ЧУДЕСНО! Гришо е на четвъртфинал на Мастърса в Рим (ВИДЕО)

Българинът се измъчи, но пречупи италиански квалификант-сензация

ЧУДЕСНО! Гришо е на четвъртфинал на Мастърса в Рим (ВИДЕО)

 Поставеният под №15 в схемата Григор Димитров победи 19-годишният италианец Яник Синер с 2:1 сета (4:6; 6:4; 6:4) на осминафиналите на Мастърс 1000 тенис турнира на червени кортове в Рим. 

Първата ни ракета при мъжете трябваше да прави пълен обрат, след като загуби първия сет, но успя да се събере и да покаже нужното качество на тениса си, което го прати сред най-добрите осем в италианската столица.

Двубоят започна по доста неприятен за далеч по-опитния Григор начин - с пробив на нула в полза на Синер. Още в следващия гейм хасковлията имаше прекрасен шанс за рибрейк, но не се възползва. Димитров пропиля първо аванс от 15:40, а след това и още една точка за пробив. Младокът удържа подаването си и поведе с 2:0 в резултата. Григор все пак взе втория си сервис-гейм в срещата и не допусна да се оттегли на първата почивка с изоставане от 0:3.

В петия гейм Григор бе на ръба да допусне нов пробив, но все пак се измъкна, като отрази два шанса за брейк и съкрати изоставането си в резултата на 2:3. В шестия гейм Григор за кратко се закачи в подаването на съперника си, но не успя да се сдобие с точка за пробив - 2:4. Последваха три поредни гейма на нула за сервиращите и при 5:4 Синер сервираше за сета. Младокът открехна вратата за Григор, тъй като десетият гейм започна с 0:30, но Григор допусна леки грешки, а Синер запази спокойствие и с четири поредни точки италианецът взе гейма, а с това и първия сет.

Втората част започна като копие на първата. Григор допусна пробив на нула още в първото си подаване в сета. След това пък българинът си извоюва три поредни шанс за рибрейк при 0:40. Синер отрази първия брейкпойнт, но при втория Димитров умело излезе на мрежата и с прецизно воле най-сетне реализира първия си пробив в двубоя - 1:1. Хасковлията се възползва от момента и взе следващия гейм, без да даде точка на противника. Така, този път почивката дойде при лек аванс за Григор в резултата. При 2:2 Димитров имаше тежък сервис-гейм, но с отлична игра успя да го обърне от 15:40 и отново излезе напред в резултата - 3:2. Последваха няколко гейма без пробиви, а при 4:5 Синер трябваше да сервира за оставане в сета. Италианецът не издържа, като при 30:40 Григор разумно го тестваше с бекхенд слайсове и при поредния такъв форхендът на тийнейджъра се спря в мрежата - 6:4 за българина.

Григор влезе добре в решаващата трета част, като взе с лекота първото си подаване, а след това притисна Синер при сервис на италианеца. При 30:40 двамата изиграха фантастична точка, която за съжаление беше спечелена от Синер и италианецът в крайна сметка се пребори за 1:1. Следващият гейм мина през 40:40, но сервиращият Димитров не допусна по-сериозни усложнения и поведе с 2:1 в резултата.

Григор изглеждаше по-увереният тенисист на корта в този момент, а при Синер вероятно се появиха и някакви физически проблеми. Димитров издебна момента и с пробив на нула поведе с 3:1. С гейм на 30 хасковлията затвърди пробива и се откъсна напред при 4:1.

Всичко вървеше по план за Григор до 5:3, когато българинът сервираше за победата. Точно в този момент Димитров показа колебания и допусна грешки, а Синер бе твърдо решен да се задържи в двубоя и с пробив на 15 запази надеждите си за победа. В следващия гейм италианецът показа много добра игра, но и сериозни нерви, които дадоха цели четири мачбола на Гришо, но той ги пропусна преди при петата си възможност да затвори мача. Тогава Синер получи отличен шанс за смач на метър от мрежата, но заби топката право в нея и сложи точка на спора.

Така Гришо ще се изправи срещу Денис Шаповалов (Канада) или Юго Юмбер от Франция на 1/4-финалния си мач.
 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки