ОГРОМЕН ТРИЛЪР В БАКУ! Верстапен и Хамилтън се провалиха, Перес грабна победата! (ВИДЕО)

Лидерите в световния шампионат не спечелиха нито една точка след катастрофа и шофьорска грешка

ОГРОМЕН ТРИЛЪР В БАКУ! Верстапен и Хамилтън се провалиха, Перес грабна победата! (ВИДЕО)

Пилотът на Ред-Бул Серхио Перес спечели изключително драматичното Гран при на Азербайджан. Надпреварата поднесе куп изненади и драматични обрати, като лидерът в голямата част от състезанието Макс Верстапен катастрофира, а Люис Хамилтън обиколка преди финала надцени възможностите на спирачките си и излетя извън трасето. 

На старта нямаше сериозни промени в челото, като Леклер задържа лидерската си позиция пред Хамилтън и Верстапен. Само четири обиколки обаче бяха нужни за седемкратният световен шампион да изпревари Ферарито пред себе си и той зае челната позиция. 

Макс Верстапен също се доближи до Леклер, но изпитваше по-сериозни промени да намери нужната разлика в скоростта, за да го изпревари. Все пак, и нидерландецът намери път покрай Шарл, който потъна чак до четвъртото място, тъй като и Пиер Гасли мина покрай него около 10-та обиколка. 

При първите спирания в бокса пръв влезе Хамилтън, който обаче беше задържан от Гасли в питлейна и изгуби 4.2 секунди в спряло положение, което даде златен шанс на Макс Верстапен да спре след него и да излезе на над секунда пред Мерцедеса. Другият Ред-Бул, каран от Серхио Перес също успя да стопи изоставането си от Люис и да излезе пред него след боксовете. 

Стартиралият последен Ланс Строл започна с най-твърдите гуми и Астън Мартин планираха да изкарат по-голямата част от дистанцията с тях и да сложат меките сликове за последните обиколки, но в 31-та обиколка задните гуми на канадецът се предадоха и той катастрофира в стените с над 280 километра в час. Това доведе до излизане на кола за сигурност, която "събра" колоната. По това време Хамилтън на няколко пъти заяви до бокса си, че няма как да изпревари Перес с тези гуми, но "стрелите" решиха да не влизат за смяна, тъй като щяха да изгубят прекалено много позиции на трасето. 

След рестарта Себастиан Фетел беше най-бърз на трасето, защото имаше най-новите твърди гуми. С тях той изпревари първо Леклер, а след това и Гасли, за да излезе четвърти. Германецът можеше да изпревати и Хамилтън в един момент, но темпото му спадна.

В 48-та минута дойде и огромното разочарование за Макс Верстапен, който на старт-финалната права също като Ланс Строл спука задна лява гума и изгуби напълно контрола върху колата си, която се разби в страничните стени и Чеко Перес пое лидерството пред Хамилтън. Колата за сигурност излезе на пистата, а две обиколки преди края състезанието беше спряно за над 25 минути. 

В 17:10ч. българско време колите излязоха отново на трасето, за да направят формираща обиколка и да застанат за втори път на стартовата решетка. След старта Люис Хамилтън потегли по-добре от Перес, но в опита си да намали скоростта на болида си, спирачките му прегряха и той излетя в първия завой и Себастиан Фетел зае второто място зад мексиканеца. Малко по-назад Шарл Леклер имаше шанс да изпревари Гасли в предпоследната обиколка, но французинът успя да запази позицията си на трасето. 

Волф към Хамилтън: Ще ни гледаш задното крило

Босът на Мерцедес се е пошегувал с британеца

Ферари с подобрения за състезанието в Япония

"Черните кончета" ще използват нови подове на болидите

Астън Мартин няма да обжалва наказанието на Алонсо

Испанецът получи 20 секунди към времето си заради инцидента с Джорд Ръсел

Плашат с уволнение Даниел Рикардо

Вижте подробности

Марко: Макс щеше да спечели, ако не беше повредата

Верстапен е поддържал темпото на Сайнц дори с блокирала спирачка

Босът на Мерцедес разбира въпросите за бъдещето му

"Сребърните стрели" продължават да изпитват трудности и през този сезон

Хамилтън: Никога не съм имал по-лош старт

Той не успя да завърши състезанието в Австралия

Сайнц след победата в Мелбърн: Животът е луд! (ВИДЕО)

Само преди две седмици той беше опериран и не беше ясно дали ще кара в Австралия

Верстапен обясни каква е повредата, която го изхвърли от Австралия

Дефектирала задна спирачка спря нидерландеца към 10-та поредна победа

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки