СЛЕД СТРАХОТНА ДРАМА: Дербито на Ливърпул остана без победител (ВИДЕО+СНИМКИ)

Евертън запази върха след 4 гола, 2 травми, греда и отменен гол в добавеното време

СЛЕД СТРАХОТНА ДРАМА: Дербито на Ливърпул остана без победител (ВИДЕО+СНИМКИ)

Невероятна футболна драма!

Така може да се определи градското дерби на Ливърпул, с което английската Висша лига бе подновена след прекъсването за националните отбори.

Сблъсъкът между лидера Евертън и шампиона Ливърпул завърши с равенство 2:2 и предложи невероятни емоции – 4 попадения, червен картон, контузии в двата отбора, удар в гредата, страхотни спасявания и отменен гол в продължението заради почти незабележима засада.

В крайна сметка двата отбора поделиха точките и „карамелите“ останаха лидери в класирането, но и без победа над „червените“ от десетилетие насам, а освен това победната им серия от началото на сезона бе прекъсната.

Дербито на приятелството, както го наричат на Острова, започна отлично за гостите, които поведоха след едва 134 секунди игра.

В третата минута Анди Робъртсън преодоля с лекота Шеймъс Колман и намери Садио Мане пред границата на вратарското поле, а оттам сенегалският национал не остави шансове на Джордан Пикфорд и откри резултата. 

В седмата минута вратарят на домакините влезе остро в краката на Върджил ван Дайк и контузи в коляното защитникът на „червените“, който нямаше как да продължи и бе заменен принудително.

В 13-ата минута отново Робъртсън отправи чудесно центриране, този път към Роберто Фирмино, чийто удар с глава обаче мина над целта. 

Евертън успя да се съвземе след първия четвърт час игра и в 16-ата минута Ричарлисон отправи мощен изстрел, а малко по-късно Доминик Калвърт-Люин стреля по диагонала, с което изненада Адриан.

Вратарят изби в корнер, а не се намеси добре и при последвалото центриране, засечено с глава от Майкъл Кийн, така че резултатът бе изравнен в 19-ата минута.

В 25-ата Ливърпул бе много близо до втори гол, след чудесно изпълнение от свободен удар на Тренд Александър-Арнолд, но стражът на „карамелите“ блесна със страхотно спасяване. 

Малко по-късно и капитанът на домакините Колмън получи травма, която му попречи да продължи срещата, а до почивката повече попадения нямаше.

Скоро след паузата Джордан Хендерсън отправи опасен изстрел от границата на наказателното поле, но над вратата. В 50-ата минута Евертън имаше отличен шанс да поведе, но Калвърт-Люин се размина с топката и не можа да я прати в мрежата.

Десет минути по-късно Ричарлисон засече с глава от малък ъгъл едно центриране отдясно, ала прати топката в страничната греда. 

В 72-ата минута Мохамед Салах вкара второто попадение за гостите. Защитата на Евертън не се ориентира добре след центриране на Хендерсън, а египетският национал засече от воле и реализира своя гол №100 с екипа на Ливърпул – 1:2.

Последва второ ключово спасяване на Пикфорд, който отрази удар с глава отблизо на Жоел Матип след корнер в 76-ата минута, а в 79-ата трябваше да се намесва и след изстрел на Салах.

Това се оказа решаващо, защото малко по-късно Доминик Калвърт-Люин засече с глава чудесно центриране на Лука Дин и изравни резултата за втори път в срещата със своя 10-и гол в последните 7 мача на Евертън – 2:2. 

Две минути преди края се стигна и до 22-ия червен картон в дербито на Мърсисайд в ерата на Висшата лига. Получи го Ричарлисон за грубо влизане в краката на Фабиньо. 

В даденото от рефера 5-минутно продължение Джордан Хендерсън вкара гол за Ливърпул, но попадението бе отменено след разглеждане с ВАР заради изключително тънка засада. 

Така Евертън стигна до точката и остава лидер във временното класиране с 13 в своя актив, с 3 повече от шампиона Ливърпул. 

Евертън - Ливърпул 2:2
0:1 Садио Мане 3
1:1 Майкъл Кийн 19
1:2 Мохамед Салах 72
2:2 Калвърт-Люин 81


Стартови състави:

ЕВЕРТЪН: Пикфорд, Коулман, Кийн,  Мина,  Дин, Алан,  Докуре, Гомес, Родригес, Ричарлисон, Калвър-Люин;

ЛИВЪРПУЛ: Адриан, Александър-Арнолд, Матип, Ван Дайк, Робетсън, Фабиньо, Тиаго, Хендерсън, Мане, Салах, Фирмино;

Германия остава без няколко футболисти за подготовката на Евро 2024

Със сигурност един измежду Байерн и Реал Мадрид ще играе финал в ШЛ, което обърква плановете на Нагелсман

В Севиля усилено търсят нов треньор

Енцо Мареска е един от основите кандидати

Германската лига спря процеса по продажба на ТВ правата

Вижте защо

Алегри: Реал или Байерн ще спечелят Шампионската лига

Треньорът на Ювентус заяви фаворитите си за трофея

Милан вече преговаря с Лопетеги

Испанският специалист може да наследи Стефано Пиоли начело

Сериозни промени във ФА Къп догодина

Вижте какви са измененията в правилата

Агентът на Нагелсман призна за преговори с Байерн Мюнхен

Специалистът е близо до завръщане на "Алианц Арена"

Лапорта привиква Шави на среща след Ел Класико

Ръководството на клуба иска да разбере окончателното решение на треньора

Рома задържа Де Роси и през следващия сезон

Наставникът на "вълците" записва впечатляващи резултати тази пролет

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки