Фурнаджиев: Никой на никого не нарежда в националния отбор

"Само професионалните клубове трябва да избират президент на БФС"

Фурнаджиев: Никой на никого не нарежда в националния отбор

Вицепрезидентът на Българския футболен съюз Атанас Фурнаджиев е доволен от избора на Ясен Петров за нов национален селекционер. Той смята, че треньорът, който дълги години работи в Китай, е способен да подмлади състава и да донесе искрата, от която имаме нужда. 

 
В предаването "Тази сутрин" по bTV Фурнаджиев коментира, че пандемията от COVID-19 не е извинение за отлагането на Конгреса за пореден път. Той трябваше да се състои на 11 декември, но поради ситуацията пропадна и вероятно новият президент няма да бъде избран извънредно, а на редовен Конгрес догодина. 
 
"Не бих казал, че е извинение (пандемията). Не мислим, че това е възможно сега и никой не знае кога ще бъде, а за Конгреса ще се съберат около 700 души в една зала. Първо трябва да се промени уставът, за да има възможност за дигитален Конгрес. Ние може би сме единствената държава, в която толкова много клубове избират президент. В другите държави само професионалните клубове избират и аз лично смятам, че трябва да се промени уставът, но това трябва да се гласува от всички членове. Над 600 клуба са членове на БФС, всеки има по един глас.", каза Фурнаджиев в студиото на "Тази сутрин".
 
На следващия Изпълком ще има точка за Конгреса, който официално не е отменен. Въпреки това Фурнаджиев смята, че не е сериозно да се избере нов президент, който да бъде на поста само половин година.
 
Според него именно заради големия брой гласове, изборите не могат да бъдат манипулирани в полза на определен кандидат. "Не може да бъде контролирано кой да бъде президент, всеки гласува тайно. Провеждането на Конгрес през юни също е под въпрос.", добави той.
 
През ноември 2019 г. Борислав Михайлов подаде оставка след загубата от Англия у дома с 0:6 и разразилия се расистки скандал. Оставката му обаче трябва да бъде приета на Конгрес.
 
Фурнаджиев твърди, че все още няма фаворит за президентския пост, тъй като има заявени намерения и нагласи, но не и официално внесени кандидатури.
 
"Спряхме се на Ясен Петров поради факта, че той има по-иновативно мислене. Надяваме се да внесе искрица в националния отбор, да го подмлади, да се състави нов гръбнак основно от младежите. Ние не очакваме чудеса, а националният отбор да играе съвременен футбол.", добави той.
 
"Прие офертата с желание да покаже, че може да промени нещо и да се справи с поставената задача. Каза, че е наясно с нашата действителност, с клубния ни футбол и с това кой с какъв материал разполага. Проблемът е, че школите не произвеждат качествени футболисти."
 
"Никой на никого не нарежда в националния отбор, никой никога не се е бъркал в реденето на състава.", категоричен е Фурнаджиев.
 
Родният футбол има и нов шеф на съдиите в лицето на Костадин Гергинов, който замени Костадин Стоичков.
 
"Новият председател е със сериозна визитка като съдия и съдийски наблюдател. Убеден съм, че той ще внесе необходимото спокойствие сред съдиите. ВАР ще тръгне от април, всичко сме подсигурили.", каза още вицепрезидентът на футболната централа.
Левски обяви кога пуска билетите за ЦСКА

Двата тима играят на 7 април

Шестима национали на Ботев отново при "канарчетата"

На "Колежа" се готвят за Черно море

ЦСКА плати над 3 млн. лева на НАП

Левски вече не фигурира след длъжниците

Община Пазарджик отпуска пари за заплати на Хебър

Очаква се 105 хиляди лева да бъдат преведени на клуба

Стоичков: Оптимист съм за България

Камата смята, че скоро отборът ни ще се класира за голям футболен форум

Черно море се намира в добра серия срещу Ботев в Пловдив

В последните си девет мача, "канарчетата" имат само две победи

Гонзо избра кой да го наследи в БФС

Кирил Котев ще заеме поста технически директор

Локо Пловдив връща Медвед на Пирин

В момента той е под наем на "Лаута"

Трима национали вече тренират с Левски

Пламен Андреев, Марин Петков и Хосе Кордоба са на линия за Николай Костов

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки