ПОТВЪРДЕНО: Олимпиада в Токио ще има

Вижте какво съобщиха организаторите

ПОТВЪРДЕНО: Олимпиада в Токио ще има

Организаторите на Олимпийските игри в Токио съобщиха, че отложеният от миналото лято заради коронавируса форум ще се проведе, въпреки че Япония обяви извънредно положение в страната по-малко от 200 дни преди откриващата церемония.

Министър-председателят Йошихиде Суга разпореди вчера едномесечен локдаун от днес, включващ столицата Токио.

Организаторите на Олимпийските игри в страната вече обявиха, че ново отлагане на Олимпиадата не стои на дневен ред. И продължиха да настояват, че извънредното положение няма да попречи на плановете им за организиране на Игрите.

„Това извънредно положение предлага възможност за поставяне под контрол на ситуацията с коронавируса и за това Токио 2020 да планира една безопасна олимпиада това лято. Ще продължим с необходимите подготовки в съответствие с местното правителство и здравните власти“, се казва в изявление на организаторите.

Суга сподели в четвъртък, че Япония е отдадена на това да проведе „безопасна“ Олимпиада, и че вярва, че общественото настроение ще се промени, когато в страната започне ваксинация, която към момента е насрочена за следващия месец. Но членът на Международния олимпийски комитет (МОК) Дик Паунд каза за BBC, че не може да бъде „сигурен“, че Игрите ще се проведат. Извънредното положение на Япония е по-малко стриктно от суровите локдауни в други страни или дори първото извънредно положение заради вируса миналата пролет. То е насочено главно към ресторанти и барове, които ще спрат да продават алкохол до 19:00 часа местно време и ще затварят час по-късно.

Извънредното положение обаче може допълнително да накара жителите на Япония да са против провеждането на Игрите, след като обществена анкета разкри, че повечето от тях предпочитат Олимпиадата да бъде отложена или напълно отменена. Токио регистрира 2392 нови случая в петък, с малко под предишния рекорд от 2447 ден по-рано. Въпреки това, пандемията в Япония остава сравнително малко, като жертвите на вируса са общо 3850. Япония все още не е одобрила ваксина срещу COVID-19, като Суга заяви, че се надява ваксинирането да започне в края на февруари. Медицинските работници и по-възрастните хора се очаква да бъдат сред първите ваксинирани срещу вируса. /БГНЕС

 
Нургюл Салимова с четвърто поражение в Торонто

Тя отстъпи с черните фигури на индийката Хумпи Конеру

Френски министър разкри дали откриването на Олимпиадата ще е на "Стад дьо Франс"

Вижте подробности

Изписаха от болница двукратен шампион на Тура

Вингегор под въпрос за обиколката на Франция

Франция и Германия приемат Световното по хандбал за мъже през 2029 година

Вижте подробности

Олимпийските игри тръгнаха с резервния огън

Вижте защо

Ново уникално постижение на Петър Стойчев

Остават още четири маратона, закани се плувецът

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Нургюл изпусна спечелена позиция и записа втора загуба (ВИДЕО)

До края на Турнира на претендентките остават още четири кръга

Местят церемонията по откриването на Париж 2024?

"Стад дьо Франс" може да приеме събитието

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки