Пранди: Ако България спре да ми вярва, няма проблем да си тръгна

Селекционерът говори пред медиите по време на днешната открита тренировка на националите преди Евроволей 2021

Пранди: Ако България спре да ми вярва, няма проблем да си тръгна

 Селекционерът на националния отбор по волейбол Силвано Пранди обяви, че ще напусне поста, когато усети, че ръководството на федерацията вече няма доверие в него. Въпросът за евентуалната оставка на 73-годишния италианец излезе на дневен ред след трагичното представяне на тима ни в Лигата на нациите. В комерсиалния турнир на международната федерация (FIVB) през май и юни в Италия "трикольорите" загубиха 13 от 15 мача, като в 10 от мачовете не спечелиха нито гейм.

 
"Ако аз като треньор вярвах, че мога с магическа пръчка да направя един играч на средно ниво на секундата играч на световно ниво или пък един отбор да заиграе добре по най-бързи начин, със сигурност щях да си подам оставката, защото очевидно не се е получило това, което съм смятал и съм казал, че ще направя. Като човек, който води отбори на най-високо ниво в продължение на 40 години, вярвам в процеса и съм човек, който е свикнал да работи и знам, че е нужно търпение. Не съм си правил никакви илюзии, че ще отидем в Италия и ще започнем да мачкаме наред всички световни сили. Друг е моментът, че ако президентът на федерацията Любо Ганев прецени, че не желае вече аз да изпълнявам този ангажимент, ако ръководството на федерацията не вярва в моите методи и моята визия, тогава не представялва никакъв проблем аз да си тръгна", заяви ветеранът в професията.
 
Пранди говори пред медиите по време на днешната открита тренировка на националите на лагера им преди Евроволей 2021 (1-19 септември). Конкретно за целите на европейското първенство в Полша, Чехия, Естония и Финландия (България е в предварителна група В в Прага с Чехия, Италия, Словения, Беларус и Черна гора) старши треньорът сподели:
 
"Нашата цел винаги е била такава и ще продължава да бъде - да играем всеки мач добре. Да не се връщаме пак на темата за процеса на конструиране на един отбор. Вярвам, че ще играем по-добре. Конкретните цели, които си поставяме поне по отношение на първата група, в която ще бъдем, е поне да се класираме за плейофа и след това вече докъдето можем да стигнем."
 
Селекционерът включи в разширения състав общо 20 състезатели, които ще изпробва в предстоящите седем контроли в следващите седмици. В списъка му се завърнаха опитните Николай Николов, Светослав Гоцев и Тодор Скримов. Освен това още четирима нови волейболисти в сравнение с експерименталния състав за Лигата на нациите се присъединиха към лагера в София, който от края на другата седмица ще се пренесе в Самоков - Велизар Чернокожев, Жани Желязков, Илия Петков и Петър Каракашев. За сметка на това отпаднаха Денис Карягин и Радослав Парапунов.
 
"Винаги взимам решенията по отношение на това кой състезател да повикам по три основни причини - тактически, технически и морални. Тези състезатели (б. р. - Карягин и Парапунов) имат бъдеще в българския волейбол, но според мен още не са узрели да играят на това ниво както във физическо отношение, така и технически. На тях им предстои работа и очаквам още следващата година да покажат друго лице. По отношение на европейското първенство, предпочитам да заложа като втори вариант за диагонал на разпределителя или на Чернокожев, или на Желязков. Това ще покаже подготовката", обясни Пранди.
Жените на България до 18 г. поемат към Гърция

Тимът на Антонина Зетова във Втора група

Волейболистките на Левски взеха бронзовите медали

„Сините“ спечелиха малкия финал със Славия

Марица е на победа от 10-а поредна титла

„Жълто-сините“ с втори пореден успех срещу ЦСКА

Марица се точи за 10-а поредна титла

Пловдивчанки срещат ЦСКА на финала

ЦСКА води с 12:5 срещу Левски във финалите

Преди финалния плейоф за титлата

Тони Зетова: Искам да се борим със силните

Положително беше желанието за игра на всички момичета, обяви селекционерът

Легендарен разпределител спря с волейбола

Надявам се бъдещето да ми е свързано с Нефтохимик, каза Иван Станев

България се класира за финалите на Евро 2024 по волейбол за жени до 18 години

Oтлично представяне на нашите момичета

Левски е на финал в родното първенство по волейбол след 10 години пауза

"Сините" елиминираха шамиона Нефтохимик

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки