Босът на МОК със специална визита в Япония

Томас Бах ще присъства на преминаването на олимпийския огън през Хирошима

Босът на МОК със специална визита в Япония

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах ще посети Япония през следващия месец, съобщава местната агенция "Киодо".


Босът на МОК ще присъства на церемония в Хирошима на 17 май при преминаването през града на олимпийския огън. Той ще се срещне с премиера Йошихиде Суга ден по-късно. Очакванията са Бах да подкрепи усилията на Япония за организиране на сигурна Олимпиада от 23 юли до 8 август това лято.


"Наясно сме с намерението на президента Бах да посети Япония и бихме приветствали такава визита. Но на този етап няма нищо конкретно по този въпрос", обявиха официално от Организационния комитет на Игрите в Токио.


Япония в момента преживява нова вълна от заразени с COVID-19 по-малко от 100 дни преди старта на Олимпиадата, която беше отложена с година заради пандемията. В десет префектури в страната са наложени извънредни рестриктивни мерки заради разпространението на инфекцията.


Премиерът Суга, който в момента е на посещение в САЩ, заяви на пресконференция вчера, че в разговорите си с американския президент Джо Байдън го е уверил в твърдото намерение на страната да организира Олимпийските игри по програма, а Байдън го е подкрепил.


В същото време проучване на "Киодо" от миналата седмица показа, че 72 процента от японците искат отмяна на Олимпиадата или ново пренасрочване.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки