Треньорът на Торсхавн: При нас играят електричари и дърводелци, а аз продавам коли

"Помня голе­мия ви отбор от све­товното първенство в САЩ"

Треньорът на Торсхавн: При нас играят електричари и дърводелци, а аз продавам коли

 За първи път в историята отбор от Фарьорските острови ще дойде в България за мач от евротурнирите. До двубой с ЦСКА в третия квалификационен кръг на Лига Европа стигна Б36 Торсхавн. Тимът от столицата на Фарьорите трябва да излезе срещу „червените" на стадион „Българска армия" в 20,00 ч. в четвъртък. Преди този исторически мач треньорът на Б36 даде ексклузивно интервю за „Мач Телеграф". 40-годишният Якуп А Борг наистина пише история - за първи път в един сезон Б36 отстрани цели три съперника в Европа. Първо храбреците от Фарьорските острови биха 2:1 Сейнт Джоузеф в Гибралтар, а в първия квалификационен кръг сломиха у дома естонските съперници от Левадия с 4:3 след продължения. Във втория редовен рунд от пресявките дойде ред и на уелския ТИС. Отборът на А Борг триумфира пак в Торсхавн, този път още по-инфарктно - 5:4 при дузпите след 2:2 в игровото време. Именно от историческото отстраняване на 3 европейски тима тръгва разговорът ни с бившия нападател, който на 26 октомври (нашият Димитровден), ще навърши 41 години.

- Г-н А Борг, вля­зохте в историята, като за първи път елиминирахте три отбора в евротурнирите. Получихте ли заслужено при­знание в родината си?
- Това, което направихме, наистина е не­вероятно, уни­кално! Всички жители на Фарьорските ост­рови - до един, се гордеят с нас и нашите европейски победи. Чувстваме ежедневно подкрепата на над 50-те хиляди свои съграждани – от най-възрастните до най-малките, и това ни носи удовлетворение и щастие. А пък жес­тове като на съботната тренировка ни задължават още по­вече.

- Какво се случи?
- Кметът на Тор­схавн Аника Олсен ни дойде на крака. Тя лично поздрави всеки от футболис­тите и треньорския щаб за победите в Лига Европа. Бяхме из­ключително поласка­ни от нейното вни­мание. Освен това даде на всеки инди­видуален подарък. Много ни трогна. А и това е един допъл­нителен стимул да се представим и срещу ЦСКА така, че да ос­тавим поводи за гор­дост на съгражданите си.

-А какъв е стату­тът на играчите ви - има ли пълни про­фесионалисти?
- Всички сме полупрофесионалисти. Имаме в отбора дър­воделци, електричари. Някои са редовни студенти. Аз лично имам автомобилна компания, която се казва „Бирьокт". Продаваме коли с марката „КИА". 18 души работят за мен.

- Бил ли сте няко­га в България?
- Не, сега ще ми е за първи път. Но съм подготвен. Чувал съм много и прекрасни неща за страната ви. Много хора от Фарьорските острови са били на ваканция в България, главно в морските ви курорти, заради хубавото вре­ме.

- С какво свързва­те българския фут­бол?
- Сигурно няма да ви изненадам, като кажа, че помня голе­мия ви отбор от све­товното първенство в САЩ със Стоичков, Лечков и Балъков. Но вие имахте и други добри играчи, иначе нямаше да детрони­рате Германия и да стигнете до полуфинала. Също така сега Стоичко е един от съсобствениците на ЦСКА, нали така?

- Да, така е. Какво друго знаете ЦСКА?
- Наясно съм този клуб е футболен гранд на България, спечелил е най-много шампионски титли 31. Също така се представя много доб­ре в Европа. Вече гле­дах някои мачове на ЦСКА от този сезон, предстои ми да видя и други. Общо взето, имам представа какво мога да очаквам в четвъртък.

- Как се озовахте на треньорския пост на Б36?
- В продължение на три години бях играещ помощник-треньор. Когато прекратих състезателната си кариера, ръководството ми предложи да стана старши треньор и аз казах „Да“.

-Кои са незабравимите моменти в кариерата ви на играч и треньор?

-Всичките ми титли като футболист – те са седем. Купата на Фарьорските остро­ви, спечелена с Б36 като треньор. Със се­гашния си отбор взех пет титли и 2 Купи на страната по екип. С големия враг ХБ Торсхавн станах два пъти шампион и вдиг­нах още два нацио­нални трофея. Като треньор на Б36 освен носител на Купата съм и два пъти вицешампион и веднъж трети в лигата.

- А ако трябва да изтъкнете момент в националния от­бор на Фарьорските острови, кой ще бъде той?
- Бих откроил един мач - евроквалификацията у дома с Шотландия през сеп­тември 2002 г. На­правихме 2:2, аз асистирах и за двата ни гола, които отбеляза Йон Петерсен. Беше страхотно пости­жение, а и имаше огромен отзвук в британските ме­дии. Шотландия изравни 7 минути преди края чрез Бари Фъргюсън. За малко да ги бием... Това беше първият ни мач в квалификационна­та група.

- Да се фокуси­раме лично върху вас. Фа­милията ви е уникална - откъде идва А Борг?

- Да, тя наистина е много ряд­ка. На Фарьорските острови я носи само моето семейство. Историята е следната: моят прап-радядо започнал да строи къща, каквато нямало наоколо. Хо­рата гледали, цъкали с език и говорили: „Вижте го, той строи замък". Така и нари­чали къщата. А „борг" е нашата дума за „замък". Оттам тя станала фамилно име на моето семей­ство...

- Това си е напра­во като приказка. А и представянето ви в Европа тази го­дина е футболна приказка...
- През 2018-а от­странихме два отбора в Европа, за да стиг­нем до дуел с Бешикташ. Този сезон ели­минирахме три - за­сега. Продължаваме да броим...

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки