Локо Пд и Левски в дерби на празните джобове

Двата клуба имат много прилики, но и една съществена разлика

Локо Пд и Левски в дерби на празните джобове

Локомотив Пловдив и Левски към този момент имат много прилики, но и една съществена разлика.

Веднага я назоваваме - черно-белите са на второ място в класирането два кръга преди края на редовния сезон, а сините са чак на девето.

Втората разлика, но не чак толкова голяма, е бюджетът за заплати.

На "Лаута" съблекалнята получава общо около 2.5 пъти по-малко от футболистите на Левски.

Третата е, че Локо Пловдив има отбор на практика, а Левски само на теория.

Тоест, едните играят футбол, а другите практикуват някакво подобие на тази игра, като само в малки моменти приличат на организирана група, която рита топка за пари.

„Черно-белите“ са един от немногото отбори, които са разпознаваеми като стил и игрова дисциплина, а „сините“ към този момент я карат предимно на интуиция и ентусиазъм.

Въпрос на усет е да събереш за два пъти по-малко пари играчи, които умеят да си я подават, да вкарват голове, да печелят и да държат второ място в класирането. Въпрос на страхотни усилия обаче ще е през лятото да спреш тези футболисти да не си тръгнат.

От Левски май никой не иска да си ходи, защото рано или късно си получават парите, пък и стана ежедневие тимът да крета някъде в долната половина на таблицата, без това да води до натиск от ръководство и публика.

И все пак – в сферата на силно препоръчителното е днес „сините“ да вкарат гол, защото последния път това се случи точно преди месец, на 21 март, и то от човек, който вече не е в отбора.

Да видим изобщо кой ще отбележи първо попадение за сините след продажбата на Робърта. Дано Наско Сираков се сети да обяви 100 евро персонална премия за героя.


Майтапът настрана, но тихата политика на собственика на Левски е за предпочитане пред това, което прави колегата му Христо Крушарски. И двамата са я закъсали яко, що се отнася до финансиране на клубовете, а това ни кара да извадим и най-голямата прилика преди днешния сблъсък в Пловдив. 

Това е горчивата и за двете съблекални действителност, че пари и в двата клуба няма. Заплатите са само спомен, или хайде нека сме по-меки - добро пожелание. 

На „Герена" парите се бавят с месеци, както е и на "Лаута". Оставаше Георги Иванов-Гонзо да снове между двата стадиона и да обяснява едно и също - положението е тежко не само в спорта, а в цялата държава, изчакайте още малко.

Като към това изчакване трябва да се налее и малко способност всеки ден футболистите на двата тима да излизат да тренират, а един път седмично и да играят официални мачове.

Днешният сблъсък в Пловдив е нещо като дерби на празните джобове. Хубаво е и медии, и фенове да имат предвид, че футболистите от ниския финансов диапазон я карат от заплата до заплата и когато изпитват трудности да издържат семействата си, не трябва да сме крайно взискателни към качествата им.

Които така или иначе са скромни, но няма как пък запалянковците да не са претенциозни, тъй като самите те са реални собственици на клубовете. 

И в Локо Пловдив наскоро тръгнаха по пистата на Левски, като обявиха дарителска сметка за изчистване на натрупан дълг към НАП.

И за финал, ето още една интересна прилика. В следващия кръг днешните съперници ще играят срещу ЦСКА на един и същи стадион. 

В понеделник пловдивчани ще гостуват в София на новака с добавка 1948, а сините ще играят вечно дерби на "Васил Левски" ден по-., пише „Тема спорт“.

Александър Тунчев няма да пипа тима

Треньорът на Локомотив Пловдив няма да прави промени по състава си. Младият специалист ще се довери на избраниците си, които постигнаха победите в последните два кръга - с 2:0 над Царско село и 1:0 над Монтана. Така отново под гредите ще застане Илко Пиргов, който умело заменя тежко контузения Мартин Луков. В отбраната пак ще действат тримата - Давид Малембана, Лукас Масоеро и Диниш Алмейда. Като халф-бекове ще бъдат позиционирани националите Бирсент Карагарен и Момчил Цветанов. Малко пред отбраната ще действат Петър Витанов и Парвиз Умарбаев, а пред тях ще бъде Кристиян Илич. Лукас Салинас е възстановен от травмата си, но Тунчев няма да рискува с включването му от първата минута, а в зависимост от развитието на двубоя бразилецът ще се появи в игра през второто полувреме. В предни позиции се очаква отново да действат капитанът Димитър Илиев и Георги Минчев на върха на атаката. Нападателят се намира в чудесна форма, в последните два двубоя отбеляза и трите попадения на тима.

Миланов с две промени

Живко Миланов, който действа като старши треньор при отсъствието на Славиша Стоянович, ще направи няколко промени по състава си в сравнение със загубата от Лудогорец с 0:3 в предишния кръг. Той не е останал доволен от някои от играчите, които допуснаха в рамките на 12 минути разградчани да им отбележат два гола. Под рамката отново ще е Звонимир Микулич, а карето в отбрана ще бъде изградено от Драган Михайлович отдясно, Живко Атанасов и Георги Александров в сърцето на отбраната, а Файсал Рерас ще е отляво. На пейката ще остане Ивайло Найденов за сметка на швейцареца. В средата на терена ще действат Мартин Райнов и Илия Юруков, а малко пред тях ще е позициониран Андриан Краев, който този път ще заеме мястото на Марин Петков. По крилата ще са възстановеният Здравко Димитров и Мартин Петков, а изнесен в предни позиции ще бъде Билал Бари. Миланов ще бъде в дилема до последно дали да включи в състава Тома Даске и Марин Петков, но по всяка вероятност ще бъде даден шанс на Илия Юруков и Андриан Краев.
 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки