НА ВЪРХА: Челси е новият крал на Европа след победа над Манчестър Сити (ВИДЕО+СНИМКИ)

Кай Хаверц донесе трофея от Шампионската лига на тима си

НА ВЪРХА: Челси е новият крал на Европа след победа над Манчестър Сити (ВИДЕО+СНИМКИ)
Челси спечели Шампионската лига за втори път в историята си. "Сините" от Лондон победиха с 1:0 Манчестър Сити в Порто и вдигнаха отново трофея след 2012 година. Челси има и един загубен ма финал - през 2008. "Гражданите" пък ще трябва да почакат още за първия си триумф в турнира на богатите. Кай Хаверц донесе успеха за тима на Томас Тухел с едва първия си гол в турнира този сезон.
 
 
В осмата минута Стърлинг получи подаване в наказателното поле на Челси дирекно от Едерсон, но беше спрян първо от бранител, а след това и от Едуар Менди, който блокира опита му за удар с пета и изкара топката в ъглов удар. Шест след това се стигна и до най-опасната атака в срещата до момента, когато Хаверц отклони към Вернер, но той разочарова с изпълнението си и не успя да преодолее Едерсон.
 
Последва леко затишие, за да се стигне до 27-ата минута, когато Де Бройне подаде отлично към Фил Фоудън. Ударът му обаче беше блокиран от Рюдигер и Менди улови без проблем.
 
 
В 39-ата минута "сините" от Лондон понесоха неприятен удар. Тиаго Силва трябваше принудително да напусне терена поради травма. В 42-ата Челси вече имаше аванс в резултата. Маунт изведе Хаверц, който преодоля Едерсон, а след това бутна топката в опразнената врата - 0:1.
 
 
Второто полувреме започна с по-активни действия от страна на „гражданите”. В 56-ата минута Антонио Рюдигер и Кевин Де Бройне се сблъскаха в центъра на терена. Двамата удариха главите си. В този момент финалът приключи за белгиеца, който не успя да продължи. Де Бройне напусна със сериозна синина под лявото око, а на негово място се появи Габриел Жезус.
 
 
Точно след час игра играчите на Сити имаше сериозни претенции за дузпа, които обаче не бяха уважени от рефера. След удар на Фил Фодън топката се отби в гърдите на Рийс Джеймс, след което бранителят игра с ръка. Това обаче не бе достатъчно за арбитъра да посочи бялата точка. Ситуацията бе прегледана с VAR, което само потвърди решението на Антонио Лаос.
 
Млко след това в игра се появи Кристиан Пулишич, който замени Тимо Вернер. Така Пулишич се превърна в първия американец, който взема участие във финал на Шампионската лига.
 
В 68-ата минута Сити организира много добра атака, която обаче не завърши с гол само благодарение отличната намеса на Сесар Аспиликуета. 
 
Близо четвърт час преди края на редовното време Челси можеше да нанесе своя решителен удар, отбелязвайки втори гол. Канте се пребори с Гюндоган и намери Пулишич, който от много добра позиция стреля, но не успя да намери уцели вратата.
 
 
 
В последната минута на мача Фил Фодън имаше шанс да стреля от границата на вратарското поле, но Андрес Кристенсен блокира шута му. Риад Марес пърк пропусна в продлжението.
 
 
МАНЧЕСТЪР СИТИ - ЧЕЛСИ 0:1
0:1 Хаверц (42)
 
СТАРТОВИ СЪСТАВИ
 
МАНЧЕСТЪР СИТИ: 31. Едерсон, 3. Кайл Уолкър, 3. Рубен Диаш, 5. Джон Стоунс, 11. Олександър Зинченко, 20. Бернардо Силва, 8. Илкай Гюндоган, 17. Кевин де Бройне, 26. Рияд Марез, 47. Фил Фодън, 7. Рахим Стърлинг
 
ЧЕЛСИ: 16. Едуард Менди, 28. Сесар Аспиликуета, 6. Тиаго Силва, 2. Антонио Рюдигер, 24. Рийс Джеймс, 7. Канте, 5. Жоржиньо, 21. Бен Чилуел, 19. Мейсън Маунт, 29. Кай Хаверц, 11. Тимо Вернер

 

НАГРАЖДАВАНЕТО НА ЧЕЛСИ

Канаваро: Ще тренирам Наполи и за без пари

Световният шампион с Италия призна, че това е неговата мечта

ФИФА и УЕФА са притеснени от случващото се в Испания

Прокуратурата все още разследва случая "Рубиалес"

Слух от Испания: Барселона се пробва за Ерлинг Холанд?

Каталунците с изненадваща трансферна цел

Манчестър Юнайтед активира клаузата на Бремер

"Червените дяволи" искат да подсилят защитата си с бразилеца

Интер преподписва с Индзаги след края на сезона

Специалистът се е устремил към първото си Скудето като треньор

Нагелсман предупреди отбора си преди Евро 2024

"Някои трябва да докажат, че са по-добри от актуалните играчи", каза той

Ман Юнайтед влиза в преговори за аржентински защитник

Анселмино има едва седем мача за Бока Хуниорс през сезона

Капитанът на ПСЖ се върна към тренировки

Маркиньос отново е на линия за парижани

Дилета Леота се опитва да пробута Кариус в Серия А

Вратарят на Нюкасъл иска да е близо до журналистката и дъщеря им

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки