Емил Костадинов разкри: Увещават ме да се кандидатирам за президент на БФС

"За мен обаче най-важен е екипът, с който ще работя. Защото сам човек е само за тоалетната"

Емил Костадинов разкри: Увещават ме да се кандидатирам за президент на БФС

Вицепрезидент на БФС Емил Костадинов заяви, че би влязъл в битка за най-високия пост в българския футбол, но всичко зависи от хората, които ще го подкрепят като екип. Както е известно, на 25-и юни тази година предстои извънреден Конгрес на централата, но хора от управата смятат, че мандатът му е до февруари 2022-а година, когато трябва да се проведе редовен конгрес. 

 
"Замислял съм се за президентския пост на БФС. Имал съм разговори с хора, които са ме увещавали да направя тази стъпка и естествено, те да ме предложат и подкрепят. Но за мен най-важното е екипът, с който ще работя. Защото сам човек е само за тоалетната. Екипът е много важен и просто хората, с които бих работил, трябва да не мислят за нищо друго, а за развитието на елитния и на детско-юношеския футбол в България. 
 
За конгресът на 25-и юни, Уставът ясно е казал какъв конгрес ще имаме. Имаме правна комисия, тя потвърждава. Трябва да имаме извънреден конгрес, който е с мандат до следващия редовен конгрес. Това е нашият Устав и трябва да го спазваме. А хората, които не искат, явно не искат да спазваме законите в България. Това няма как да стане", заяви още Костадинов пред БТА. 
 
Той не може да разбере как така се случва, че уж има голяма желание за промяна, но малцина изпращат своите предложения до БФС. "Имаме комисия по Нормативните документи в БФС, която през цялата година чака предложения от клубовете, за да изменим нещо, да подобрим нещо. Тази комисия не е тайна. В последните три години предложенията намаляват и намаляват. Не знам на какво се дължи. Явно всичко е добре в българския футбол, а после се излиза и се критикува и да се говорят негативни неща за БФС и за българския футбол. Много пъти съм казвал - който критикува, нека той погледне какво прави първо, и тогава да критикува. Трябва да се обединим, да работим, а не само "стани да седна", жаргонно казано. В крайна сметка футболът е за хора, които искат наистина да правят, да развиват футбола, за футболните хора. 
 
Като инфрастрактура, като методика всичко го имаме, но трябва самите ние да започнем да правим правилните неща, а не да чакаме някой да ни застави да ги правим. Има клубове, които го правят, и постигат някакви резултати. Но и аматьорските клубове, които са основата на пирамидата, също трябва да започнат и те работят така." 
 
Клубовете от елита, които влагат усилия да развиват млади таланти, най-после ще видят скромна оценка на труда си. И това ще влезе в сила от новия сезон, но бившият номер 7 в националния отбор уточнява, че това е само първата стъпка. "От следващия сезон ще има плащане от БФС към клубовете за до двама млади до 21 години, които са на терена, по 250 лева на човек на мач, ако футболистът играе едно полувреме. Не е много, но е някаква помощ. Догодина имаме идея да се разшири. Упрекват ни, че плащаме заплати от глобите, но тези пари за двамата млади ще идват от глобите. Така че парите, които клубовете плащат за дисциплинарни нарушения, могат да се връщат при тях обратно като тази премия". 
 
Според него юношеските национални отбори демонстират израстване в последните години и за това има няколко предпоставки. Но следващата стъпка за развитието на българските таланти трябва да я направят клубовете, където обаче не се случва. "Преди 6 години с много борба направихме Елитните юношески групи в трите възрасти, което за мене даде един тласък в развитието на детско-юношеския футбол, защото всички отбори заиграха всяка седмица сериозни мачове и така младите се изграждаха доста по-бързо. А имаше доста отпор от футболни хора, но ги убедихме, че това е пътят. Юношеските национални отбори за последните 10 години сме се класирали на три европейски първенства. Това означава, че сме свършили добра работа. Но, за мое най-голямо учудване, доста от тези футболисти, които бяха на тези първенства, не попаднаха в мъжкия футбол. Не мога да разбера защо. Не може футболисти, които са побеждавали Франция, Испания, Италия в юношеска възраст да не могат след това да намерят място в елитния футбол на България. Това за мен е енигма. 
 
Направил съм си собствени изводи и в крайна сметка мисля, че трябва да се дава повече шанс. Клубовете трябва да дават повече възможности на тези момчета с качества. Наистина те не са завършени, но в крайна сметка имат качествата да ги направят много добри футболисти. Просто трябва да се доразвият в клубовете". 
 
"Затова е тази тема за намаляване - аз не говоря общо за чужденци, а за футболисти, които не са излезли от школите в системата на българския футбол. Говорим за чужденци, но като играеш в групите на Шампионска лига, Лига Европа можеш да картотекиращ до 17 човека, които не са от твоята структура. А досега при нас бяха 25 такива. Постигнахме някакво съгласие да станат 20 от сезон 2021/22, а мисля от догодина вече ще може да регулираме. Дори УЕФА има ограничения, а ние говорим за правата на човека и правото на работа. Трябва да даваме шанс на повече българи да играят в топ-отборите ни" , завърши Костадинов.
 
Николай Костов определи групата за Славия

Николай Михайлов се завръща в списъка

НА ЖИВО: Пирин - Етър 0:1

Сблъсъкът в Благоевград започва в 14:00ч.

Костадин Димитров подписва довогорите за довършването на стадионите на Локо Пд и Ботев Пд

Добри новини за двата големи отбора на Пловдив

Съдия притесни Черно море преди мача под тепетата

Валентин Железов ще свири срещата на "Колежа"

Вальо Михов - Гонзо ще ви гледа в очите, а не зад гърба

Бившият президент на БФС призова за обединение

Ас на Витоша (Бистрица) е обект на интерес от професионални клубове

Николай Замфиров има 3 гола в петте си изиграни мача за "тигрите" до момента

Пьотровски донесе 180 000 евро в касата на Лудогорец

Звездата на разградчани ще участва на Евро 2024 това лято

Деветият в Полша си хареса Турицов

Защитникът на ЦСКА е почти сигурно напускащ след края на сезона

Левски иска да продължи положителната серия при домакинството на Славия

"Сините" приемат столичния си съперник на "Герена" от 19:00ч.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки