Мадански: Карачанаков ми каза, че иска да си връща на Мулдер

Ако имаше нещо около случая през 1993 г., до ден днешен щях да съм в затвора

Мадански: Карачанаков ми каза, че иска да си връща на Мулдер
Бившият селекционер на младежкия национален отбор Михаил Мадански говори за първи път, откакто напусна тима до 21-годишна възраст. Един от лекторите на треньорската школа по футбол към БФС отговори на въпроси, свързани със скандалите при младежите през ноември, и за случая през 1993 г., в който името му бе замесено. Ето по-интересните моменти от изявлението пред Канал 3 на доцента, който си тръгна със скандал след провала в квалификациите за Европейското първенство през 2015 г.
 
Постъпих правилно, като в продължение на тези месеци оставихме нещата да поотлежат, защото когато човек говори под някаква емоция, допуска грешки, казва и глупости. Не казвам, че тези неща не е трябвало да ги казвам.”
 
„Вината за последните квалификации е само моя. Решението ми да не продължа съвпадна с позицията на БФС. Боби Михайлов, с когото се надявам да работя още дълго, е подложен на огромен натиск от членове на изпълкома. Не виждам нищо срамно да напусна.”
 
За мен основната вина беше и на треньорите, които не пуснаха своите състезатели. След това проведох много разговори със съответните клубове и получих доказателства, че това е било лично решение на треньорите, което ме накара да реагирам така спрямо треньорите. И съм абсолютно прав, защото това няма аналог.”
 
Няма футболист, който да е бойкотирал националния отбор. Георги Терзиев изяви голямо желание, мина през Сливен, за да си вземе багажа. Появиха се писания, че Чочев е предател. Той игра в абсолютно всички мачове преди това, самият той изяви желание да играе със Словения, въпреки мача с Левски, защото „аз не съм предател”. Не виждам заговори, повече е плод на емоционални преценки и решения от страна на треньорите, подкрепени от своите футболни ръководители. Там се получи голямата пробойна.”
 
„Мислех, че ще разполагам с всички в цялата квалификация, с изключение на Гошо Миланов. Това обаче не стана, което ме принуди да взимам състезатели от по-ниските възрасти, т.е. не бях готов на вариант, че няма да разполагам на 6-7 човека. И в последните два мача се изкуших от възможността да ги събера всички и така да приключим квалификацията. С изключение на Неделев, смятах, че всички ще присъстват. За съжаление Терзиев, Горанов, Чочев отсъстваха.”
 
„Що се отнася до Антон Карачанаков, два дни преди мача с Дания вече беше ясен титулярният състав. Стана ясно, че Карачанаков няма да започне като титуляр. Той дойде при нас и каза: „Ако няма да играя, по-добре да помогна на ЦСКА. Още повече имам да връщам на Мулдер, задето ми счупи крака”. Той е един невероятен талант. Казах му, че няма да започне титуляр и той поиска да бъде освободен. Прецених, че след като мисълта му е на друго място, няма смисъл да се мъчи. Останах с впечатление, че Карачанаков е обиден от това, че него ЦСКА е освободил в националния отбор, а Чочев - не е. Пред мои колеги е споделил, че в ЦСКА не го броят за жив.”
 
„Бях казал на треньорите, които кандидатстваха за различни лицензи, че трябва да наблегнат върху личното си образование. Някои треньори не си говорят. Имаме много добри треньори, но имаме и много трагични случаи. Самоусъвършенстването е най-големият процент. Не трябва да разчиташ на 1-2 семестъра. И големият проблем е липсата на самоусъвършенстване, което опира да отделната личност.”
 
Едисон Йорданов е мое лично откритие. Той много се двоумеше дали да играе за България. Сега го виждаме в мъжкия отбор на Борусия Дортмунд. Той е една много добре перспектива за нашия национален отбор. Нямам никакви оплаквания от никого. По празниците всички ми изпратиха СМС, за да ме поздравят. За мен Едисон Йорданов е готов за мъжкия национален отбор.”
 

Този казус през далечната 1993 г. някои хора много обичат да го пускат в обръщение, когато е изгодно. Първо, това не е мач за оставане в групата. Никога не съм бил викан на разпит, този казус от ваши колеги беше толкова добре изяснен. Аз до ден днешен все още нямам конкретна версия как се стигна до този случай Бачев да занесе пари в апартамента. Но аз едно знам – че ФК Янтра дължеше пари на Бачев, той не искаше да играе преди мача, цялото ръководство му изплати парите. Какво е направил Бачев, никой не може да ме убеди, че Бачев ще види някакви пари и ще иде да урежда мачове. Това беше толкова скалъпена история. Никога не е имало разследване или прокуратурата да се раздвижи. Това е един от неприятните мигове във футболната история. За 6 месеца ми бяха отнети треньорските права, но много бързо ми бяха възстановени, тъй като станах помощник на Пламен Марков. Ако имаше нещо, до ден днешен щях да съм в затвора.”  

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки