Венци Стефанов: Смешно е Левски да разчита на този гном Диксън

„В българския футбол силите са изравнени, но не виждам светлина в тунела“

Венци Стефанов: Смешно е Левски да разчита на този гном Диксън

Венцеслав Стефанов разказа любопитна история за английския бизнесмен Джоузеф Диксън, който искаше да купи Левски.

"Моят човек и този Диксън са щели да ядат як кютек и да им натрошат кокалите, след като са искали да купят Вардар Скопие. Това ми го сподели моят приятел, президентът на Македония Гьорче Петров, когато двата отбора бяха на лагер в Турция. Той им е казал да бягат. Пратиха ми един клип. Имам го на телефона, какво прави този гном Диксън на нашето море. Този милиардер. Смешно. Да разчитаме на такива хора да оправят клуб като Левски. Видяхте ли пръстена на ръката му - като тези, които румънците продаваха. Ужас", заяви босът на Славия, след което коментира края на миналия сезон и лятната подготовка за новия.

„Завършихме без да сме застрашени от изпадане и баражи. Подготовката мина, отборът ще играе по-добре, всички линии са по-балансирани и ще се представим на добро ниво през настоящото първенство“, коментира края на миналия сезон и настоящата подготовка той.

„В българския футбол силите са изравнени, всеки може да победи всеки, с изключение на Лудогорец, който е с много висока класа, видяхме ги срещу ЦСКА, дано се представят добре в евротурнирите“, заяви Стефанов по повод първенството и допълни: „За да  се получат нещата, всички трябва да започнат с равен страрт, вече нещата се изравняват, дано има шанс за повече българи. Виждаме и в Левски, при ситуацията, в която са, вече се дава повече шанс на млади талантливи български футболисти, а не на чужденци на килограм. Така ще се вдигне и нивото на националния отбор“.

Президентът на „белите“ засегна и първия мач на своя отбор от първенството срещу Левски:

„В дербитата няма лесен мач и никога няма фаворит, аз си спомням един мач Левски-ЦСКА, когато бях в казармата, в който ЦСКА беше фаворит и Левски ги би със 7:2, даже Сашо Костов вика на един футболист на ЦСКА: „Ето го къде е Армията, отиди и вземи таблото оттам, че това свърши“, Левски е побеждавал ЦСКА като е бил по-слаб, ЦСКА също, разклатена Славия е побеждавала Левски, така че, ако някой разчита на слаба форма на съперника в дербито, допуска много голяма грешка“.

За увеличената квота за играчи извън Европейския съюз Стефанов каза:

„Това решение не е нито крачка напред, нито крачка назад, а по-скоро крачка встрани. Аз говоря за футболисти от Русия, Сърбия и от други страни в нашия регион. В африканските държави има много футболисти, които са евтини, което касае повече отбори като Лудогорец и ЦСКА, но това не мисля, че може да допринесе за вдигане на качеството на футбола в България“.

„Едно нещо, което не може да се постигне с пари, се постига с много пари. Виждате Абрамович, Пари Сен Жермен, за това искат да се отделят в собствена лига, мога само едно да кажа - от футбол в България не може да се печели, Кирил (б. р. - Домусчиев) иска да играе в евротурнирите, има си амбиции, но има отбори с толкова много пари, че Кирил никога не може да ги настигне. А относно България, ние първо трябва да си оправим държавицата, после да мислим за футбол“, добави президентът на Славия, след като запитан за парите, които влага Кирил Домусчиев в Лудогорец, а на въпрос какво трябва да се промени, за да сме успешни в спорта, Стефанов отговори: 

„За всяко нещо трябва да се вложат средства, как се очаква да правиш юношески футбол, като няма футбол в училищата. Времената са такива, аз не мога да накрам внучката ми да излезе да играе навън. В държави като Англия, Франция има задължително спортуване, а тук само по фитнесите ходят, за да покажат татуирани или нетатуирани тела на плажа. Масовият спорт го няма, ние обръщаме пирамидата, искаме да има успехи отгоре, но отдолу няма нищо, преди играхме клас срещу клас, училище срещу училище, стадионите бяха пълни, нямаше къде да хвърлиш игла, сега дай да ходим по фитнеси, дай да правим тела“.

Възможността на България за класиране на голям форум президентът на Славия коментира така: 

„Нашият шанс е нашето поколение, нашите деца да се развиват, не да чакаме чужденците да ни класират. Славия има двама футболисти в Италия, виждаме какво е в Англия, Франция, Испания, да не говорим за Швейцария, там има най-много двама-трима швейцарци, другите са босненци и албанци, Италия успя да си стане шампион с италианци“.

Той коментира и промяната във формата на efbet Лига: 

„Още преди 5-6 години като го направиха този формат, защото някой реши да вземе някакви пари от някаква компания, която няма нищо общо с футбола и всяка година повтарям, че съм против, те се опитват да ме убедят, че е много интересно и че ще има уговорени мачове при 16 отбора, сега петия, шестия, осмия, деветия, десетия и единайсетия за какво играят. Те не могат ли да уреждат мачове?“.
Президентът на „белите“ говори и за формата на Купата: „Аз бях на Арда-ЦСКА. Арда имаше 3-4 положения преди гола на ЦСКА и ако ги беше вкарал, друг отбор щеше да вземе купата. В един мач нищо не се знае, Купата е много интересна в този си формат“, посочи Стефанов, който не е оптимист за бъдещето на футбола в България.

„Не виждам светлина в тунела, за съжаление. Тези, които се кандидатират за футболния съюз не знаят за какво става въпрос, ама как ще си постигнат целите, ако не работят с държавата, така че надявайте се да ни се оправи държавицата.“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки