За първи път Ботев влиза в дербито на Пловдив като лидер

"Канарчетата" гостуват на Локо в събота

За първи път Ботев влиза в дербито на Пловдив като лидер

 На нещо уникално ще станем свидетели в предстоящото 113-о издание на Пловдивското дерби за първенство. За първи път Ботев ще влезе в голямата битка с вечния съперник в качеството си на лидер в класирането. Сегашното водачество на тима на Азрудин Валентич е малко условно, тъй като част от отборите зад него са с по-малък брой изиграни мачове. Така или иначе обаче фактът, че Ботев е на върха е налице. 

 
 
И тъй като досега не е имало такъв случай не можем да откроим някаква тенденция, която да ни помогне да направим предположение какво ще се случи утре. Локомотив Пд от своя страна цели 6 пъти е влизал в този сблъсък като временен водач в таблицата. В някои от тези случаи това лидерство, също както сегашното на Ботев, е било малко измамно. През 1952-а през август (тогава в този месец сезонът вече е бил във втората си половина) Локо води, но също с мачове повече от част от преследвачите. И побеждава градския враг с 2:1. През 1964-а „черно-белите“ пак са първи, но само по голова разлика и е изминал едва един кръг от шампионата. Въпреки това печелят на стадион „Христо Ботев“ с 2:0 с два гола на Иван Кънчев. Поради това феновете на Локо включват във фолклора майтапа с опонентите си, че стадионът вече се казва „Кънчова поляна“. Големият удар на Ботев, когато „черно-белите“ са водачи е в началото на 1973 година. 
 
Сезонът е преполовен, като на старта през пролетта Локо е първи, а ЦСКА втори. С победата си в градското дерби с 1:0 обаче (гол на Йордан Кичеков и пропусната дузпа от Христо Бонев) „канарчетата“ свалят „черно-белите“ от върха и качват там „червените“. Година и половина по-късно Локо Пд си отмъщава сериозно и постига една от най-паметните си победи. В 4-я кръг в качеството си на лидери, водени от Христо Бонев и Гочо Василев разгромяват „жълто-черните“ със 7:3. За последно през сезон 2003/04 един от двата отбора бе водач и това пак бе Локо, като в крайна сметка стана и шампион. 
 
В един от двата мача обаче закъсалият Ботев, който същия шампионат изпадна успя поне частично да спре врага по пътя към титлата, а двубоят на стадион „Христо Ботев“ приключи 0:0. Остава да видим как ще се справи Ботев на „Лаута“, бидейки лидер за първи път преди това дерби.
Изтеглиха жребиите за полуфиналите при ветераните и купата на АФЛ

Витоша (Бистрица) ще спори с Ботев (Враца) за място на финала

Официално: Локо (Пд) разтрогна с Хоркаш

Вижте какво съобщиха от „Лаута“

Тръпката е в efbet Лига – шампионатът се разделя на 3 групи, интригата е на макс!

Бонусът за елита на платформата за онлайн спортни залози efbet.com важи до края на сезона

Лудогорец публикува речта на Антон Недялков преди Хебър

Вижте какво казва на съотборниците си капитанът, завърнал се в игра след 6 месеца

Бусато: Дербито е приоритет

Вижте какво каза вратарят на ЦСКА

Стамен Белчев с дилеми в "червената" защита за Левски

Вижте какви

Костов избра дясното крило за ЦСКА

Вижте подробности

Рик Джонатан: Хубаво е, че има конкуренция в Лудогорец

„Следвам моя път, това не е късмет, а работа“

Любо Пенев: Вниманието ни е насочено към първенството

„Имаше липса на концентрация“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки