Официално: Славиша Йоканович е новият треньор на Левски, от понеделник (ВИДЕО+СНИМКИ)

Специалистът подписва със "сините" до лятото, Топчо и Мариян Христов водят столичани за последно срещу Ботев (Пд)

Официално: Славиша Йоканович е новият треньор на Левски, от понеделник (ВИДЕО+СНИМКИ)

Сръбският специалист Славиша Йоканович е новият треньор на Левски, предаде репортер на Novsport.com.

Днес следобед той пристигна на "Герена" за заключителни преговори с ръководството, което бе представено от Наско Сираков, Иво Тонев и Христо Йовов.

След продължили около 3 часа разговори на стадион "Георги Аспарухов" Йоканович в крайна сметка каза "да" на Левски, като първоначално ще подпише със "сините" до лятото.

Веднага след края на преговорите сърбинът се отправи за родината си, а след това ще ходи и до Мадрид. Йоканович няма  да води столичани в гостуването на Ботев (Пловдив) в неделя, тъй като започва работа с Левски официално в понеделник.

Договорихме се! Славиша Йоканович е новият старши треньор на Левски, но тъй като всичко стана много на бързо се налага да се върне в Сърбия. В петък или събота ще се върне в България, ще присъства на мача в Пловдив, но официално започва работа в понеделник, когато ще го представим официално."

"Договорът е до юни месец. Това беше и по негово желание. Имаме уговорка декември месец, ако двете страни сме доволни, да преговаряме за удължаване на контракта. Направихме много сериозно финансово усилие да подпишем с Йоканович, но и той отстъпи от претенциите си. Смятам, че този избор на треньор ще е успешен за Левски
", коментира Наско Сираков, който разкри, че срещу Ботев "сините" ще бъдат водени от тандема Мариян Христов - Елин Топузаков, но новият треньор ще си доведе нов екип.

"Помощник-треньорите ще водят Левски в мача с Ботев /Пловдив/. Йоканович ще има нов екип, двама треньори ще дойдат с него и това ще е екипът му по негово желание. Искаме да задържим Христов и Топузаков в клуба, тези дни ще решим бъдещето им", коментира по този повод Наско Сираков.

Това е Славиша Йоканович (визитка)


Той е роден на 16 август 1968 година и за последно бе треньор в Тайланд на Муантонг Юнайтед, с който стана шампион през миналата година. Преди това бе начело единствено на Партизан в периода 2007-2009 г., но пък извежда тима до два дубъла (титла и купа), а през 2008-а бе обявен и за най-добър треньор на Сърбия. През 2000 г. също спечели наградата за треньор №1 на Сърбия. Но отказа да я получи. Прецени, че не заслужава отличието, защото "Партизан" се представи слабо в групите за Купата на УЕФА. Високият 191 см Йоканович бе известен и силен футболист. Има 6 мача за Югославия и 58 за Сърбия с 10 гола. Играеше център-халф - биткаджия, умел при високи топки, с остър шпагат. И вкарваше голове - 62 в различните шампионати за общо 368 мача.

Роден е на 16 август 1968 г. в Нови Сад, започва в местния "Войводина" (1988-1990), отива в колоса "Партизан" (1990-1993), дълго играе в Испания - "Овиедо" (1993-1995), "Тенерифе" (1995-1999) и "Ла Коруня" (1999-2000). Стига до "Челси" (2000-2002), където играе с имена като Джанфранко Дзола, Франк Лампард, Джон Тери. Приключва с играта в испанския "Сиудад Мурсия" (2003-2004). С лондонския тим игра в мачовете с "Левски" за Купата на УЕФА - 3:0 и 2:0 през 2001-ва.

След края на кариерата си живее в Мадрид. Започва с треньорството в щаба на третодивизионния "Атлетико" (Пинто) през септември 2007-а. Само след 3 месеца застава начело на "Партизан". Жена му и трите деца остават в Испания. За 2 години два пъти прави дубъл с титлата и купата. Втория път - с преднина от 19 точки пред родния му тим "Войводина". С Йоканович "Партизан" за първи път в историята си прави поредни титли.

Напуска "гробарите" през септември 2009 г. с раздяла по взаимно съгласие. Чрез открито писмо се сбогува с агитката. В шампионата има 39 победи, 9 равенства и само 4 загуби. Три години после отказва оферти - търси сериозно предизвикателство. Докато го изкушава с 20 000 долара месечно тайландският "Муангтонг Юнайтед". Започва през февруари м.г. и става шампион в серия без загуба. Напуска на 4 юни.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки