014, 2014/2015 и 2018/2019, в които изиграва общо 31 срещи с 12 отбелязани гола.
 
За националния отбор на България дебютира на Европейското първенство в Португалия през 2004 срещу Италия. Първия си гол за "А" отбора отбелязва на 11 август 2004 срещу Ейре. Има 43 мача и 6 попадения.
 
ПФК Левски приветства с добре дошъл отново на "Герена" Валери Божинов и му пожелава много щастливи мигове със синята фланелка", написаха "сините".
Гонзо избра кой да го наследи в БФС

Кирил Котев ще заеме поста технически директор

Локо Пловдив връща Медвед на Пирин

В момента той е под наем на "Лаута"

Трима национали вече тренират с Левски

Пламен Андреев, Марин Петков и Хосе Кордоба са на линия за Николай Костов

ЦСКА изгуби Де Нойер до края на сезона

Защитникът продължава да се възстановява от контузията в коляното

Интерес от чужбина към Пламен Андреев

Стражът на Левски може да потегли към Западна Европа след края на сезона

Лудогорец към Неделев: Не се предавай!

Вижте посланието към футболиста

Александър Димитров: Илиан Илиев е много голяма личност

"Момчетата работиха много за тази победа", каза селекционерът на младежкия национален отбор

Oксер продължава да следи Марин Петков

Младежкият национал показва отлична форма през 2024 година

Левски ще разчита на Охене за Славия

Митков и Фабио Лима се очакват да са на линия за мача с Черно море

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки